Jump to content
Българският форум за музиканти

Затруднение с подмяна на струни


Recommended Posts

Имам китара Squier Stratocaster като тази от снимката. И струните се износиха та реших да сложа новички и си взе Ernie Ball 10-52, слагам и ги аз и почвам да настройвам и тремолото/бриджа взе да се огъва към грифа. Като я купувах ми казаха ако слагам по-дебели струни да натегна род-а, обаче аз понеже ми е първа ел. китара и хал хабер си нямам какво да правя в случая, колко и как. Някой би ли ме образовал ?

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

По-дебелите струни при еднакъв строй опъват повече.

Следователно грифа се огъва повече напред, а тремолото се накланя на към грифа.

Тръсрода(пръта) има една цел - да държи грифа или в прави положение, или да е леко извит грифа напред.

Проверката се прави лесно - хващаш примено 3-та струна, натискаш на а-во и 14-то прагче и гледаш между 6-то прагче и струната да има около 0.2мм.

Като затягаш тръсрода, той огъва грифа назад. Като го отпускаш, той не го огъва назад и струните го огъват напред колкото могат. Това е идеята. Освен това, отзад, като махнеш капака на тремолото има два винта, които държат пружините, с които също се играе. Освен това, слагането на нови струни ще размести и интонациите, които ще трябва да се пренастройват за новите струни. И знай - не е хубаво да сменяш често дебелини или марки струни - всяка смяна изисква съвсем нов сетъп, ако държиш китарата да е ОК и да е вярна. Даже често при минаване от по-дебели към по-тънки струни се налага да се сменя горното магаренце(нъта).

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Aз съм със същите струни, но китарата ми е с лицензен флойд роуз.Като ги сложих логично бриджът се понадигна, заради по-големия опън на струните.Точно с помощта на двата винта при пружините на тремолото го върнах на мястото му.По мое мнение е по-добре да опиташ да оправиш проблема първо от винтовете :)

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

...ако нямаш опит недей се опитва сам да въртиш род-а ...шанса да направиш поразия е сериозен...по-добре купи каса бира и викни някой дето ги умее тези работи...

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

... :rolleyes: ...с преспиване само при колежките китаристки... ;) ...

 

ПС:все пак засилвай бирата след като ти оправят род-а...иначе има опасност да се получи зложелан ефект ако настройващия вече има блясък в погледа...

Редактирано от preIbanez
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

^Тъй , то , тъй!Без здрава опора.....Архимед е казал: "Дайте ми опорна точка и достатъчно дълъг лост, и ще повдигна Земята."

какво ли щеше да направи ако лоста му бе достатъчно дълъг!!!!!!

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Толкова приказки, без никой от вас реално да погледне/прочете за какво става въпрос. Тръс род-а няма нищо общо. Тремолото подскача. Отвори отзад капака и ще видиш нещо подобно - http://lonelyfridge.com/guitar/strat_back.jpg.

 

Имаш 2 варианта - поставяш допълнителни пружини, които да държат тремолото изпънато назад (обикновено са закачени 3, но мегдан има за 5 по принцип) - това е препоръчителния вариант. Другият вариант е да натегнеш винтовете в дървото (първо откачаш пружините). Не е препоръчително.

 

Трети вариант е да си намериш Mannualli Adjustable Spring System.

Редактирано от prayer4eto
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Бе и на мен не ми е ясно къв е проблема с държача на пружините, ма нейсе... Иначе да те предупредя да не тръгнеш да завиваш 20 оборота на тръс род-а! За подобна смяна мисля че и 1/8 оборот ще е предостатъчно и ще трябва после да отпускаш. Имай предвид, че резултатът иска време, защото това е дърво, а не кашкавал и трябва време, докато силите на опън и еластичните сили се уравновесят - да не пончеш да връткаш насам натам и да се чудиш що няма резултат. Остави я 5-10 мин да почине и после мери, ако не става врътни още малко, пак остави да почине, пак мери и така, докато намериш златната среда.

 

Поздрави,

Влад

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Проблема е решен на тремолото бяха две пружини, аз сложих още една и всичко си доиде на място. Врънах рода 1-2 пъти и грифа ми изглежда горе долу прав.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Здравейте! Имам много голям проблем с една китара и ако някой се сеща за нещо моля да даде съвет..

Имам една китара "Орфей" от бай-тошово време. Доста е старичка, но е добре запазена. Майка ми е свирила на нея преди 30-тина години.

Проблема е следния:

Свалих старите и вече ръждясали струни. Един приятел ми подари комплект струни. Поставих и успях да настроя до 5-та струна . 6-тата струна естествено я скъсах. Отказах се и китарата ми стоя така два месеца. Обаче не ме свърташе да я гледам така. Отидох до един музикален магазин. Попитах: "Имате ли струни за акустична класическа китара?"

-"Да имаме! "Nylon бял или черен ви трябва?"

А сега де....

Старите ми струни бяха металик на цвят. Не можаха да ми обяснят добре каква е разликата. И аз се смутих, че нищо не разбирам и взех "белите" като изхождах от това, че предишните бяха бели.

Когато се захванах да ги слагам, ги разпечатах и какво видях:

1. Струните-облицовани в пластмаса

2. На края на струната липсват "копчетата" (незнам как се наричат правилно) които трябва да се пронижат през магарето.

Някой знае ли, що за струни са това и как да ги закача на моята стара кранта? Или да ми препоръча някакви нормални струни които ще станат на китара "Орфей".

Знам, че ще ме сметнете за неандарталец и ще си помислите "Тоя от коя пещера е излязъл", но все пак моля да ми помогнете

:)))))))))

Редактирано от nekro
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Здрасти,

 

от поста ти разбирам, че имаш акустична (уестърн) китара, а си купил струни за класическа китара (найлонови). В случая цвета няма значение, тъй като на теб ти трябват метални струни. Не е препоръчително да се слагат найлонови струни на китара, пригодена за метални поради редица причини, най-вече здравето на инструмента.

 

Найлоновите струни нямат "топче" в края си, тъй като те се слагат на класическата китара по съвсем различен начин (в сравнение с акустичната с метални струни). Което отново не е от голямо значение.

 

Съвет - запази максимално доброто състояние на тези струни и ги продай/подари на някой и си купи струни за акустична китара (метални). То сигурно пак ще има драма със слагането (спокойно, всеки е минал през това, няма как), затова помоли някой по-опитен да ти покаже как. Хич не е трудно, но си трябва да се види първо.

 

 

Поздрави,

 

Петър

 

П.П. Споко, аз след толкова години свирене, сменяне на струни и какво ли още не, си купих "без да искам" някакви извратени струни. Купих 5 комплекта от един модел, а като се прибрах вкъщи видях, че вместо това са ми сложили 2 комплекта от някаква много извратена хава - метални струни за електрическа китара с 0.5 мм черен найлон покритие на всичките 6 струни, и дебелина 14-60. И до ден днешен не разбрах за какво служи това, все още ги пазя. В този ред на мисли ако някой мисли, че може да му потрябват тези струни - да казва, ще му ги подаря.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Отговорете в темата...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Предишното ви съдържание бе възстановено.   Свободно редактиране

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Създай нов...

Важна информация!

Поставихме "бисквитки" на вашето устройство, за да направим този сайт по-добър. Можете да коригирате настройките си за "бисквитките" , в противен случай ще предположим, че сте съгласни с тяхното използване.