DMX Публикувано Ноември 4, 2008 Публикувано Ноември 4, 2008 Имам китара Squier Stratocaster като тази от снимката. И струните се износиха та реших да сложа новички и си взе Ernie Ball 10-52, слагам и ги аз и почвам да настройвам и тремолото/бриджа взе да се огъва към грифа. Като я купувах ми казаха ако слагам по-дебели струни да натегна род-а, обаче аз понеже ми е първа ел. китара и хал хабер си нямам какво да правя в случая, колко и как. Някой би ли ме образовал ? Цитирай
Evtim Djerekarov Отговорено Ноември 4, 2008 Отговорено Ноември 4, 2008 По-дебелите струни при еднакъв строй опъват повече. Следователно грифа се огъва повече напред, а тремолото се накланя на към грифа. Тръсрода(пръта) има една цел - да държи грифа или в прави положение, или да е леко извит грифа напред. Проверката се прави лесно - хващаш примено 3-та струна, натискаш на а-во и 14-то прагче и гледаш между 6-то прагче и струната да има около 0.2мм. Като затягаш тръсрода, той огъва грифа назад. Като го отпускаш, той не го огъва назад и струните го огъват напред колкото могат. Това е идеята. Освен това, отзад, като махнеш капака на тремолото има два винта, които държат пружините, с които също се играе. Освен това, слагането на нови струни ще размести и интонациите, които ще трябва да се пренастройват за новите струни. И знай - не е хубаво да сменяш често дебелини или марки струни - всяка смяна изисква съвсем нов сетъп, ако държиш китарата да е ОК и да е вярна. Даже често при минаване от по-дебели към по-тънки струни се налага да се сменя горното магаренце(нъта). Цитирай
sasog Отговорено Ноември 4, 2008 Отговорено Ноември 4, 2008 Aз съм със същите струни, но китарата ми е с лицензен флойд роуз.Като ги сложих логично бриджът се понадигна, заради по-големия опън на струните.Точно с помощта на двата винта при пружините на тремолото го върнах на мястото му.По мое мнение е по-добре да опиташ да оправиш проблема първо от винтовете Цитирай
preIbanez Отговорено Ноември 4, 2008 Отговорено Ноември 4, 2008 ...ако нямаш опит недей се опитва сам да въртиш род-а ...шанса да направиш поразия е сериозен...по-добре купи каса бира и викни някой дето ги умее тези работи... Цитирай
ultramega Отговорено Ноември 4, 2008 Отговорено Ноември 4, 2008 Ихааа цяла каса ли бе? То голямо връткане ще е , на таз опорна пръчка Може би с преспиване... Цитирай
preIbanez Отговорено Ноември 5, 2008 Отговорено Ноември 5, 2008 (Редактирано) ... ...с преспиване само при колежките китаристки... ... ПС:все пак засилвай бирата след като ти оправят род-а...иначе има опасност да се получи зложелан ефект ако настройващия вече има блясък в погледа... Редактирано Ноември 5, 2008 от preIbanez Цитирай
Evtim Djerekarov Отговорено Ноември 5, 2008 Отговорено Ноември 5, 2008 ...абе важното е опорната пръчка да е корава... Цитирай
liquid_death Отговорено Ноември 5, 2008 Отговорено Ноември 5, 2008 ^Тъй , то , тъй!Без здрава опора.....Архимед е казал: "Дайте ми опорна точка и достатъчно дълъг лост, и ще повдигна Земята." какво ли щеше да направи ако лоста му бе достатъчно дълъг!!!!!! Цитирай
prayer4eto Отговорено Ноември 5, 2008 Отговорено Ноември 5, 2008 (Редактирано) Толкова приказки, без никой от вас реално да погледне/прочете за какво става въпрос. Тръс род-а няма нищо общо. Тремолото подскача. Отвори отзад капака и ще видиш нещо подобно - http://lonelyfridge.com/guitar/strat_back.jpg. Имаш 2 варианта - поставяш допълнителни пружини, които да държат тремолото изпънато назад (обикновено са закачени 3, но мегдан има за 5 по принцип) - това е препоръчителния вариант. Другият вариант е да натегнеш винтовете в дървото (първо откачаш пружините). Не е препоръчително. Трети вариант е да си намериш Mannualli Adjustable Spring System. Редактирано Ноември 5, 2008 от prayer4eto Цитирай
Valserp Отговорено Ноември 5, 2008 Отговорено Ноември 5, 2008 Защо пък да не е препоръчително да натяга "лапата"(нещото, което държи пружините)? Цитирай
vlex Отговорено Ноември 5, 2008 Отговорено Ноември 5, 2008 Бе и на мен не ми е ясно къв е проблема с държача на пружините, ма нейсе... Иначе да те предупредя да не тръгнеш да завиваш 20 оборота на тръс род-а! За подобна смяна мисля че и 1/8 оборот ще е предостатъчно и ще трябва после да отпускаш. Имай предвид, че резултатът иска време, защото това е дърво, а не кашкавал и трябва време, докато силите на опън и еластичните сили се уравновесят - да не пончеш да връткаш насам натам и да се чудиш що няма резултат. Остави я 5-10 мин да почине и после мери, ако не става врътни още малко, пак остави да почине, пак мери и така, докато намериш златната среда. Поздрави, Влад Цитирай
DMX Отговорено Ноември 5, 2008 Автор Отговорено Ноември 5, 2008 Проблема е решен на тремолото бяха две пружини, аз сложих още една и всичко си доиде на място. Врънах рода 1-2 пъти и грифа ми изглежда горе долу прав. Цитирай
nekro Отговорено Ноември 10, 2008 Отговорено Ноември 10, 2008 (Редактирано) Здравейте! Имам много голям проблем с една китара и ако някой се сеща за нещо моля да даде съвет.. Имам една китара "Орфей" от бай-тошово време. Доста е старичка, но е добре запазена. Майка ми е свирила на нея преди 30-тина години. Проблема е следния: Свалих старите и вече ръждясали струни. Един приятел ми подари комплект струни. Поставих и успях да настроя до 5-та струна . 6-тата струна естествено я скъсах. Отказах се и китарата ми стоя така два месеца. Обаче не ме свърташе да я гледам така. Отидох до един музикален магазин. Попитах: "Имате ли струни за акустична класическа китара?" -"Да имаме! "Nylon бял или черен ви трябва?" А сега де.... Старите ми струни бяха металик на цвят. Не можаха да ми обяснят добре каква е разликата. И аз се смутих, че нищо не разбирам и взех "белите" като изхождах от това, че предишните бяха бели. Когато се захванах да ги слагам, ги разпечатах и какво видях: 1. Струните-облицовани в пластмаса 2. На края на струната липсват "копчетата" (незнам как се наричат правилно) които трябва да се пронижат през магарето. Някой знае ли, що за струни са това и как да ги закача на моята стара кранта? Или да ми препоръча някакви нормални струни които ще станат на китара "Орфей". Знам, че ще ме сметнете за неандарталец и ще си помислите "Тоя от коя пещера е излязъл", но все пак моля да ми помогнете )))))))) Редактирано Ноември 10, 2008 от nekro Цитирай
kitaratapesho Отговорено Ноември 10, 2008 Отговорено Ноември 10, 2008 Здрасти, от поста ти разбирам, че имаш акустична (уестърн) китара, а си купил струни за класическа китара (найлонови). В случая цвета няма значение, тъй като на теб ти трябват метални струни. Не е препоръчително да се слагат найлонови струни на китара, пригодена за метални поради редица причини, най-вече здравето на инструмента. Найлоновите струни нямат "топче" в края си, тъй като те се слагат на класическата китара по съвсем различен начин (в сравнение с акустичната с метални струни). Което отново не е от голямо значение. Съвет - запази максимално доброто състояние на тези струни и ги продай/подари на някой и си купи струни за акустична китара (метални). То сигурно пак ще има драма със слагането (спокойно, всеки е минал през това, няма как), затова помоли някой по-опитен да ти покаже как. Хич не е трудно, но си трябва да се види първо. Поздрави, Петър П.П. Споко, аз след толкова години свирене, сменяне на струни и какво ли още не, си купих "без да искам" някакви извратени струни. Купих 5 комплекта от един модел, а като се прибрах вкъщи видях, че вместо това са ми сложили 2 комплекта от някаква много извратена хава - метални струни за електрическа китара с 0.5 мм черен найлон покритие на всичките 6 струни, и дебелина 14-60. И до ден днешен не разбрах за какво служи това, все още ги пазя. В този ред на мисли ако някой мисли, че може да му потрябват тези струни - да казва, ще му ги подаря. Цитирай
Evtim Djerekarov Отговорено Ноември 10, 2008 Отговорено Ноември 10, 2008 Moжеш ли да снимаш китарата? Цитирай
Recommended Posts