Jump to content
Българският форум за музиканти

Колко струва един Stagg L320 ?


Greenleaf

Recommended Posts

Здравейте! Знам, че ви е дотегнало от такива теми, но имам нужда от съвет.

 

Искам да си купя Stagg тип Les Paul, моделът е L320. В музикален магазин IBL в Плевен, където живея, ми казват, че струва 420лв. Да, но аз се рових из Интернет и видях, че същата китара в други муз. магазини в БГ върви по 370 - 380лв. ЦЪК. А чуждестранните муз. магазини дори е по-евтина - ЦЪК, ЦЪК. Въпросът ми е защо има такава голяма разлика в цените и дали това е опит да ме измамят по някакъв начин? Все пак 40лв не са малко пари за мен и бих предпочела да ги спестя. И дали знаете откъде в България мога да си поръчам такава китара по Интернет? Благодаря предварително и се надявам да ми помогнете. :greenangel:

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Накратко, нормално е да има разлики в цените на едно и също нещо. За разлика от 40 лв. бих препоръчал да я купиш от там, където можеш да я пробваш собственоръчно, преди да я купиш - икономията не си струва риска. При поръчка от чужбина не забравяй да си калкулираш логистичните разходи и сравнявай крайните цени, а не магазинните! В светлината на което имай предвид, че най-евтиният шипинг, който са ми предлагали от UK-ски сайт за инструменти до БГ, e 45-50 паунда. От немските сайтове май е 30 евро.

Редактирано от sevenstring
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Вървят по 300-350-400 лева максимум, но те съветвам да НЕ си купуваш Стаг. Имам една класическа, която е сравнително добре, но електрическата е под всякаква критика. За 5 месеца 6 проблема. Ако си купуваш Стаг, по-добре да видиш един модел, който прилича на BC Rich Warlock. Това е единствения сравнително добър модел.

Редактирано от Harvester Of Sorrow
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

От някакви конкретни наблюдения върху текущото производство ли ги даваш тия съвети да не се взима стаг?

Ако да, уточни кои модели си пробвал и кои са детайлите в китарата, които не ти се струват добри и съответно са осезаемо по-добри в китарата, която препоръчваш. Спомени и цени.

Редактирано от Evtim Djerekarov
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Благодаря ви за съветите. Желанието ми е да си взема китара тип Лес Пол, всъщност сега си купувам първата ел. китара и не искам да е някакъв боклук от 250лв. но и нямам големи претенции да е кой знае какво качество. Ориентирах се към Stagg, заради невисоките цени. Пък и учителят ми по китара каза, че Лес Пол-овете на такива марки като Стаг ги правят по-качествени от останалите модели на въпросните марки. Harvester Of Sorrow, какви точно проблеми си имал с твоята китара? И някой може ли да ми препоръча някаква марка, която има Лес Пол модели и да не са много скъпи - до 420лв. някъде?

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Pickups : 2x Humbucker with cover.

Veined Arch Top with binding.

Body: Solid Alder Wood.

Neck: Hard Maple / 628mm / 24in 3/4, glued.

Fingerboard: Rosewood / 22 frets.

 

Ревюта на потребители

 

Тякото е от елша, не от махагон, както по принцип са ЛП-тата.

Предполагам, че китарата няма да има точно плътния звук на ЛП, но за сметка на това би трябвало да е малко по-среднист и ясен звука. Струва си да се пробва, според мен. Все пак преди да вземеш каквото и да било, огледай я внимятелно. Даже може да вземеш разбирач с тебе.

 

Ако гониш по-ясен звук, който не е точно ЛП, може и да се окаже, че тази китара звучи по-ясно от махагоновите ЛП копия без топ, например. Чуй я - говоря по картинка. В ревютата я оценяват добре като звук. Доколкото прочетох, мнението на повечето хора е, че китарата звучи приятно дори с оригиналните си(евтини) адаптери, което, ако е вярно е добре. Може да се избегне манията за смяна на адаптерите с неоправдано скъпи за китарата такива.

Прочетох коментарите за звука, всеобщото мнение е, че китарата звучи "bluesy", като става и за рок/метъл.

Единствено в едно мнение се казва, че липсва блясък, с което съм склонен да се съглася, понеже това е проблем почти на всички LP копия, дори на някои по-скъпи. Но това е тона на повечето от тези китари, ако ти харесва - пробвай и взимай.

 

Иначе повечето други подобни ЛП копия са 500-550+ лв.

Редактирано от Evtim Djerekarov
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Следете раздел "Продава" бе, хора! За тия, че и за двойно по-малко пари има китари втора ръка, дето са повече от ОК за начинаещи с ограничен бюджет. Няма да е китарата на мечтите ви, ама ще свири, а на вас какво повече ви трябва? В предната ми група със Squier за 200 лв. единият китарист записи е правил и два концерта е изкарал.

Иначе, ако случайно има кой да ти пренесе един Винтидж V100 от UK (да не плащаш международен шипинг), за тия пари се връзваш идеално. Това обаче си е частен случай. Втора ръка във форума можеш да случиш такава за към 450 лв.

Евтим препоръчваше едни Richwood, ама не знам колко точно струват.

П.С. На Vintage може да се чекнат и V99, въпреки че и те, както Стага, са минали покрай LP-то по отношение на материали и конструкция.

Редактирано от sevenstring
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Един съфорумник си купи Richwood LP за лява ръка, черен с кантове, махагонов. 550-ина лева някъде.

Ако вземеш такава няма да съжаляваш, обаче ще я чакаш месец+ докато пристигне.

Китарата става, доста прилична е и свири приятно. Идва не чак толкова добре сетъпната, но бива - аз я сетъпнах идеално за около час-два. Тона и е плътен, дървесен и както на повечето такива китари - леко мътнеещ, когато е с много дисторшън. Не е особено звънък. Масивен е. Сет-нек е китарата.

Като изработка - много е добра. Само има една лека стечка на лака около петата на грифа. Фретинга е много точен.

Мисля, че изработката е на ниво по-сполучливите Vintage китари, а цената е подобна.

При Vintage съм срещал две чисто нови с леки проблемчета - примерно някое прагче стърчи и трябва да се вземе и да се оправи коронката - иначе звънти там. Също на една малко си бяха правили волни съчетания с дърветата по фингърборда. Но не мога да коментирам дали при Richwood изработката е по-добре. Все пак съм виждал само едно тяхно LP копие. Ако всички са такива, може би е една идея по-добра изработката.

 

Ето снимка:

22704.jpg

 

Както виждаш кътауея е малко по-различен от на LP за да не ги съдят за формата.

Така китарата изглежда малко по-кокетно, което може да хареса на едни и да подразни други.

Хубавото е, че този кътауей прави достъпа до последните прагчета малко по-лесен.

Редактирано от Evtim Djerekarov
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Освен моите съм свирил на още една кухарка и 3-4 електрически. Основният проблем е електрониката. Разпояват се жици, преебават ти се адаптери. Досега за пет месеца съм сменял ръчка и потенциометри. Имал съм проблеми с входа и с тремолото. Виднъж ми бяха разпоени две жици към потенциометрите. Повечето ми познати, които имат Стаг са си сменяли много части от китарите. Не налагам някакво мнение, просто те съветвам да потърсиш друга марка.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

До колкото виждам, на тази китара и дават надеждност 8.8 от 10, което не е никак зле.

За преебаване на адаптери не съм чувал, дори при най-евтините китари, стига да не им дърпа жиците човек.

Не мисля, че адаптерите могат да се развалят от само себе си - до сега са ми носили само една китара(Keiper), при която не беше добре запоена жицата за тънката жичка, но това е малшанс.

Ръчка са чупили съфорумци на най-различни марки китари и са се оплаквали за това даже в теми.

Тремолата при всички евтини китарки с тремоло обикновено са трагедия, така или иначе.

По принцип е малко вроятно да има проблем със запояването, обаче ако наистина има, този тип ремонти стават за час-два и не са никак скъпи, така че не мисля, че е сериозен проблем.

За потенципметрите - при всички евтини китари те са един дол дренки и човек може да си купи подобни за 2-3 лв. от родните магазини за електроника. Най-много да даде 5-6 за китайски "китарни", които може и да са по-добри.

Много хора са ми носили евтини(300-700 лв)китари от най-различни марки за смяна на потенциометри и обикновено китарите са на възраст от 5-6 месеца до две години.

Не се сещам какъв друг хардуер по китарата се налага да се сменя, освен ако не е по прищевка на китариста..

Аз не мисля, че стаг са осезаемо по-ненадеждна и чупеща се марка от останалите марки в тази ценова ниша.

Редактирано от Evtim Djerekarov
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Това не са скъпи китари и аз бих посъветвал да се огледа внимателно китарата преди да се купи.

Да се види дали грифа няма нежелани кривини, дали потенциометрите не пукат, дали струните са на нормална височина от грифа и ако не са, дали има възможност да се смъкнат от бриджа. Да се смъкнат на около 2мм от 12-то прагче и ако не звъни - всичко е ОК.

 

Иначе като китара тип LP съм сигурен, че идва с някои проблеми:

- Най-вероятно при нъта струните да високо и трябва да се издълбаят малко

по-дълбоки каналите за да засвири вярно китарата.

-Не добре сетъпнати октави

-Не точно оптимална височина на струните.

-Не добре нагласен тръсрод.

 

Понеже тези проблеми са често срещани при което и да е LP, дори при някои доста скъпи китари, най-вероятно китарата ще иска лек сетъп и оглеждане, преди да е напълно готова са оптимално свирене. Естествено, ще трявба да намериш ДОБЪР в сетъпа лютиер около вас и да приготвиш малка сума за услугата.

Редактирано от Evtim Djerekarov
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Evtim Djerekarov, благодаря ти за информацията. В сряда имам урок и пак ще говоря с учителя си, а утре ще проверя дали от муз. магазин имат в наличност точно този модел, който съм си харесала (ей такъв :dance: ). Те ми казаха, че ще проверят какви имат и ако го нямат модела, трябва да го доставят от чужбина. :music336: Сега не знам дали ще ми искат допълнително пари и тн. но ще проуча нещата. Пък може и в такъв случай да се преориентирам към друг модел. ;)

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Имам Стаг L320 BS вече половин година свиря с него.Мисля че е страхотна китара за цената си .Приятелите ми мислят,че звучи много яко (Сиг щото техните ки тари са Фактор ).Типичната яка форма за ЛесПол. Малко проблеми имах с струните защото бяха дигнати доста ,свалих ги колкото можах да не бъждят и понякога първа струна прави проблем с хармониката на 12 прагче .Общо взето сам доволен и си обичам китарата.Свиря сякаква музика с нея главно Металика и ГНР.За цената си струва според мен и аз сам против Стаг но мисля ,че не е зле а и не мога да се оплача,защото ми е подарък :)

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Отговорете в темата...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Предишното ви съдържание бе възстановено.   Свободно редактиране

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Създай нов...

Важна информация!

Поставихме "бисквитки" на вашето устройство, за да направим този сайт по-добър. Можете да коригирате настройките си за "бисквитките" , в противен случай ще предположим, че сте съгласни с тяхното използване.