Jump to content
Българският форум за музиканти

как да си оправя китарата


dean_dime

Recommended Posts

ПРИВЕТ НА ВСИЧКИ!!!

Искам да попитам как мога да си оправя китарата или по точно какво трябва да се направи за да не се разстройва толкова.Дали със други ключове или нещо друго.

Бях гледал в друга тема пак за същата китара (Ibanez GRG170DX) но не разбрах дали може да се смени моста със ФЛОЙД,колко ще струва, къде ,при кого.Не че използвам (много рядко) Whammy бара, а защото знам, че с флойд по не се разстройва.Някой беше писал, че е по-евтино да си продам китарата и да си взема с флойд обаче си я вех зимата и не ми се купува друга поне до 1-2 години. :blush:

Благодаря на всички които си остават мнението.

Редактирано от dean_dime
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

С риск да обидя някого, тоя "някой" е писал пълни глупости. китарата с флойд се разстройва повече. А понякога дори не може да стои настроена ;). За да нямаш проблеми с такава китара, трябва флойда да е добър, а това обикновено е свързано със скъп инструмент. При китарите с фиксиран бридж, разстройване идва понякога от липсата на заключване горе и съответно ползване на тремолото, но това не е толкова често.

 

Да ти се разстройва китарата може да има много причини, едната от които начина на свирене, другата е остаряли струни, трета струни от различни комплекти, четвърта седлата на струните да са неравномерни и заради това при натискнане на тремолото да не се връща обратно струната където е била (да не влиза добре във седлото) и още, за които не се сещам в момента.ю

 

Виж първите три особено :blush:

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Аз ще си позволя напълно да не се съглася с колегата относно флойдовете. Дори при нисък клас инструмент от порядъка на 500лв. с лицензен флойд си има чалъми, посредством които може да се постигне почти нулево разстройване. Единственият вариант флойдът да разстрйва много е той да е от супер некачествена стомана и да му е оказана по-малка сила при завинтването. Другият проблем идва от факта, че болшинството китаряги, които го ползват забравят за ключовете. Аз сега оправях флойда на един пичага, който е с нисък клас джексън и стана просто супер. Разбира се с оригинално тремоло е по-лесно.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Наистина има чалъми, но си е занимавка, а чалъмите не се знае дали ще работят, когато тремолото поостарее малко(някоя друга година), особено ако то се използва по повечко. Флойдовете изобщо не са от стомана а са от разни сплави от цинк, мед и алуминий.

Това важи дори за Original FLoyd Rоse, който под никеловото покритие пак е от разни подобни сплави.

Малко са тремолата и които са със сменяеми новжове и повечето с годините се изтъпяват и сплескват там, където стъпват на винтовете и изискват запилване на ножовете, което след време вече не работи(измества твърде много тремолото) и се иска смяна на флойда.

Също така, стъдовете обикновено също не са стоманени, а са никелирани. Отдолу са от подобни сплави.

Единственото изцяло стоманено тремоло, което съм виждал е тремолото на една моя Ариа от 80-те. То наистина не е мръднало за около 25 години и все още не разстройва въобще, макар че не е точно двойнозаключващо - всичко по него е или никелирана стомана или чугун. Мисля, че се използват други сплави не защото стоманата е скъпа, а заради разни звукови съображения. Малко са съвременните китари, които могат да се похвалят с такова стабилно тремоло, колкото това на въпросната Ариа, особено от евтините китари... Повечето евтини тремола работят добре или когато почти не се ползват или в началото - когато са нови.

Също така, при голямо ползване се иска периодично сменяне на пружините, защото те стават разтегливи с ползването - това важи за всички тремола. Тремолата на евтините китари не са на всяка цена лоши - просто искат повече поддръжка и внимаване. Също така се захабяват по-бързо. Често причина за разстройването е по-скоро неточния монтаж на частите на тремолото в китарата, не толкова самото тремоло.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

...смяната на тремолото би била нерентабилна според мен...да не говорим коло нерви ще изхабиш в процеса...по добре се потруди над сетъпа...и си купи "Графитол" от Райзинга...това е една специална смазка която върши чудни работи...аз лично с нея си смазвам щифтовете на тремолото...но става също така за горно мостче...за седлата на долното мостче...предполагам че би станала и за лубрикант при практикуването на по-ангажиращите пози от "Кама Сутра" ама не съм пробвал...

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Аз имам също от този модел (grg170dx). Бях си го купил април месец (не съм сиурен). Аз доста често ползвам тремолото, преди няколко дена си смених струните с размер 12. Един-два дена ми се разстройваше, докато свиря, но от тогава не ми се е налагало да я настройвам. Настройвам я през около 4/5 дни и свиря по няколко часа на ден.. Ако си купил скоро китарата е съвсем нормално да се разстройва толкова често. :offtopic-001:

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Пак разни свободни разсъждения.... :offtopic-001:.

 

Когато китарата в сетъпната добре и е в добра форма, винаги свири добре, без збачение дали е чисто нова или много стара.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Аз на първата си китара и блокирах тремолото като подпъхнах едно блокче зад него... така главоболията спряха.

 

Хайде към оф-топика:

Относно евтините флойдове - не знам от къде имате такива наблюдения, но аз имам китара, която ми струваше 400лв и е с флойд, който почти не мърда. Единственото нещо, което го разстройва е смяната на температурата. Имам много близки наблюдения и върху един Harley Benton, 7-струнна с флойд(за по-малко от 400 лева) - същата работа. НО металите от които са направени определено няма да издържат дълго, затова още от сега планирам бъдещ ремонт.

 

Разбира се, има си 1-2 чалъма - след дайв бомб да дръпнеш уамито леко назад, например. Но това лесно се свиква(поне докато събереш парички :) ). Не стои в ПЕРФЕКТЕН тюнинг, но може да издържи 3 часа свирене и на другия ден само да иска финна донастройка. Или поне така стоят нещата в моя случай със супер-ефтини-китари-с-флойд е така. Сигурен съм, че колегата Fenix е имал страшно много наблюдения над лицензирани флойдове, които не могат да задържат настройката за един bend.

 

Слабото място на ефтините тремола е металът - здравина, тон, състейн и т.н. страдат, когато бриджа е кофти.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

^Дам, тоя чалъм наистина действа. :)

Аз съм с китара с floating тремоло, ама не е флойд и няма заключване и след дайв бомб разстройва, обаче направя ли един лек pull-up и веднага се връща както си е било.

А пък наскоро разбрах за ZR тремолото на Ibanez. Е това чудо няма разстройване. Ако някой иска тремоло, което да не разстройва хич - това е то тремолото. :)

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Не са твърде скъпи, предполагам, че за около 80-100 ше си намериш.

Имаше едни заключващи Планет Уейвс в Динакорд преди година.

Мисля, че и Капъша изписва заключващи.

Иначе на други места не мисля, че съм виждал, но не пречи да се провери.

 

За тремолата - по принцип китара с обикновео тремоло(това на 6-те винта), поставено така, че да може и да вдига, ако е добре поставено тремолото и не е от най-гадните - пак може да свири с часове без особено да се разстрои. Трябва само да се смажат определени места, ключовете да не изпускат а струните да са добре навити на ключовете.

Много хора свирят така(може би не правят чак такива бруталии, но ползват тремолото по много) и това не им пречи да си свирят с обикновен трем на живо.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Отговорете в темата...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Предишното ви съдържание бе възстановено.   Свободно редактиране

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Създай нов...

Важна информация!

Поставихме "бисквитки" на вашето устройство, за да направим този сайт по-добър. Можете да коригирате настройките си за "бисквитките" , в противен случай ще предположим, че сте съгласни с тяхното използване.