rdg_design Отговорено Януари 8, 2009 Автор Отговорено Януари 8, 2009 Няколко ръце лак и задължителното полиране. Поздрави RDG Цитирай
Evtim Djerekarov Отговорено Януари 8, 2009 Отговорено Януари 8, 2009 Aко ползвате спрейове - не се полират добре. Най-добре е с акрил или полиуретан с втвърдител. Има сносни полир-машинки с ексцентрик за 40-ина лева. Струват си! Цитирай
rdg_design Отговорено Януари 8, 2009 Автор Отговорено Януари 8, 2009 Aко ползвате спрейове - не се полират добре.Най-добре е с акрил или полиуретан с втвърдител. Има сносни полир-машинки с ексцентрик за 40-ина лева. Струват си! За полиране позваме полир пасти професионални №1 и2,а завършваме с восъчна за блясък. Поздрави RDG Цитирай
Evtim Djerekarov Отговорено Януари 8, 2009 Отговорено Януари 8, 2009 (Редактирано) А дали бихте могли да снимате на светлина професионално полирания лак, та да преценим колко добре отразява. Фокуса на горното ми мнение беше по-скоро върху лаковете, отколкото върху полир пастите. Един хубав лак става като огледало когато се полира, без да има нужда от каквито и да било восъци. Предполагам, използвате спрейове, щом сте опрели до восък за блясък. Тъй като виждам,че отделяте наистина доста време за работа по китари, за което ви се възхищавам и ви завиждам, мисля, че няма да е зле, ако нямате компресор, да се сдобиете с някой 25-50 литров. Повярвайте, когато лаковете са ОК, разликата е ОГРОМНА и тогава всичко изглежда наистина професионално със по-малко количество труд. В тази тема: http://forum.muzikant.org/index.php?showtopic=40006&hl= ..колегата Nevermore ми донесе китара, която беше рисувана от художник и напръскана отгоре с акрилен лак с втвърдител, като лакирането не беше перфектно, имаше тук-таме стечки и на доста места полепнали прашинки по лака. Аз изшкуриш несъвършенствата(доколкото лака позволяваше) и след това полирах китарата. Беше няколкочасова работа, но сравнително праволинейна и не твърде трудна. просто когато лака е хубав, работата върви много по-добре и крайния резултат е значително по-добре изглеждащ. На първите снимки в темата отражението не личи толкова добре, понеже снимките са правени на облачно време, но на вторите се вижда отражението на тремолото - лака стана като огледало, без никакви следи от работа или микродраскотини, при това без восък. Достатъчно здрав и твърд е. Доколкото разбрах, този, който е пръскал китарата не е бил най-големия профсионалист в пръскането, а аз не съм професионалист в полирането, но въпреки това, резултатът беше все едно чисто нова китара от магазина, и то по-скъпичка. Затова ви съветвам, когато имате възможност, да започнете да пръскате с наистина хубави лакове. Със спрейовете е голяма занимавка с полупрофесионален резултат. ..моите 20 стотинки.. Редактирано Януари 8, 2009 от Evtim Djerekarov Цитирай
mybata Отговорено Януари 8, 2009 Отговорено Януари 8, 2009 мисля 4е темата трябва да се прекръсти хищниците от Русе Цитирай
capri Отговорено Януари 8, 2009 Отговорено Януари 8, 2009 Браво, поздравявам ви за труда, продължавайте в същия дух пък скоро дано изкарате и някой напълно ваш къстъм модел Цитирай
Evtim Djerekarov Отговорено Януари 12, 2009 Отговорено Януари 12, 2009 (Редактирано) Имате ли възможност за по-висока резолюция на снимките. Снимките, които пращате изглеждат страхотно, но ми се струва, че виждам някои забележки. Не можа да кажа нищо, поради ниската резолюция. И все пак не отговорихте на въпроса ми - лака спрей ли е, и ако не е - какъв лак ползвате? Помня, че в началото на темата видях пистолет, а в по-предния ви пост ми се стори от спрей лака - затова питам. Редактирано Януари 12, 2009 от Evtim Djerekarov Цитирай
rdg_design Отговорено Януари 12, 2009 Автор Отговорено Януари 12, 2009 Този лак е NOVOL-27.50лв+втвърдителя,но на SICKENSS е по-добър но и по-скъп,около 68лв.При следващото боядисване ще Ви пратя снимки и от камерата,където ги боядисвам,понеже я ползвам за китарите от 22 и до 8ч трябва да съм я освободил.Като я сглобим ще опитаме по- качествени снимки.Да не забравяме,все пак, че показваме ефектен тунинг с възможно най-ниска себестойност,която да бъде по джоба на всеки ентусиаст,а такива от съфорумниците не липсват. С уважение RDG Цитирай
Evtim Djerekarov Отговорено Януари 12, 2009 Отговорено Януари 12, 2009 E, щом лакът е ОК, значи всичко е наред. Колкото до восъка, моя опит показва, че когато се търка с достатъчно фина паста достатъчно дълго време, резултатът е "огледало" без използване на какъвто и да е восък. Цитирай
rdg_design Отговорено Януари 12, 2009 Автор Отговорено Януари 12, 2009 Използването на восъчна полир паста предпазва повърхнината от наелектризиране и събиране на прах,предпазва и от образуване на конденз при разнасяне от студено към топло.Може би съм пропуснал,към полиране с машина се пристъпва след не по-рано от 5 дни! За ентусиастите и по-нетърпеливите,успоредно с подтотовката и боядисването на тялото,подгответе и едно парче дърво от тялото.По него може да проследите изсъхването и втвърдяването на лака.За целта слагам хавлиена кърпа от двете страни на боядисаното парче и го притискам в менгемето/стиската/ колкото да не се мърда.Отпускам след 8-10 мин.Ако има релефни отпечатъци от кърпата,значи лака още не е изсъхнал напълно и изчакваме още 24ч.Като забележите релефа,оставете го,на следващият ден трябва да го няма,лака се е втвърдил и изпънал. С уважение RDG Цитирай
rdg_design Отговорено Януари 15, 2009 Автор Отговорено Януари 15, 2009 Преди: След: Вложени материали около 87-88лв,време около 160-170ч. Успех на всички ентусиасти! С уважение RDG Цитирай
Evtim Djerekarov Отговорено Януари 15, 2009 Отговорено Януари 15, 2009 Надявам се с течение на времето да понамалите тоновете труд върху орфеи и кремони и да се заемете с изработка на свои инструменти от добри материали. Материали не се намират твърде лесно, но човек няма как да намери без да проучи, да се разходи и да пусне малко пипала. Така вече трудът ще бъде напълно оправдан и ще има възможност за нелоша печалба. Колкото до хардуера - мисля, че направата на наистина хубав адаптер изисква освен бобинажна машина и още малко "екстри". За хората, които предпочитат да робуват на марки, много по-добре е просто да се купи съответния хардуер и да се монтира. Плюс това, направата на наистина добре звучащ адаптер изисква много проби с различни проводници, магнити, сърцевини, размери на бобината и т.н. То ест - само по себе си е много сериозна разработка. Щом отделяте толкова време и купувате скъпи лакове, няма да е лошо те да се прилагат и върху качествена дървесина. Успех! Цитирай
rdg_design Отговорено Януари 20, 2009 Автор Отговорено Януари 20, 2009 Здравейте,по последната полемика,която така и не разбрах,мога да спомена че съм ремонтирал ето тази китара,която беше с български гриф С уважение RDG Цитирай
Recommended Posts