Jump to content
Българският форум за музиканти

Акустична китара


recognize

Recommended Posts

Здравейте, искам да ви попитам от какъв първоначален сетъп се нуждае една акустична китара, а и струните като че ли са доста твърди,как може грифят да поомекне малко,пръстите ме болят като свиря!

Благодаря предварително на всички отзовали се!

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

По принцип единственото, което може да се сетъпне на акустична китара, е тръсрода на грифа. Според мен обаче не е добра идея да се бъзика рода само за да се свалят струните, примерно, макар че може да опиташ, ако са наистина високи, да речем, или грифът има някакви проблеми (макар че споменаваш 'първоначален сетъп', тоест предполагам китарата е нова и не би трябвало да има проблеми, които да не си забелязал при покупката още). По принцип родът се настройва според сезонни и климатични промени, доколкото знам. Някои акустични китари имат и болтове на задния мост, които да променят височината на струните - не знам дали твоята има.

 

Всъщност най-вероятният проблем според мен е ако не си свикнал да свириш на акустична китара - предполагам в твоят случай става дума за уестърн, тоест с метални струни, които по принцип са доста по-твърди от тези за електрическа китара. Съветвам те да я поразсвириш няколко седмици и въобще да не бързаш да я бъзикаш. Наистина е малко терсене докато й хванеш спатиите, но веднъж свикнеш ли й, всичко ще си дойде на мястото. Най-безобидното, което можеш да сториш, е да купиш по-тънки струни и да ги смениш. .010 са най-тънките, които съм виждал за акустична китара.

 

По принцип може да сложиш и тънки струни за електрическа китара, но техните акустични свойства са по-ниски и ще звучи по-кофти (както и по-тихо).

Редактирано от Icarus
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

По принцип няколко неща могат да се сетъпнат на акустична китара, Icarus-e :) Не е само тръсрода, ами и мостчето, нъта и т.н. Но е добре да не го правиш самостоятелно, освен ако наистина нямаш опит :hysterical:

 

Де-факто обаче вероятно проблемът е който ти си описал, защото може би китарата не е Taylor, Martin, etc....на които се свири доста доста леко :surprise: А ако е такава, тогава наистина трябва да се настрои, но от специалист лютиер, каквито има достатъчно в София и страната :)

 

При всички случаи може да се занесе на лютиер, за да се разбере дали не може да се направи по-лесно свиряема, което не е задължително свързано с височината на струните :)

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Знаех си, че трябва да поразуча, преди да пиша :) В гугъл излизат интересни работи, но в крайна сметка не е особено добра идея да се ръчкат неща, от които човек си няма понятие. Освен когато не се налага :thumbs_up:

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Наистина не става ясно каква е китарата - дали класическа, която е направена да се използва с пластмасови струни или уестърн, която е за метални.

Също и какви струни има сложени към момента...

Ако е класическа и е с метални струни ги махай и слагай пластмасови преди да се е откъртило нещо!

От тук нататък грифът няма как да поомекне, може да поомекнат струните. :greenangel:

Ако китарата е уестърн с метални, наистина струните принципно са по-твърдички от електрическа (естествено когато се ползват нормалните комплекти струни за 2те китари).

Нещата, за които се сещам, които може да е направят за да "поомекнат" струните са следните:

1. Както си се насочил да бъде проверено дали хардуера на китарата е настроен ок - по които части от нея може да се настройва нещо... Може да се пипат

различни работи, но най-добре да погледне и пипне човек, който разбира за какво става дума. Примерно може струните да са височки (отдалечени от грифа повече от необходимото) и от това често чувството е, че са много твърди.

2. Да се провери дали китарата е с размер струни, за който е предназначена да бъде ползвана. Може да са сложени по-дебели отколкото трябва.

3. Китарата може да се настрои с 1 полутон или примерно цял тон по-ниско и така да се свири на нея.

4. Да се сложи по-тънък комплект струни за акустична.

5. Да се сложи комплект струни за електрическа китара. Аналогичните размери струни за електрическа като правило стоят по меко от тези за акустична, т.е. усилието на опън е по-малко за достигане на нормалния строй на китарата спрямо струните за акустична.

 

Конкретно по 5та точка аз до скоро бях доста скептичен (защото иначе би било странно защо се правят струни за акустична след като тези за електическа са ок). Оказа се обаче, че уестър китара с хубави метални за електрическа звучи доста прилично. Естествено не е същото, но това не означава, че е по-лошо.. Дори на мен почва да ми харесва повече така май... Със струни за електрическа китарата поне в моя случай китарата става по-звънка, но малко се губи басовост. Със струни за акустична ми се струва, че басовите струни звучат по-плътно.

 

Дано инфото ти е от полза!

 

Успех! :)

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Отговорете в темата...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Предишното ви съдържание бе възстановено.   Свободно редактиране

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Създай нов...

Важна информация!

Поставихме "бисквитки" на вашето устройство, за да направим този сайт по-добър. Можете да коригирате настройките си за "бисквитките" , в противен случай ще предположим, че сте съгласни с тяхното използване.