Jump to content
Българският форум за музиканти

Recommended Posts

Публикувано

Искам да си направя 4 струнния бас "5 струнен" (ама в много кавички). Смятам да взема един комплект за 5 струнен бас и да сложа 5 4 3 2 струна. Първа никак няма да ми липсва.

Как мислите - това добра идея ли е и дали ще е стане далаверта? Да не вземе да се изметне сериозно грифът.

Дайте някаква идея за комплект струни (5) на смислена цена и да вадят готин звук.

Отговорено

за грифа незнам...зависи как е правен, но май има вероятност да се поизкриви :think:

за струни ти препоръчвам Warwick, 25 лв 5-струнния комплект, но съм виждал само в Пловдив при Бозов

иначе има и queen, и encore за почти същите пари, обаче са боклуци :happy:

Отговорено (Редактирано)

Аз правех така, преди да си взема 5 - струнен бас, "имитацията" изпълнявах обаче върху няква custom made дъска :happy: . Получаваше се добър звук - ама струните бяха RotoSound RB45 - не са от ефтините, но има и по-скъпи от тях.

Редактирано от fracture
Отговорено

Мисля, че няма да имам проблеми с грифа. Намерих малко инфо за струните които ползвам в момента (DАddario XL ProSteels). Изглежда, че дори 5 струнният комплект ще опъва по-малко ако не ползвам 1-ва струна.

4-струнен (тон, дебелина, опън в кг.)

G .045 19,00

D .065 21,45

A .085 20,36

E .105 16,92

5-струнен (тон, дебелина, опън в кг.)

G .045 19,00

D .065 21,45

A .085 20,36

E .105 16,92

B .135 15,55

4 струнният има общо опън от 77,73 кг. Ако взема 5 4 3 2 струна от 5 струнният, опънът ще е 74,28 - т.е. дори по-малко от 4 струнен комплект.

Отговорено

грифа не може да ти се изкриви защото първа струна опъва доста повече от пета :happy: и става яко да :happy: един приятел му е така баса и много щастлив :)

Отговорено

Адаш, няма да се изкриви.. Дори да ти кажа едно време свирих с един бас на един приятел, който беше 4 струнен, преправян за 5 струнен. На струнника имаше още 1 дупка за струна и горе имаше още 1 ключ, и нищо му нямаше, а беше пълдин :dance:

Отговорено

И аз мисля, че проблеми няма да има. Но според мен все пак ще е добре струните да са от по-дебелите (5та 130ка), за да не хлопат и за да е по-стегнат звука.

По-разбирщите да кажат дали съм прав или не - мисля че няа да е зле и малко да ги вдигнеш струните, защото като по-дебели от нормален 4 струнен комплект има веротност да хлопат... :greenangel:

Отговорено

Ако под "хлопане" разбираме звукът, който се получава, когато струната докосва позициите докато вибрира - да, така е. Това е причината поради която повечето басисти свирят по-леко в/у Си струна. Така че, ако не търсиш "мръсен" звук с бръздене, звънтене и пр. и свириш агресивно по-дебела струна е по-добре.

За напрежението на грифа - провери какво напрежение дават производителите на струните конкретно за марката и модела на който си се спрял (да живее интернет B) ). Ще видиш че има разлики.

Отговорено
Ако под "хлопане" разбираме звукът, който се получава, когато струната докосва позициите докато вибрира - да, така е. Това е причината поради която повечето басисти свирят по-леко в/у Си струна.

Това май е и причината повечето 5-струнни басове да са с 35-инчови грифове, а повечето 4-струнни - с 34-инчови. Тия 2.5-сантима правят петата струна не-толкова хлабава. А и тайно ме притеснява дали адаптерите на 4-струнния бас ще се справят с ниския звук от едно долно Си...

Та мойта гледна точка е - за петата струна си има 5-струнни басове.

Отговорено

Ае ви хуваво си говорите за изкривяването на грифа..ами замислихте ли се как адаптерите ще озвучат 5-тата струна...че понякога и голямите фирми трудну ги озвучават добре 5-тите струни пък камоли на адаптери за 4 струнен басс....незнам според мен няя се получи много добре...те и затова 5 струнните басове(по добрите) са с активна електроника..

Отговорено
Ае ви хуваво си говорите за изкривяването на грифа..ами замислихте ли се как адаптерите ще озвучат 5-тата струна...че понякога и голямите фирми трудну ги озвучават добре 5-тите струни пък камоли на адаптери за 4 струнен басс....незнам според мен няя се получи много добре...те и затова 5 струнните басове(по добрите) са с активна електроника..

Ако някой ден в близката петилетка ми остане малко свободно време, смятам да се замъкна до РФ и да си взема струни за 5-ца. Ще пробвам и ще разбера.

Дали ще се справи адаптера - еми божа работа. Надявам се Димарцио да са го направили що годе културно.

Отговорено

На мен поне не ми е известна причина адаптер за 4 стр. да не работи за 5 стр. Принципна разлика в конструкцията на адаптери за 4, 5 и т.н. басове няма и това важи за всички ценови класове инструменти.

Разликата м/у основния тон на Ми и Си (съответно 4 и 5 струна) е ~10 херца, което е съществено за озв. тяло, което ще възпроизвежда баса, но не и за адаптерите.

На голЕмите фирми (които и да са те) със сигурност не им е трудно - просто правят това което според тях ще се продава добре или това, което отговаря на собствената им представа за добър звук. Употребата на активна електроника обикновено е по съвсем други причини и не е основание да се смята че даден инструмент е по добър от друг - има много басисти, които предпочитат пасивни басове.