Jump to content
Българският форум за музиканти

Recommended Posts

Публикувано

Nick: Angelina

Глас на аматьорски начала…

Родена съм на 6 май, 1970 г. в град Монтана. Омъжена съм в София. Имам една дъщеря – и тя – родена на 6 май преди 10 години.

Семейството: Живеем в къща, с един огромен двор, който е хала за работа. Гледам цветя (и взех да се вманиачавам). Имаме едно куче… и други животни. Детето живее като Маугли, плува и язди кон, учи руски език и си прави блогове в интернет. Мъж ми е експанзивен тип, който се занимава с изобретения, компютри и какво ли не (без музика). Едва се научихме „да не си дишаме въздуха” под един покрив, но ни се получава и даже е интересно. Обичаме гости и разходки из планината.

Образование: Завършила съм монтанската немска гимназия с английски език. А после – СУ, английски филология. И до днес не знам дали не беше по-добре нещо с математика или физика, но… няма как да разбера (а и вече доста неща съм позабравила).

Обикнах музиката поради родителите си. Те не са музиканти, но и до днес са едни от безценните ми събеседници. У нас непрекъснато се слушаше музика – джаз, рок, блус, соул, фюжън… Помня, че по едно време като дете подскачах на една диско-група „Чингиз Хан” и обяснявах на майка ми, че Луис Армстронг се дере като вълка от „Ну погоди”. Нашите се хилеха и ми казваха: „Спокойно, ще разбереш по-късно.” На 12 години се запалих по Бийтълс и… най-вече затова реших, че ще уча английски.

Вкъщи се вихреха разкошни купони и доста музиканти наминаваха (пиано, китара, саксофон/флейта бяха почти редовен състав), нон-стоп се правеха записи, свиреше се и се пееше. Учеха ме как да слушам. Слагаха ми две възглавнички на пода – във фокуса на колоните, и се почваше: какво става в единия канал, какво в другия, я сега чуй втория глас, я чуй баса, я пляскай с ръце и пей (…на Here Comes the Sun). Наши приятели носеха плочи и дискове от чужбина и у дома имаше (и още има) една значителна фонотека, която на определени периоди прочиствахме и описвахме (и това ставаше повод за поредния купон).

Като дете съм пяла по всякакви хорове и в една група „за политически песни”. Съжалявам, че не се научих да свиря на пиано. Просто нямах пиано. Купиха ми го чак в началото на 10-ти клас, та по една ксерокопирана колекция с парчета на Бийтълс, с акорди и пръстовка за китара, се научих криво-ляво да строя акорди, да си свиря хармонийки и да си транспонирам парчетата, така че да мога да си ги пея. Ако трябва да разчета нотен текст, „бройкам” петолинието като дебил. При все това, ако впрегна тези си умения в целенасочен работен процес, ще понапредна и теоретично, а и… ми е тръпка да просвиря поне малко.

В София си пропях „насериозно”, но… има неща, които просто искам да пропусна – горчат ми и до днес. Поела съм и една-две яки тесли на принципа: „Всичко в тоя свят се прави с пари и за пари…” и от тая гледна точка не ми се занимава с „търгаши”.

Много съм научила от пеене с групи по кръчми и по фестивали, макар никога да не ми е било основна дейност. Хич не обичам да пея в задимена обстановка и да се надвиквам с китарни усилватели, но… много добре го правя. С блуса и рока нямам ник’кви проблеми (даже сега малко си почивам от блус). Изкарах известно време и с една формация в по-ретро стил. Пеех предимно в тоналности, удобни за духови инструменти. Научих се да пея и тихо, с изчистена мелодия и удържан основен тон, въпреки че в началото ми се струваше адски скучно.

Музикални въздействия: ще ги описвам в съответните подфоруми. Списъкът е дълъг.

Първичен поминък: вадя си хляба като преводач, а през последните 3-4 години заработих и с колеги, които подкрепят моите певчески аспирации, за което съм признателна. Нямам намерение да си зарязвам професията и да ставам „звезда”.

Участия: покрай преводите си създадох и добри контакти за свирене в чужбина, най-вече за джаз, но участията наистина трябва да се готвят от месеци преди това. Тъй като не гледам на музиката като на „средство за оцеляване”, гурбетчийско-ресторантските оферти не ме касаят.

Предпочитам единични, но добре подготвени участия и… мога и да намеря.

Какво искам и какво – не: През последните дни ЛС-боксът ми внезапно се задъха от всякакви оферти (10Х!!!). Дори един нов потребител на своя глава е решил да ми прави PR и е пуснал таговете ми на непредсказуеми групи, търсещи вокалистка, та се налага да си кажа:

Не искам да работя с група. Нямам „групарска” психика, отношенията в една група ме ограничават. Понякога доста пътувам и мога да проваля всяка група. Освен това, крайният продукт на групата обикновено е стилово дефиниран и това ме изчерпва бързо.

Искам да си направя музиката, която не ми налага компромиси с качеството. Спохождат ме и авторски, и интерпретаторски идейки в различни стилове, и в момента изпитвам глад за работа в детайл. Буквално мога да се „заплесна”, като дете, което реди мозайка. Много ме блазни да опитам да разработя цели композиции на вокализи, тук-там с по някой жив инструмент – включително аспирации към някои класически пиеси и български фолклор (макар че хич не съм „познавач” в тия области). По своя преценка ще си говоря с хора, които също се осъзнават повече като автори. Не разчитам изцяло на ресурса на форума. Като направя нещо с музиканти, които не са форумисти, ще го пусна.

Кретенски идеи (за някои от тях ще си отварям теми): еволюция чрез грешки (илюстрирана с пеене), Мадона (за триумфиращото бездарие), има ли „мелодии” по…шахматната дъска (аматьорска идея за експеримент), удържане на интервали, по-малки от полутон – това го правя с пианото и ми е гадно за слушане (но понякога ме „прихващат братята”), звуци и идиотски бленди, имитиране на познати певци (LOL, guess who?)

На въпроса какво си въобразявам, че ще постигна „на тази възраст” бих отговорила – вероятността да не преживея утрешния ден е 50/50. Същата е била и преди 30 години. Сега съм тук. Останалото са митове…

Отговорено

Здравей :godbless:

Хареса ми представянето ти, наистина, знаеш какво точно искаш и правиш/пееш това, което поискаш. Радвам се, че още един ценител на музиката се присъединява към форума, така, че приятно прекарване от мен и много усмивки :rolleyes:

Марина

Отговорено

Здрасти ,

Досега съм прочел няколко коментара във форума, от теб(включително и представянето) и всичките ми бяха интересни, като стил на изказване, като идеи и вокални изпъленения(не на последно място). Така че за мен е удоволствие ... :godbless:

Отговорено

Здрасти и от мен :rolleyes: ! Без значение какви са основните стилови предпочитания, винаги е приятно да чуеш точно изпълнение и прекрасен глас, а ти имаш едното и умееш другото... Успех в начинанията :godbless: !

Отговорено

добре дошла,

надявам се ще ти допадне форума,тук хората са готини и може да се говори сериозно с тях.ако имаш въпрос - всеки гледа да помогне.

лично аз напоследък не влизам често но преди време бях тук всяка вечер,дори и да е за 10 минути.

и аз като колегата съм чел само няколко представяния но това беше по дълго всички взети заедно. :godbless:

Отговорено

А, добре дошла! ;)

Съвсем изчерпателно и приятно представяне.

Явно освен музикална, имаш и писателска дарба!

Единствено не мога да разбера защо групарството те задушава, не мислиш ли, че по-скоро не си намерила до момента подходящата за теб група, със ангелиноподобни и ангелиногласни музиканти. :thumbs_up:

Стария Полифон

пп

А сме и колеги с теб в преводачески бранш, макар че ползвам главно французки. :metalist:

Отговорено (Редактирано)

^ :P Махленски интригант... :):lol:

Благодаря на всички ви. Ще се възползвам от пожеланията с кеф!

О, Polyphone, колега, драго ми е да разбера, че делим и друго поприще. Не, с "ангелиноподобни" ще ми е скучно. Търся си "марсианци" ;) .

Редактирано от Angelina
Отговорено

Браво за представянето и welcome :P

Между другото майка ми работи преводач от английски, а винаги за хоби е имала пеене и пиано. Браво на вас ;)

• 2 weeks later...
Отговорено

Добре дошла и добре представила се! До днес и аз за себе си не знам дали не е било по-добре друго, но е станало това, което е трябвало да стане. Всеки има първа сила нейде. Твоята вероятно е във вербалния домейн, както си личи.

Велцоме. Приветства те обаче не "марсианец" - от по-далеч съм. :girl_cray2:

• 1 month later...
Отговорено

Бях се отказал от форума за дъъълго време - все същите хора, кой от кого все по-малко интересни... Сега, като се върнах, очаквах да заваря същата скука, същите стари теми, същите караници и така нататък.. И хоп - гледам Ангелина се разписала, па и разпяла! Хем има какво да прочетеш, хем има какво да чуеш, хем си заслужава да отделиш време за целта! Та, здрасти от Гарваня, драго ми е!

Отговорено

Ох, гледам какви хора са ме навестили и си викам: "Боже, аз съм се била "самопредставила"...

Благодаря ви най-сърдечно!

(Ако продължавате така, сигурно с нещо трябва да почерпя... :) :))

Stone, мерси, че си абил нафта, да биеш път от толкова далече! За мен е висока чест!

Black Bird, благодаря за приветствието! Виждам те с аватар от познат за мен клип :), и може би тук е мястото да кажа, че макар безрезервно да споделям каузата на албума ти... :pray:, с напълно ясна самооценка оставям коментарите за музиката ти на хората, които разбират и съпреживяват твоя стил и с е радвам на техните възторзи!

Ой, Гарване, за мен е като "мистичен знак", че сянката на твоя полет най-сетне се пресече с моите завои из форумния лабиринт! :recourse:

Дълбоко съм ви признателна...