Jump to content
Българският форум за музиканти

Кавал или дудук?


Recommended Posts

Здравейте, аз не съм музикантка, но скоро ще пътувам за Лондон и искам да подаря някакъв български музикален инструмент на един мой приятел - саксофонист. Той е доста известен там и талантлив, свири и на кларинет, така че ще се справи. Колебая се обаче какво да му купя - кавал или дудук?? Дудукът ми е по-привлекателен, заради цената, но и кавал бих взела, ако това е по-добрият избор. Моля ви помогнете ми със съвет какъв инструмент да му подаря и откъде да го купя...Държа да е качествен. Нямам идея и как да го избера :cheers2:

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Вземи му така нареченият от теб дудук - значително по-евтин е, пък и носи повече Българската традиция.

Кавалът е по-професионален инструмент, но едва ли ще го впечатли повече от нещо автентично.

Как да го избереш идея си нямам, те продавачите обикновено ги надуват пред теб, пък и да не го правят пред теб бъди сигурна че са го правили в къщи. :greenangel:

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Благодаря за съвета :) ...Намирането на дудук в София не се оказа много лесна работа...успях да намеря само в магазина при Консерваторията. Само дето не мога да изкарам звук от него..сигурна съм, че проблемът не е в дудука :) Знам, че звуча глупаво и малко двусмислено, но наистиа говоря сериозно! Как се свири на това чудо? Аз нямам намерение да се уча...просто от любопитство..

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

  • 1 month later...
Благодаря за съвета :greenball: ...Намирането на дудук в София не се оказа много лесна работа...успях да намеря само в магазина при Консерваторията. Само дето не мога да изкарам звук от него..сигурна съм, че проблемът не е в дудука :D Знам, че звуча глупаво и малко двусмислено, но наистиа говоря сериозно! Как се свири на това чудо? Аз нямам намерение да се уча...просто от любопитство..

 

Здравей, не съм човек на теорията затова ще ти споделя от практическа гледна точка как съм издал първия си звук на "дудука" когато се записах в оркестъра на моето училище в който още свиря. По принцип начина на искарване на тон зависи от инструмента който е пряко свързан с големината на мощука, но се съмнявам, че си взела или смяташ да взимаш някоя туба(доста голяма е и е доста скъпа),а и аз самия свиря на тромпет(с малък мощук).При по малкия мощук тонът се искарва по трудно но съм сигурен че с малко повече усилия ще искараш някой. Философията е в тъй нареченото "пърдене",

свиваш устни до такава степен че да не излиза свободно въздуха през остата и при духане да се получава звук като при парденето колкото по свити са ти устните толкова по висок тон искарваш. Надявам се да съм помогнал пиши ако има друго нещо ;)

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Отговорете в темата...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Предишното ви съдържание бе възстановено.   Свободно редактиране

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Създай нов...

Важна информация!

Поставихме "бисквитки" на вашето устройство, за да направим този сайт по-добър. Можете да коригирате настройките си за "бисквитките" , в противен случай ще предположим, че сте съгласни с тяхното използване.