Jump to content
Българският форум за музиканти

Grain Filler, Sanding Sealer


tednet

Recommended Posts

Здравейте. Минал съм през близо 20 желазарии и други магазини никъде нямат тея 2 продукта. Имате ли някаква идея откъде мога да намеря един от двата? Ще съм ви изключително благодарен ако ми кажете къде се продават.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Е па кви са им българските им имена :)

В темата за боядисай си китарата, някой беше написал да си купи някой друг граин филър. На флакона ми с грунд пише филър да се използва...

Само къде се продават не знам :)

 

(много се колебая дали това което търся не е безир или байц...)

 

На мен ми трябва да изглади повърхността на китарата от драскотините на шкурката и зърнестото дърво където съм махнал грайн филъра на старата боя...

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Единствено май колегата ruidolf мисля, че си забъркваше грейн филър, но за рецепта не се сещам в момента, извинявай. Можеш да питаш и Диката на лично откъде си набавя неговия - предполагам чужбинско :cheers2:

 

В нашенско се съмнявам да намериш нещо от тия двете, но все пак успех :thumbup:

 

Поздрави,

Влад

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Е па кви са им българските им имена :cheers2:

 

Понеже нашето промишлено дърводелство е спряло малко след откриването на абрихта, не очаквай много от дърводелците. И понеже търсенето определя предлагането, не очаквай да намериш такива "чужбински" неща по магазините. Като се огледаш по магазините - всичките мебели са или от долнокачествен чам, с плеснати 2 ръце лазурен лак, или от ПДЧ, че се работи по- лесно и е по- евтино.

Редките изключения в тая родна картинка са няколкото лютиери във форума. Ако те дадат акъл- едеално. Ако не- импровизирай, като един истински БГ "майстор".

 

Най-близкото нещо, за което се сещам, е да ползваш рядък кит. Това би ти свършило работа, ако ще боядисваш отгоре. Ако ще лакираш дървото, можеш да ползваш един първи слой разреден лак, който да проникне по-дълбоко в порите и да ги запуши.

Това са варианти "по бедност", за закърпване на положението.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

И двете неща са едно и също или поне функцията им е еда и съща .Целта на тези препарати е да запълнят порите на дървесината и да създадат гладка и равномерна повърхност така че грунда и след това лака да не проникнат в дървото и същевремено да създадат добра и сигурна връзка между дървото и лака.

Най-важното е да знаеш какъв ще ти е грунда и лака за да използваш подходящ и съвместим с тях поропълнител.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Е хора благодаря много :drummer:

 

Ми много се колебая какво да ползвам. Сигурно ще си купя кит и ще го разредя, че да може да си го мацам свободно :)

 

Иначе безир-а няма ли да има същия ефект?

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Безирът е гадна работа - бавно съхне, макар и да му дават пълно изсъхване след 24 часа максимум. Един път в една фирма безиросвахме врати и после седмица след това продължаваха да "лепнат".

 

Иначе не знам какъв е проблема с това да използваш шприц кит или някакъв хубав грунд от спрей, но не такъв, който се маже с четка! Ако искаш да правиш прозрачно покритие - направи номера с лака - напръскай, след това остави да изсъхне хубаво. Като изсъхне мини една фина шкурка за да загладиш неравностите, които от лака стават като малки иглички, образно казано. След това повтаряш упражнението докато изчезнат всички неравности като всеки път увеличаваш номера на шкурката - почваш с 400 и по някое време стигаш до 800-1000 (и нагоре) преди последните последователни пръскания преди полирането.

 

Ако ще правиш непрозрачно покритие - действай смело с грунда - пръскай - шкури - пръскай - .... докато не се получи гладка основа за боята. След това боядисваш, пръскаш 5-6-7 слоя лак и полираш с полираща машинка с фина полирпаста и си ок.

 

Само че и лакът трябва да е хубав, а не от тези гадните в спрейове за по 5 лева., знам го от собствен опит с една Пълдинка (която пък се случи от солидно дърво, а не беше "зебра") :) (знам, гадно е да се прецакаш точно с лака :drummer:)

 

Прочети пиннатата тема на Евтим най-отгоре на раздела, мисля, че е полезна. Само снимките ги няма вече, но и без тях ще схванеш идеята.

 

Едит: Правопииииис...

Редактирано от SomeoneElse
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Само за безира не съм съгласен с предходното мнение.По принцип темата за маслената обработка и маслата,които се намират в БГ,сме я обсъждали доста.Потърси с търсачката,ако те интересува.

А на въпроса, преди време "ruidolf" ми беше препоръчал ленения безир на Леко,с който обработих барабанчето което изработвах тогава /само като първи слой разбира се,за да изкара по-добре шарките на дървото-явор в случая/ Попива много добре и съхне супер бързо.Зависи на какъв етап си от обработката на дървото,може да отиде и по-голямо количество.По принцип се намира трудно,най-добре в по-малките магазинчета представители на Леко.Кутията е зеленикава и струва 4.50 мисля.

Успех

Редактирано от vihro
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

^Ами казвам ти моя опит с безиросването какъв беше, а и не само моя, и други са ми споделяли същия проблем.

 

Може да съм попаднал на некачествен безир или нещо подобно, не знам. :punk_guitar: Затова и първо се пробва на непотребно парче дърво, преди да се мине на китарата. Прибързването не води до добри резултати в повечето случаи.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Пробвай този ленен безир.Става и за довършване на инструмента,за феновете на обработката с масло / като мен :greenangel:/,макар че предпочитам маслата на ОСМО /няма голям избор в БГ,както стана въпрос и по-горе/ Но това е за друга тема.

поздрави

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Отговорете в темата...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Предишното ви съдържание бе възстановено.   Свободно редактиране

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Създай нов...

Важна информация!

Поставихме "бисквитки" на вашето устройство, за да направим този сайт по-добър. Можете да коригирате настройките си за "бисквитките" , в противен случай ще предположим, че сте съгласни с тяхното използване.