the_gorer Публикувано Август 16, 2005 Публикувано Август 16, 2005 Някой да е виждал боя, имитираща хром-никелово покритие в спрей?! Защото един се кръсти, че е ползвал, а аз досега съм прехвърлил всякакви видове бои и не съм виждал такава, а и не ми се вярва въобще да се предлага. Не мога да си обясня на какъв принцип би била такава боя. Виждал съм боядисана пластмаса с нещо подобно, но то пак е някакъв полимер, който не се знае как е нанасян и със сигруност не е боя от спрей. Ако все пак сте ползвали такава, кажете откъде да си напазарувам. Няма да е лошо наистина да има, щото ми требе нещо подобно за боядисване на хардуер на китара. :hello: Цитирай
pacman Отговорено Август 17, 2005 Отговорено Август 17, 2005 Да, в повечето големи хипермаркети има такава. Проблемът е, че покритието не е много издръжливо. Възможно е да падне при по-сериозна употреба- части като ключове, ръчка за тремоло, копчетата на потенциометрите и т.н се пипат постоянно Бях пробвал преди доста време да лакирам така едни ключове за бас след една седмица покритието започна да се лющи на места. Има такива спрейове за лакиране на джанти - може би са по-издръжливи. Цитирай
Evtim Djerekarov Отговорено Август 17, 2005 Отговорено Август 17, 2005 При тези лакове покритието лесно губи блясъка си при по - продължителен допир с него. Може би трябва да се закира отгоре. Цитирай
the_gorer Отговорено Август 17, 2005 Автор Отговорено Август 17, 2005 Мерси, pacman! А добри ли са резултатите от такъв спрей? Имам предвид като визия - повърхностите стават ли огледални или по-скоро го докарват на боядисани с феролит? Предполагам, че марката на спрея също ще е от значение. Rock on! Цитирай
Evtim Djerekarov Отговорено Август 17, 2005 Отговорено Август 17, 2005 Ами из пробвах едни COSMOS лакове. Ако повърхността е гладка се получава блясък около 70% от хрома, но като го търкаш с ръка потъмнява. Не знам дали може да се измисли няккъв здрав лак отгоре без да го потъмни. Цитирай
разбойник Отговорено Август 17, 2005 Отговорено Август 17, 2005 Има такива технологии - сещам се за предните решетки на разни автомобили, които изглеждат като метал, а са от пластмаса. Въпросът е как се постига в домашни условия. Моите опити за лакиране с прозр. лак в/у спрей за джанти засега са неуспешни - добавя гаден жълт оттенък. Много зависи от марката, най-вероятно с качествена боя (и качествен бояджия ) резултатът би могъл да е добър. Цитирай
the_gorer Отговорено Август 17, 2005 Автор Отговорено Август 17, 2005 Това за джантите съм го виждал. На външен вид си е чиста проба феролит - зърнесто е и няма огледален блясък. Прилича по-скоро на металик. А онзи човек ми се кълнеше, че бил ползвал спрей, който го докарвал на никелирана повърхност с всичката и огледалност и блясък. :think: Цитирай
rocka_rolla Отговорено Август 17, 2005 Отговорено Август 17, 2005 Аз в Мр. Бриколаж бях видял такъв спрей, но не смятам че такова решение ще е разумно, защото слоя, който нанесеш, ще е тънък, и лесно ще падне. Мисля, че има хора, които никелират детайли, по-добре да занесеш каквото ти трябва да ти го направят . Ако някой знае къде, може да пише. Цитирай
Shakesbeer Отговорено Август 17, 2005 Отговорено Август 17, 2005 Горъре, най-добре пробвай в бившия завод Ворошилов в София. Там има цех, където направо хромират или никелират - по избор. Пиши кво си направил Цитирай
the_gorer Отговорено Август 17, 2005 Автор Отговорено Август 17, 2005 За хромиране има къде да отида, но там няма да ми обърнат внимание за глупости Иначе идеята за истинско хромиране е добра и май имаше някакъв метод за домашна електролиза с батерийки и нещо от сорта. Дали няма да може да стане така...? :think: Цитирай
Nikifena Отговорено Август 21, 2005 Отговорено Август 21, 2005 Най-доброто хромиране е с електролиза ама с батерийки едва ли трябва да се експерементира с различни напрежения и ток, за да се открие оптимално доброто хромиране, така, че да не пада хромовото поркитие. Това от гледна точка на електрониката. А в какво трябва да има в разтвора не ми е ясно... Върху пласмаса пак се хромира с електролиза. Бяхме правили лабораторно по химия 1ви курс и тва правехме. Най-напред се нанася медно покритие върху пласмасата и после се хромира И гууд лък. Ако някой хромира нещо по някой от изписаните начини горе нека каже кво е направил и да видим Цитирай
the_gorer Отговорено Август 21, 2005 Автор Отговорено Август 21, 2005 Ами то и металите първо се помедняват и след това се хромират. Много е сложно това за вкъщи. Един ми разправя за посребряваща паста - втривала се с парцалче. Видях и прословутите спрейове, дето имитират хром-никелово покритие. Може да пробвам да нанеса с такъв спрей повече слоеве и отгоре да го мина с прозрачен лак за нокти. Но имам спомени, че един фен си беше лакирал буквите по клавиатурата на компа - да не се износват уж и след известно време употреба клавишите покафеняха. Цитирай
Recommended Posts