Jump to content
Българският форум за музиканти

Infinite/the Fall


Recommended Posts

infinite.gp5

infinite.mid

 

Здравейте отново, съфорумници. Сигурно някои от вас ме помнят,

но общо взето откакто заминах за Ирландия миналата година около Декември почти не съм писал тук.

Така де, по темата, сега..

Парчето има дълга история, която започва още преди 3 години. Няма нужда да четете тази история, но за мене си е важно да си го напиша :D

Беше минал около месец откакто бях сложил нови струни на старата Кремона на баща ми и началното ми развитие се състоеше в записване на интернет уроци на jamorama (които между другото хич не са за подценяване ;) ). Бях научил що-годе три акорда и нон-стоп си свирех "rivers of Babylon". Втората песен, която научих бе "House of the Rising Sun" на Animals. Така де, започвах да вкарвам и свиренето с пръсти в работа, арпежи. Помня, че много дълго време съм циклел на акорда ла-минор, и оттам се е зародила идеята... Както си дрънках и си играх с акорда, вкарвайки с малкия пръст някакви украшения, изведнъж нещо ми иззвуча относително познато и веднага бях убеден, че бях открил сегмент на някоя песен, която съм чувал. Тогава се зарекох да открия коя е тази песен.

Година по-късно: Вече бях убеден, че такава песен всъщност не съществува. Никой, от хората, които бях питал, не им звучеше познато. В края на краищата заключих, че аз съм го измислил. По това време ходех активно на уроци по класическа китара, и още нямах интерес към писането на авторски творчество.

Още една година по-късно: Най-накрая и с жица се бях сдобил..нищо че беше (и все още е ;) ) стаг. Свирех по групи, бях започнал парчета и текстове да пиша. Идейката обаче все още бе съвсем гола и недоразвита и не ставаше за свирене в група. Знаех, че можеше да се получи нещо от нея, само че не исках да се насилвам да излезе нещо, чаках момента..

Миналото лято: (Всъщност става въпрос за това лято, само че тук вече почнахме даскало тъй, че за мен е минало)

Помня, че нещо хич не бях на кеф. Общо взето си бях легнал на дивана с кухарката в ръка, затворени очи, и просто циклеж. Скоро обаче, от циклежа почна нещо да се получава и се посъбудих. Новата ми идейка, обаче скоро осъзнах, че звучи познато и веднага се сетих, че има общи елемнти с гругата. Останалото, постепенно от само себе си си дойде на място. И след няколко дни цъкане на гитар-про, бе готово.

сега остава да видя дали и текст да измисля, защото в началото е много монотонно, като се повтори..

 

Не искам да останете с впечатлението, че е нещо много особено, даже един от първите хора, на който го пратих, реагира по следния начин: "джаза не е за тебе, човек!". За мене единствено е важно, че всъщност успях да го довърша, без значение дали ще се хареса или не.

 

По същество:

Има два файла: Единият се отваря с програмта GuitarPro5. Него съм го качил, за да може, тези които имат RSE,да могат да го чуят в този му вариант, защото звучи значително по-добре според мен. Другият е миди файл, който съм го експортирал от програмката и е за всички, които не я ползват.

 

Очаквам коментари и критики. :thumbdown:

 

Само едно нещо, ще ме извнинявате за барабаните, никога не съм свирил на този инструмент, тъй че може да се сторят бая некадърни.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Нищо не става от тва. Извинявай ама няма какво да ти кажа друго... Просто бозичка

 

 

nikevas ;) . Ако имаш да кажеш нещо е добре да се обосновеш, ако не да си мълчиш.

valkyr-qsal , съветвам те да не се занимаваш с ГитарПро. Нищо ПРО няма в него;)

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Ултрамега, ти какви програми ползваш за писане на музика? С коя програма, би било по-добре да се занимавам според теб?

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Ултрамега, ти какви програми ползваш за писане на музика? С коя програма, би било по-добре да се занимавам според теб?

 

Много са възможностите. И всеки избира според своите предпочитания. В подфорума софтуер потърси :girl_witch:

Иначе Скайпа ми е в подписа. ако мога ще ти помогна...но и аз не съм голям спец

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Аз на твое място не бих пускал MIDI файл за коментар изобщо тука във форума...

 

GuitarPro е хубав софтуер да учиш по таблатури някакво соло или парче... Но - забележи - да учиш как да го свириш... А не да го ползваш като средство с което да създадеш някакъв краен продукт, който да пускаш на когото и да е...

 

Ако не се чувстваш способен да направиш някакъв микс или мултитрак с реални инструменти - имаш достатъчно възможност да се научиш от Интернет.... Книги има колкото си искаш, и доста от тях са наистина добри... Захващай се, и ще се научиш. За да имаш знания как да миксваш нещо до ниво демо-версия - не е толкова трудно - въпрос на няколко месеца...

 

Начина по който си поднесъл парчето го прави крайно непривлекателно и трудно за слушане... И всеки който го слуша трябва да приложи огромна доза фантазия, за да си го представи как евентуално би звучало записано добре и с истински инструменти....

 

То по тази логика направо ни пращай нотите... всичко останало сами ще си го представим :girl_witch:

 

Ако се абстрахирам от това -

 

парчето е прекалено дълго, и в доста пасажи не се случва нищо интересно... В общия случай взимаш една мелодия, и почваш с някакви минимални добавени тонове от другите инструменти да се опитваш да задържиш интереса към нея... Но - не се получава.... има прекалено много повторения и понеже са твърде предвидими, някак не задържа вниманието

 

На мен лично ми харесва от 4:30 минута нататък... Цялата предишна част може да се събере в около 30 секундно интро, и парчето само ще спечели от това... Чак от този момент нататък парчето вече е консистентно и лови ухото. И дори и тогава трябва малко да намалиш повторенията и еднообразните вариации... Финала също е някак пришит - без връзка с предишната част на парчето... Но - да кажем че това не е проблем... просто свършва нестандартно...

 

Т.е. целия близо 8 минутен опус може спокойно да се направи до парче около 4 минути, и това ще е само за добро

 

Ами май това е от мен...

 

Поздрави!

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Аз бях почнал да отговарям в другата моя тема, където пунса мнение ти, само че изведнъж форума нещо запецна и ми се изтри, тъй че се обезокъражих за малко. :girl_witch:

Прав си, смис, малко са хората, които изпозлват guitarpro с realistic sound enginge, а без него, г/д всичко звучи като супер-марио :)

Няма какво да се обяснявам, но общо взето положението е, че няма да мога да правя какъвто и да е свестен запис до следващото лято. ;)

Най-малкото, че и нямам инструменти точно сега :)

Пуснах го, за да видя дали все пак има хора, които мислят като мен.

Не бих променил нищо в парчето относно дължината, защото така го чувствам и не бих го променил само, за да бъде по-слушаемо.

Но съм съгласен, че в началото звучи скучно и монотонно, наистина е дългичко там и репетитивно ше измисля как да се подобри, примерно ако ми хрумне текст.

Все ми е едно, ако на никого друг не му харесва, стига аз да съм доволен, че съм изкарал от себе си идеята :) (въпреки, че определено бих се зарадвал :))

Обикновено се опитвам да вкарвам нестандартност в нещата, които измислям...но за това, което ти спомена, ъм не беше така Х)

Мерси за коментара :)

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Търпиш критика, това е чудесно

 

За GuitarPro с реалистичен саунд енджин - ами най-лесно е да използваш ти такъв, и да запишеш онова, което излиза от него (т.е. да направиш capture на изхода му), и да го направиш на mp3... Така ще си сигурен, че който го слуша, ще чуе поне нещо подобно на истински инструменти....

 

Не знам какво ти липсва за свестен запис - слаб ти е компютъра ли? Ако е така, трудно ще го компенсираш с каквото и да е... Ако пък все пак компютъра ти не е 117 поколения назад, то тогава можеш да ползваш тракер програма - те не изискват много ресурси, и можеш да докараш доста сносно звучене с тях. Освен това - доста лесно се пише музика чрез тях... Идеални са за композиране на парчета... Имай впредвид че тракерите ги има още от времето на 8 битовите компютри, така че все ще намериш някой да ти работи на компютъра. Има и непретенциозни тракер (tracker) програми... така и такива, които работят със супер качествени сампли и искат силен компютър... Но - така или иначе, можеш да използваш такава програма и да докараш доста по-добри неща от тези, които сега правиш.

 

Добрият музикант може да ти направи музика дори с подръчни средства... Така че - намери начин да използваш максимално това, което имаш в момента... Щото преди 10-тина години правехме музика и със слаби компютри, и със саунд карти дето едва ли не сами си ги правехме (когато още нямаше истински саунд карти, и трябваше да се ползва паралелния и серийния порт на компютъра)... и не сме и мечтали да записваме живи инструменти или глас. Имаше тракер програми с 4 писти, и това е.... И да ти кажа - невероятни парчета имаше дори още тогава... :-)

 

Така че - забрави оправданията, намери свестна тракер програма... А ако компютъра ти не е чак толкова зле колкото си мисля, можеш да ползваш и по-високо ниво програми - самплер + секуенсър... Има и стари версии на Cubase....

 

Абе с две думи - който търси, намира!

 

Определено е важно, че си изкарваш идеите, и имаш увереност в това, което правиш - никоя от критиките ми не е предназначена за да те обезвери или унизи по някакъв начин... Просто съм видял и 2, и 200... и знам, че можеш да правиш музика дори с техника отпреди 10 години....

Редактирано от {{RazoR}}
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Ако това се изсвири с китара и барабани , бас и т.н. в студио ще е якоооо.....

Поздрави за решителността. В този форум трудно някой ще те обнадежди, понеже ако не си Стив Вай и не свириш прогресив.......критиката е жестока, а да не говорим за критиците :punk_guitar:

Продължавай напред и горе главата. Просто опитай със софт: Cubase, FL Studio, Sonar или нещо от сорта.....

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Razor, ще ти пиша на личен, да ти кажа какво е точно положението и да не трябва да гадаеш :D

Определено имам намерения да се обуча в софтуер повече. Досега съм работил само с Audacity и Audobe Audition, като предпочитам 1вото.

Един приятел ми каза също, че имало програми, които превръщали миди звук в реалистичен, демек като rse, само че по-добро, той ми прати няколко примерни записа и бяха супер, тъй че това ще го разуча.

 

О, да, наистина ще бъде яко! :ok:

Вече имам наум няколко човеци, които да сложа на бас и на барабанки, ама е ограничено времето тази година - 12 клас съм и не знам колко скоро ще стане.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Ако това се изсвири с китара и барабани , бас и т.н. в студио ще е якоооо.....

Поздрави за решителността. В този форум трудно някой ще те обнадежди, понеже ако не си Стив Вай и не свириш прогресив.......критиката е жестока, а да не говорим за критиците

 

 

aarab,

 

Това твойто изказване е съвсем неподготвено

 

Съвсем спокойно претендирам, че написаната от мен критика върши много по-добра работа на valkyr отколкото псевдо-окуражителни приказки като тези, които си написал... Човека определено има нужда от много неща, които да подобри, при това значително ако иска някой да възприеме произведенията му като нещо що-годе ставащо за слушане... И това трябва да му се каже в очите за да може да се случи...

 

Само искам да ти кажа, че тези дето искат ниво Стив Вай изобщо няма да си направят труда да изслушат докрай това парче, пък още по-малко - дълго и пространно да обясняват кое и как може да се подобри...

 

Така че - хайде без подобни приказки, щото ми е най-лесно да напиша нещо като това което ти си написал... Колко е ок и колко супер е, и да дава напред... Пък човека да остане със жестоката самозаблуда, че това което е направил е на ниво... Само най-големия му неприятел би постъпил така с него...

 

Няма по-лоша услуга от това да си милозлив....

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Колега,

опасявам се , че или не си прочел какво съм написал или не си го разбрал....

Къде казвам че е супер? Казвам, че ако се запише в студио може да стане супер, което е различно......

После обяснявам, че е добре да се почне работа със софтуер като.........(изброил съм) и му давам кураж.....

Не искам да залъгвам никой, ама моля четете внимателно :ok:

айде със здраве!

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Ок, Ок Ок....

 

Може и да съм се докачил излишно...

 

Прочети си внимателно поста обаче, и ще видиш че повече взимаш отношение не толкова по парчето, а по критиките на другите.

 

Пък те не са в стил "Пич, ходи се застреляй щото не си Стив Вай и не е прогресив"... дори някой да си позволява такова отношение, не е честно пък нас останалите да слагаш под един знаменател с него.

 

Да - виждал съм как падат излишни жертви на музикантския краен перфекционизъм, точно както казваш... но не тук и по тази тема...

 

Хайде стига че стана съвсем оффтопик... Важното е valkyr, който определено има ентусизъм и желание да намери правилната посока... Аз поне бих искал някой да прави същото и за мен самия по нещата, които правя :girl_cray2:

 

Поздрави

Редактирано от {{RazoR}}
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Отговорете в темата...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Предишното ви съдържание бе възстановено.   Свободно редактиране

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Създай нов...

Важна информация!

Поставихме "бисквитки" на вашето устройство, за да направим този сайт по-добър. Можете да коригирате настройките си за "бисквитките" , в противен случай ще предположим, че сте съгласни с тяхното използване.