Jump to content
Българският форум за музиканти

Recommended Posts

Публикувано

Ами на... натегнах едното болтче в нъта прекалено много и то така се заключи, че сега не мога да го изкарам... Скъса се, де - остана наравно с резбата. Някакви предложения?

Отговорено (Редактирано)

Ела до сервиза ми да го изкарам.На работа съм до 17:00.

Сервиза се намира до майчин дом точно до бензиностанцията omv.

Улицата е казава д-р Желязкова № 16

Побързай - сега съм свободен. :lol:

пп Не се притеснявай -няма да ти струва нищо! :)

Редактирано от EAmechaniX
Отговорено

Как го извади? Проби дупка в центъра с размера на вътрешния диаметър без резбата или проби дупка, за да вкараш/залепи водач, колкото да го отвиеш малко и оттам с клещите? Интересно ми е :thumbs_up:

Поздрави,

Влад

Отговорено

Колкото хора, толкова и начини. Аз съм правил дори идиотски варианти като пробиване на 2 мънички дупки във заседналото с малката макетна дрелчица, поставяне на здрави карфици в тях и въртене с клещите.....

Отговорено

Става и с малка дупчица по средата на скъсания болт, а след това с метчик с лява резба се отвива. Само че за толкова малко болтче не знам дали са използвали точно този метод :P

Отговорено

Друг метод:

слага се една гайка върху скъсания болт и с CO2 апарат се заварява гайката(при свален нът) към болта след туй с гаечно ключе развиваш

Отговорено (Редактирано)

То е ясно ,че всички сте скръндзи и няма да почерпите...сега ще ви накажа ,като ви разкажа

кво стана със скъсаният болт на нътчето,което в случая беше най-малкият проблем.

Та ...нашият беладжия да вземе да скъса един от оригиналните болтченца и да си купи ново ,ама маааалко по-дълго.

След монтажа на нещото(като казах по-дълго)то излиза от другата страна на нъта и се подпира в фингърборда.

Някой сеща ли се какво става!?....ами надига и изтръгва резбата на дървото към което се прикрепя нъта към грифа, посредством две самонарязващи се видии.След използване на флойда ,целият нът мърда напред-назад и създава илюзията ,че не са стегнати добре пирамидките ,които заключват струните и нашия почва да стяга докато...бам ...болта се скъсва.Това беше причината и сега остана да отстаня следствието....

До тук добре ...обаче провлачва и резбата на нъта и става си е.....о мамата.

След като дойде при мен в сервиза,разглобявам китарата и започвам да се мъча, да развия скъсаното болтче.

Да ама не ...не ще и да помръдне ,нали е повлякло резбата ,няма как да се предаде без бой.

Правя една малка дупчица в средата на болта и посредством възвратно-постъпателното движение на индикатора с дървената дръжка ,вкарвам едно малко шестограмче в отвора.След няколко развъртания ,скапаното нещо се предаде.

С още две нови болтченца, успях да почистя и раздвижа резбите ,които ми послужиха за метчик.

Остана проблема с по-дългият размер на новите болтове .С помощта на по-дебело свредло ,направих три фаски

в дървото за да може излишната част,от новите по-дълги болтове, която остава да не подпира там и да прави отново бели.

Нъта беше закрепен към фингърборда с две нови и по-дълги самонарязващи се видии ,специално подбран сорт,

с малки глави ,които да не стърчат за да пречат на заключващите пирамидки.

След изпиването на няколко бири и почти половин щафета берлински салам ,нашият беладжия си тръгна с уговорката

,че трябва да си купи нов нът.Не е сигурно ,че след следващата смяна на струни ,провлачените резби ще издържат и

няма да направят отново проблем.

Редактирано от EAmechaniX