Jump to content
Българският форум за музиканти

Имам ли нужда от учител


nightcrawler

Recommended Posts

Значи четох доста форуми и има доста противоречиви мнения. Едни казват ,че ако ще свириш с приятели в гаража и само cover-и ще правите няма смисъл.Аз лично искам да свиря неща на Kiss и Металика. Други пък казват ,че за да си добър без уроци не можеш да минеш. Е какво е ващето мнеие?

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Според мен по-добре е поне 2-3 месеца да походиш на учител - да ти покаже постановка, начини на звукоизвличане и т.н. Освен това в момента искаш да свириш Кис и Металика. След 2-3 години ще искаш да свириш и други неща. Можеш за около 10 лева да си купиш Бас школа, но пак е препоръчително докато свикнеш с баса да посещаваш уроци

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Никви учители бе няма нужда от даскали; я виж кви китаристи има тука, пъ при даскал не са и стъпвали, тъй че скУби баса и си глей кефа, и си викай квото изсвиря се е хубаво. тва е брат.

:godbless:

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Ако искаш освен да можеш да свириш добре и да знаеш разни тънкости от свирнята и теорията, е хубаво да отидеш на някой друг урок. :violin: Но общо взето, мисля че за такива неща ще можеш да минеш и без уроци. Айде и да B)

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Според мен - това е много добър съвет, прецени какво точно искаш да постигнеш, за някои неща не ти трябва учител, но за други е задължително. Е, като казвам че не ти трябва учител, това съвсем не означава че ще преоткриваш топлата вода - доколкото имам поглед от участниците във форума - всеки понаглежда по някой видео урок на някой мастит басист, което дефакто си е урок от учител :green: Няма нищо срамно, нито лошо да понаучиш нещо от някой - но зависи от теб - трябва да си прецениш, има вероятност в бъдеще, да искаш да свириш и други неща освен Kiss и Металика. Каквото и да предприемеш, имай впредвид, че много важно е мнението на околните (става дума когато свириш), още повече ако си начинаещ - как се чуваш, как е изсвирено, на кое трябва да наблегнеш ... макар да има случаи, когато някои "странични" слушатели да позлоупотребявят с това.

Аре и приятно свирене :guitar:

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Ако никога не си барал инструмент до сега, по-добре отиди и научи поне основите от учител...така ще си сигурен че нямаш сериозни начални пропуски!

Ако все пак имаш някаква представа как се свири, можеш и сам според мен...но трябва повече самоконтрол в този случай

Варианта с видео-уроците също ще ти е много полезен, особено след някой друг месец свирене

 

Айде успех в начинанието! :P

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Ходенето на уроци помага за три основни неща:

1. Техника на свирене.

Ако не ти покажат правилната постановка, разсвирване, технически упражнения и пр. има реален шанс някой ден да разбереш, че собствените ти навици в свиренето те ограничават и не можеш да свириш това, което би искал. Отделно може да си увредиш ръцете - не фатално, но достатъчно за да те болят при свирене или при рязка промяна на времето.

2. Разбиране на музиката

Това според мен е най-важната част. Цялата музика - от класическата до Кис и Металика е изградена на някакви общи принципи. Колкото по-дълбоко разбиране на тези принципи постигнеш, толкова по-лесно ще ти бъде да: а/ учиш и вадиш нови парчета б/ помниш тези песни в/правиш собствена музика

3. Комуникация с останалите музиканти

Звучи като нещо, което не е сериозен проблем, но често се оказва точно обратното. В момента в който се събереш с някакви музиканти и започнете да правите ваша музика ще имате нужда от адекватен език на който да обсъждате идеите и предложенията си. Мен лично винаги ме е удивлявало колко много различни неща изразява често срещаното "още един път припева/куплета/ жицата/ " :headbang:

 

 

Ако искаш да се занимаваш с музика тръгни на уроци и мисли - проверявай всичко което ти кажат. Не за да търсиш кусури на учителя, а за да видиш доколко е подходящо за теб и дали ще те развие в посоката в която искаш да вървиш или ще ти трябва само като познание заради общата ти музикална култура.

Гледането на видеоуроци е интересно и помага за запознаване с различни използвани техники, но не може да се сравнява с истински уроци. Както беше казал Джеф Бърлин (басист от тежката категория, известен с хапливия си език и острото си отношение към цялата "музикална индустрия") ако имаше смисъл от школите и уроците, които се продават навсякъде и като имаме предвид тиражите в които се продават, всеки трети би трябвало да е почти виртуоз.

Можеш да ходиш на уроци и при човек, който не е басист, стига да е добър музикант и да разбира какво искаш да постигнеш ти.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Отговорете в темата...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Предишното ви съдържание бе възстановено.   Свободно редактиране

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Създай нов...

Важна информация!

Поставихме "бисквитки" на вашето устройство, за да направим този сайт по-добър. Можете да коригирате настройките си за "бисквитките" , в противен случай ще предположим, че сте съгласни с тяхното използване.