nightcrawler Публикувано Август 11, 2005 Публикувано Август 11, 2005 Значи четох доста форуми и има доста противоречиви мнения. Едни казват ,че ако ще свириш с приятели в гаража и само cover-и ще правите няма смисъл.Аз лично искам да свиря неща на Kiss и Металика. Други пък казват ,че за да си добър без уроци не можеш да минеш. Е какво е ващето мнеие? Цитирай
Shakesbeer Отговорено Август 11, 2005 Отговорено Август 11, 2005 Според мен по-добре е поне 2-3 месеца да походиш на учител - да ти покаже постановка, начини на звукоизвличане и т.н. Освен това в момента искаш да свириш Кис и Металика. След 2-3 години ще искаш да свириш и други неща. Можеш за около 10 лева да си купиш Бас школа, но пак е препоръчително докато свикнеш с баса да посещаваш уроци Цитирай
Giggles Отговорено Август 11, 2005 Отговорено Август 11, 2005 Никви учители бе няма нужда от даскали; я виж кви китаристи има тука, пъ при даскал не са и стъпвали, тъй че скУби баса и си глей кефа, и си викай квото изсвиря се е хубаво. тва е брат. Цитирай
rocka_rolla Отговорено Август 12, 2005 Отговорено Август 12, 2005 Ако искаш освен да можеш да свириш добре и да знаеш разни тънкости от свирнята и теорията, е хубаво да отидеш на някой друг урок. :violin: Но общо взето, мисля че за такива неща ще можеш да минеш и без уроци. Айде и да Цитирай
fracture Отговорено Август 12, 2005 Отговорено Август 12, 2005 Според мен - това е много добър съвет, прецени какво точно искаш да постигнеш, за някои неща не ти трябва учител, но за други е задължително. Е, като казвам че не ти трябва учител, това съвсем не означава че ще преоткриваш топлата вода - доколкото имам поглед от участниците във форума - всеки понаглежда по някой видео урок на някой мастит басист, което дефакто си е урок от учител :green: Няма нищо срамно, нито лошо да понаучиш нещо от някой - но зависи от теб - трябва да си прецениш, има вероятност в бъдеще, да искаш да свириш и други неща освен Kiss и Металика. Каквото и да предприемеш, имай впредвид, че много важно е мнението на околните (става дума когато свириш), още повече ако си начинаещ - как се чуваш, как е изсвирено, на кое трябва да наблегнеш ... макар да има случаи, когато някои "странични" слушатели да позлоупотребявят с това. Аре и приятно свирене :guitar: Цитирай
Burton Отговорено Август 12, 2005 Отговорено Август 12, 2005 Ако никога не си барал инструмент до сега, по-добре отиди и научи поне основите от учител...така ще си сигурен че нямаш сериозни начални пропуски! Ако все пак имаш някаква представа как се свири, можеш и сам според мен...но трябва повече самоконтрол в този случай Варианта с видео-уроците също ще ти е много полезен, особено след някой друг месец свирене Айде успех в начинанието! Цитирай
разбойник Отговорено Август 12, 2005 Отговорено Август 12, 2005 Ходенето на уроци помага за три основни неща: 1. Техника на свирене. Ако не ти покажат правилната постановка, разсвирване, технически упражнения и пр. има реален шанс някой ден да разбереш, че собствените ти навици в свиренето те ограничават и не можеш да свириш това, което би искал. Отделно може да си увредиш ръцете - не фатално, но достатъчно за да те болят при свирене или при рязка промяна на времето. 2. Разбиране на музиката Това според мен е най-важната част. Цялата музика - от класическата до Кис и Металика е изградена на някакви общи принципи. Колкото по-дълбоко разбиране на тези принципи постигнеш, толкова по-лесно ще ти бъде да: а/ учиш и вадиш нови парчета б/ помниш тези песни в/правиш собствена музика 3. Комуникация с останалите музиканти Звучи като нещо, което не е сериозен проблем, но често се оказва точно обратното. В момента в който се събереш с някакви музиканти и започнете да правите ваша музика ще имате нужда от адекватен език на който да обсъждате идеите и предложенията си. Мен лично винаги ме е удивлявало колко много различни неща изразява често срещаното "още един път припева/куплета/ жицата/ " Ако искаш да се занимаваш с музика тръгни на уроци и мисли - проверявай всичко което ти кажат. Не за да търсиш кусури на учителя, а за да видиш доколко е подходящо за теб и дали ще те развие в посоката в която искаш да вървиш или ще ти трябва само като познание заради общата ти музикална култура. Гледането на видеоуроци е интересно и помага за запознаване с различни използвани техники, но не може да се сравнява с истински уроци. Както беше казал Джеф Бърлин (басист от тежката категория, известен с хапливия си език и острото си отношение към цялата "музикална индустрия") ако имаше смисъл от школите и уроците, които се продават навсякъде и като имаме предвид тиражите в които се продават, всеки трети би трябвало да е почти виртуоз. Можеш да ходиш на уроци и при човек, който не е басист, стига да е добър музикант и да разбира какво искаш да постигнеш ти. Цитирай
Recommended Posts