adXok Публикувано Август 10, 2005 Share Публикувано Август 10, 2005 Винаги съм искал да запитам басисти къде аджеба си опират ръката (с палеца), когато свирят с другите пръсти по най-горната (дебелата) струна на баса? Иначе ръката се изморява... или греша?! Върху някой от адаптерите ли го правите опирането с палец (когато не свирите с него пръст пляткания) или си имате специално приспособление... или пък самите бас китари се правят с такава специална опорна джаджа?! Много ми е интересно да разбера?! :wow: Цитирай Адрес на коментара Сподели в други сайтове More sharing options...
I=====I Отговорено Август 10, 2005 Share Отговорено Август 10, 2005 (Редактирано) Освен в случаите когато се лигавя палецът ми не се отлепя от адаптора. Редактирано Август 10, 2005 от I=====I Цитирай Адрес на коментара Сподели в други сайтове More sharing options...
Shakesbeer Отговорено Август 10, 2005 Share Отговорено Август 10, 2005 В зависимост от! Когато свиря т.нар. жулене го държа на долния адаптер, където струната има по-малка сравнителна амплитуда че да мога да свиря равномерно. Когато е по-спокойно - на горния адаптер за по-добър контрол над звука. Когато свиря сложни пасажи на 1ва и 2ра струна го държа на 3та или 4та. Цитирай Адрес на коментара Сподели в други сайтове More sharing options...
adXok Отговорено Август 10, 2005 Автор Share Отговорено Август 10, 2005 Аха, винаги ме е дразнело това, че палеца трябва да стои опран на адаптера! Кофти ми се струва. Ша зема да измисля нещо по въпроса за себе си! :idea: Цитирай Адрес на коментара Сподели в други сайтове More sharing options...
alxlz Отговорено Август 11, 2005 Share Отговорено Август 11, 2005 Някои басове си имат thumb rest точно за тая цел моя няма - затова палеца на адаптера Цитирай Адрес на коментара Сподели в други сайтове More sharing options...
Burton Отговорено Август 11, 2005 Share Отговорено Август 11, 2005 Някои басове си имат thumb rest точно за тая цел моя няма - затова палеца на адаптера off// На баса на един приятел /Ibanez '78/ видях thumb-rest поставен ПОД 1-ва струна, т.е. не отгоре, а отдолу.... Идеи? Цитирай Адрес на коментара Сподели в други сайтове More sharing options...
adXok Отговорено Август 11, 2005 Автор Share Отговорено Август 11, 2005 На баса на един приятел /Ibanez '78/ видях thumb-rest поставен ПОД 1-ва струна, т.е. не отгоре, а отдолу.... Идеи? Уа?! какъв е тоя грешен Ibanez бе?! Невероятно... Сигурно след време тоя бас ще струва много кинти с тая "фабрична" грешка. (Нещо като при филателистите със сгрешените картинки на пощенските марки). Виж баса да не е бил за левичар, а приятелят ти да си го е обърнал за десничар или съответно противоположното! Цитирай Адрес на коментара Сподели в други сайтове More sharing options...
Burton Отговорено Август 11, 2005 Share Отговорено Август 11, 2005 Виж баса да не е бил за левичар, а приятелят ти да си го е обърнал за десничар или съответно противоположното! Не бе, баса не е модефициран или "обръщан" въобще! Пък и смееш ли да модефицираш оригинален Jackson от 78-ма... на мен затова ми стана интересно...той вика че вероятно е за гъзария, ама каква гъзария е да имаш thumb-rest под струните?? Цитирай Адрес на коментара Сподели в други сайтове More sharing options...
I=====I Отговорено Август 11, 2005 Share Отговорено Август 11, 2005 Такъв Ibanez с "поставка" отдолу под първа струна и аз съм виждал. Тогава предположих че е за някаква техника за свирене на която едва ли ще обърна внимание и с това въпросът за мен приключи. Иначе сега като се замисля и аз когато свиря някакви неща предимно на първите две струни "подпирам" на 3-та или 4-та. Цитирай Адрес на коментара Сподели в други сайтове More sharing options...
assoass Отговорено Август 11, 2005 Share Отговорено Август 11, 2005 Aз пък винаги си го държа на предния адаптер, ама свиря над бриджа... Цитирай Адрес на коментара Сподели в други сайтове More sharing options...
pacman Отговорено Август 11, 2005 Share Отговорено Август 11, 2005 Някои басове си имат thumb rest точно за тая цел моя няма - затова палеца на адаптера off// На баса на един приятел /Ibanez '78/ видях thumb-rest поставен ПОД 1-ва струна, т.е. не отгоре, а отдолу.... Идеи? На доста P-bass-ове стои на същото място, виждал съм да го използват при свирене с палеца (не слап, а струната си се дърпа с палеца като на китара, както свири Марк Нопфлър примерно) Цитирай Адрес на коментара Сподели в други сайтове More sharing options...
fracture Отговорено Август 11, 2005 Share Отговорено Август 11, 2005 Ако се свири на 1-ва, 2-ра, 3-та струна - палеца е или на 4-та или на 5-та, ако се свири на 4-та - палеца е или на 5-та или на адаптера, при 5-та струна - палеца е на адаптера. Обикновено свиря на neck адаптера. Цитирай Адрес на коментара Сподели в други сайтове More sharing options...
разбойник Отговорено Август 11, 2005 Share Отговорено Август 11, 2005 На баса на един приятел /Ibanez '78/ видях thumb-rest поставен ПОД 1-ва струна, т.е. не отгоре, а отдолу.... Идеи? Когато Лео Фендер е направил първия бас (Фендер Пресижън) е сложил т. нар. thumb-rest отдолу под струните с идея, че басистите ще свирят с палец и ще подпират останалите си пръсти на него. Както е ясно, нещата са се развили по друг начин, но тъй като повечето производители масово са копирали Фендер в продължение на десетилетия, това разположение е станало традиция при ретро басовете. Цитирай Адрес на коментара Сподели в други сайтове More sharing options...
RonCarter Отговорено Август 11, 2005 Share Отговорено Август 11, 2005 Аз понякога си подпирам ръката върху капака в долната част на струните, но тази постановка е удобна само в някои случаи и не става когато свириш легато или по бързи пасажи. Цитирай Адрес на коментара Сподели в други сайтове More sharing options...
Burton Отговорено Август 11, 2005 Share Отговорено Август 11, 2005 (Редактирано) На баса на един приятел /Ibanez '78/ видях thumb-rest поставен ПОД 1-ва струна, т.е. не отгоре, а отдолу.... Идеи? Когато Лео Фендер е направил първия бас (Фендер Пресижън) е сложил т. нар. thumb-rest отдолу под струните с идея, че басистите ще свирят с палец и ще подпират останалите си пръсти на него. Както е ясно, нещата са се развили по друг начин, но тъй като повечето производители масово са копирали Фендер в продължение на десетилетия, това разположение е станало традиция при ретро басовете. Въпросния бас е точно копие на Fender, да @разбойник, thanks Редактирано Август 11, 2005 от Burton Цитирай Адрес на коментара Сподели в други сайтове More sharing options...
Recommended Posts