Jump to content
Българският форум за музиканти

Recommended Posts

Отговорено (Редактирано)

E, този сетъп на тремолото, макар и да е често срещан, разстройва осезаемо китарата ако се прекалява с тремолото.

Фендерското тремоло не е флойд, и няма двойно заключване, та дори и единично.

Ако има ролер нът, хубави водачи и заключващи ключове, разстройването би било минимално, но с пластмасов нът и обикновени ключове, китарата ще се поразстрои не след дълго ако се използва много тремолото.

Мисля си, че с обикновено двуточково тремоло, заключващи ключове. хубави водачи, ролер нът, почти никакви навивки на струните около ключовете, калайдисани отдолу(откъм главите) струни, добро смазване на нъта, водачите, тремолото(където стъпва струната), стъдовете и ключовте(самата струна, навита на ключа), би трябвало да се получи разстройване, което е идентично с качествените флойдове->почти никакво или никакво.

Редактирано от Evtim Djerekarov
  • Отговори 42
  • Created
  • Последен отговор

Top Posters In This Topic

Отговорено (Редактирано)

^Ти си следващият!

Много акота сложи май .Я му прочети поста и тогава умувай...

Ебахти ,начетох се на глупости .....!

Това трябва да спре някак...

Редактирано от EAmechaniX
Отговорено

Малко ше съм :blush: ама да споделя нещо. 1та ми електрическа китара беше няква чешка забравих й името. Продадох я на 1 съседско лапе за 40 лева, смешна цена за нея, ама не ми тряааше и аз не съм от хората дето като ми е 1ва да я пазя цял живот. Въпросната китара беше с тюн-о-матик бридж и си имаше и дупка за ръчка. Малкия изнамери от някъде ръчка и й сложи, вика да седи па няаа да я барам да не разтройва. Кво да не разтройва, той я носи някой път да дрънкаме у назе, и тая китара си позволявам да избруталясвам много повече от колкото на мойта, която е с флойд и т.н. и не мърда. Повтарям НЕ МЪРДА ама грам. Верно че само дайв става, ама то кво ли не съм правил и не ще да се разтрои. Горе си е съвсем обикновен пластмасов нът, обикновени ключове и е желязна. Гадни са й адаптерите и не знам дали изобщо могат да се намерят такива обаче не разтройва и тва е, мама й...

Отговорено (Редактирано)

Не знам каква е магията на тая китара. Аз съм свирил на доста китари с тремола, поставени във въпросната плаваща позиция и бих казал, че този вариант разстройва, освен ако китарата не е много добре сетъпната/смазана.

Не говоря само за евтинии, говоря и за истински фендери, както и къстъм китари с фендер хардуер по тях.

Според мен, за да не разстройва, трябва да са налице поне следните неща:

1. да няма 100 навивки на струната около ключа, както и да няма застъпващи се навивки.

2. да са добре законтрени струните в ключовете

3. Каналите на нъта да са хубави, да не закачат струната

4. водачите да са обли(бъчвички) или ако са ламаринени - да са добре смазани.

5. Струните да не са кофти навити и отпускащи се отдолу(аз си ги калайдисвам).

Ако не са налице тия неща, китарата обикновено разстройва осезаемо при по-сериозно изръчкване на тремолото,

Това е особено осезаемо на широки акорди.

EAmechaniX, направи едно аудио демо на твоите китари, където свириш широки акорди, слод което доста използваш тремолото и накрая пак свириш същите широки акорди.

Отностно сецко - да, той наистина малко се оля с въображението.

Но за мен трема не е флойд, и трябва да се позва по-внимателно.

Отговорено

:blush:

Айде пак градски легенди и пак откриваме топлата вода! Някой бил пробвал нещо на някакъв скуаер за 200лв. и прави генерални изводи. Ми то затова има скъпи китари и евтини китари, качествени китари и некачествени китари, качествени флойдове и некачествени и т.н.

И нека все пак да направим разграничение - фендерското тремоло по принцип не е предвидено за големи издевателства - затова е създадено флойд роуз тремолото с двойно заключване. Ако някой иска да прави през минута бомб дайвинг без да му се разстройва китарата - по-добре да си купи китара с качествен флойд роуз, вместо да се оплаква.

Да не говорим, че тюн-о-матик бридж с "дупка за ръчка"... е те такова животно нема. :P

Отговорено

Ами след като зависи от толкова много фактори и е малко вероятно строя да се запази(едва ли не е магия), вече има добро предложение. Някой може да си отнесе Фендер без да дава нищо насреща...

Отговорено (Редактирано)

Миналата неделя,във Варна ,в Зона51 един мой приятел свири с една от китарите ми и мой усилвател.Имаха концерт ,който

беше някъде около час,час и малко. Та въпросният музикант ,правеше кви ли не пинизи с ръчката като включително и отпускаше тремолото до максимум ,не един път.Китарата не мръдна!Толкова яко мачкане в една песен не съм чувал.

Който е бил там,събитието става с група Symbolic ,може да каже.Сега на 15-ти пак ще свирят и може би ще бъде със същия

гиър.Елате и вижте!

Между другото към въпросния инструмент изобщо не се грижа а камо ли да го смазвам или там всичките неща които са

изброени по-горе.

Но не това е ,което е между мен и Сецко.

Става въпрос за нещо друго ,което е написал той ,ама трябва да се чете...

Ама не само неговият пост а и моят.

Та такива неща ...аре ,че ми писна....

П.С. @ultramega Не е НЯКОЙ А Сецко.

Редактирано от EAmechaniX
Отговорено (Редактирано)

Сега, като пробвах на един страт(на който съм правил всички гореописани процедури), след бая отпускане(тремолото лежи върху китарата) не успя да се разстрои.

Тя не е скъпа и е с Wilkinson страт-тип 6-винтово тремоло.

Като заключение на това, което писах горе бих казал, че всичко зависи главно от сетъпа.

Eто аудио демо, за да се чуе кое колко. Китарата е евтино страт копие без име, което купих, защото беше направено от добри материали и имаше мексико страт HSS адаптери. Нъта е пластмасов, ключовете - евтини капсуловани. Тремолото скоро смених с Wilkinson(в момента само на 4 винта, защото 2 не съвпадат, а не ми се занимава сега да ги оправям).

http://media.putfile.com/wilkinson-strat-tremolo-demo

ПС: Закачам го и тук, понеже путфайл е бавен. Ако сметнат за нужно, модераторите могат да изтрият атачмента(1мб е).

trem.mp3

Отговорено

Ся относно тюн-о-матик бриджа. Значи сигурно не е тюн-о-матик, но много прилича. Ето 1 снимка, Джолана беше марката. Въпросната мязаше малко на Джагуар по форма, но беше със същия бридж като тази на снимката, та този прилича до някъде на тюн-о-матик и аз за тва така му викам, щото не знам как се води.

JolanaHurrican3puvibratosn7196490lb.jpg

Отговорено (Редактирано)
... да пищи като изнасилван кон без флойд

Това ще си го сложа в рамка! :beer:

По темата, доколкото съм в състояние след прочита на цитираната реплика ... скромният ми личен опит показва, че двуточково тремоло и заключващи ключове определено дават по-висока гъвкавост, стабилизират тона значително и позволяват сериозни волности като за не-флойд китара, но с флойд тази комбинация не може да се мери. Не твърдя, че сетъп-ът ми е идеален и по всяка вероятност резултатът може да се подобри, а и е всеобщо известно, че, когато са качествени и добре настроени, класическите стратокастърски тремола също държат на значителна употреба, но като за мощни "цвилежи" в стил Стив Вай и неговата позорно изнасилена Bad Horsie :D флойдът си е No1.

Редактирано от sevenstring
Отговорено

луд ли си да слагаш флойд на страт бе :beer: недеи пич тая китара ама хич не е за тва за което искаш да я ползваш ... ти хубаво ше и сложиш флойда и като не получиш желания ефект ще трябва и грифа и адапторите да сменяш и кво стана .. нова резачка направо... а и имай в предвид че колкото повече модифицираш една китара толко повече умира

Отговорено

^Първоначалната идея на флойда е да се слага точно на разни стратокастари, сега вече дали си струва да го сложиш на китара, която може да струва и по-малко от самия флойд...

Отговорено (Редактирано)

А първоначалната идея на стратокастера е да е със собственото си тремоло :greenangel: .

Според мен е по-добре да се купи друга китара с флойд.

Ако китарата толкова харесва на собственика, може да се ориентира към закупуване на по-хубаво тремоло , нът, водачи, ключове(ако тия са хлабави или изпускат), както и да се научи да си смазва китарата и да слагаструните както трябва.

Това би направило страта доста стабилна китара, която би позволила бая ръчкане без много разстройване.