ПаНчАтАнТрА Отговорено Октомври 13, 2008 Отговорено Октомври 13, 2008 Здравейте,понеже мисля да си взема цигулка.Ще се радвам да ми дадете някакви съвети относно този инструмент . Има ли значение каква точно цигулка ще си взема,как да разбера дали е добра ?И ще ми трябват обяснение как се свири на цигулка..поне основни неща . Благодаря ви предварително . Здравейте и от мен,малко съм позакъсняла да се включа, от друга страна вече получих половината отговори на въпросите които бих искала да задам. Надявам се на професионалното мнение на всеки един цигулар. Дъщеричката ми е на 10г, отдавна исках да я запиша за цигулка но тук на острова едва тази година се появи учителка ,всички цигулари тук свирят само традиционна музика...... . Нямам богата информация за това как да избера цигулката за детето, във всички случаи трябва да я поръчам от някъде ,тук не разполагат с никави инструменти всичко се поръчва ,не ще имам достъп до инструмента, мога само сляпо да се доверя на непознати. Посъветвайте ме какво да правя.Запознахме се с учителката днес ,единственното което ни посъветва е да не вземаме скъп инструмент, от друга страна се страхувам много за слуха на детето си.Тук се намират цигулки на цена от 200 до1500 за начинаещи.Как са цените в Б-я. Кремона произвежда ли качествени неща или да търся нещо(какво да е ) от тук Гърция. Здравей Алис, ако искаш дъщеричката ти да се занимава професионално с цигулка, мисля че вече е малко късничко - на 10. Но ако е само любителско - няма проблем. Друг е въпроса че аз не бих те посъветвала да мъчиш детето с какъвто и да е инструмент (от личен опит ти го казвам :Д) Е, разбира се че ако е музикално, значи е хубаво да се развива! Относно Кремоната - да, средно ниво цигулки са и стават за обучение. Вече като порасне, ще и трябва по-хубава и съответно по-скъпа цигулка, но сега кремонката е напълно задоволителна. Цена от 1500 (нз каква валута, но каквато е да е) за кремона, за начинаещи на много висока! За слуха на детето няма страшно, тя цигулката няма да свири фалшиво, ако детето на свири така. Ако имаш още въпроси - пиши, аз съм цигуларка Цитирай
ferencziffra Отговорено Декември 17, 2008 Отговорено Декември 17, 2008 Вмъквам се в тази тема с мой проблем,но мисля,че тук е момента да попитам разбиращите.Имам цигулка за която знам,че е на най-малко 80 год.-оттам назад не се знае колко още е стара.Проблема е,че не мога да разбера стойността и и изработката и понеже вътре няма и следа от картонче с името на лютиера и.Знам,че идва от Белгия.Има ли някой,който може да ми даде координати на някой,който да я види и установи стойността и,че е грехота да стои неизползвана вкъщи...ами ако е хубав инструмент?! Зависи къде се намираш. За Пловдив мога да ти кажа - Филип Добричков. Цитирай
Victoroth Отговорено Декември 18, 2008 Отговорено Декември 18, 2008 Вземи си ел. цигулка - по-евтини са и според мен дори по-добри ! Една добра акустична цигулка струва много, все пак не искаш да вземеш нещо което не е никак добро нали ? Пък и от ел. цигулката може да изкараш почти всякакви звуци Цитирай
bluesman Отговорено Декември 18, 2008 Отговорено Декември 18, 2008 Не съм съгласен че е късно за десет годишно дете да започне да свири на какъвто и да било инструмент. Свидетел съм как започнали да свирят по-големи деца подхождат с повече отговорност и осмислено .Тази тема се разискваше скоро и повечето изказвания бяха в духа на това че всичко опира до това колко силно е желанието ти . Алис,посъветвай се първо с учителката за размера на цигулката който ще ви трябва.На тази възраст е 3/4 или 4/4.Цигулки за ученически цели колкото щеш на пазара.На този етап в началото съм убеден че е по-важно обаче да е удобен и подреден : височини на струни,разстояния между струните ,добре оформено горно прагче да не драска показалеца на лява ръка при свирене ,правилна дъга на магарето за да не се закачат междинни струни и тн... Така че каквото и инструмент да намериш го покажи на лютиер да го прегледа за тези неща които споменах и за скрити дефекти или "бомби със закъснител". Моите уважения към учителите по цигулка,но не единствено тяхното мнение трябва да бъде решаващото да се купи един инструмент или не. Не правете скъпи грешки! Искайте мнението и на лютиерите. Цитирай
lyubohar Отговорено Декември 31, 2008 Отговорено Декември 31, 2008 Така че какъвто и инструмент да намериш го покажи на лютиер да го прегледа за тези неща които споменах и за скрити дефекти или "бомби със закъснител". Моите уважения към учителите по цигулка,но не единствено тяхното мнение трябва да бъде решаващото да се купи един инструмент или не. Не правете скъпи грешки! Искайте мнението и на лютиерите. Като професионален цигулар и лютиер съм съгласен с горното мнение.Даже Ви съветвам да купите обикновена китайска цигулка,тъй като те се продават комплект с лък възглавничка и даже колофон.Не са скъпи и при евентуално отказване няма да се притеснявате много за сумата. Но на 10 години да се започне професионално е късно.Това значи освен цигулка да се изучава солфеж ,облигатно пиано и др. музикални предмети.Това значи ,че сте 4-5 год. назад и трябва да наваксвате. Може да направите справка в някое музикално училище. А иначе да се учи цигулка за удоволствие-възраста не е проблем. Весело посрещане на 2009г. Цитирай
Radiana Отговорено Май 21, 2009 Отговорено Май 21, 2009 Здравейте, дъщеря ми е на 6 г., от половин година посещава учител по цигулка и солфеж. Развива се много добре и самите учители я насочват за музикално училище. От София сме. Тя има желание, но се притеснявам, че е малка за да взема сама верни решения . Нямам представа от самото училище и незнам дали няма да сбъркам ако я запиша там?Знам, че се иска много труд и постоянство, тя и сега свири всеки ден, но понякога виждам, че и се играе и ми е мн. трудно да я подканям. Ако някой посещава това училище ще съм много благодарна за отзиви. Ние (родителите и) не сме музиканти! Сега юни е изпита за предучилищен клас! Благодаря предварително! Цитирай
Vlad Отговорено Май 21, 2009 Отговорено Май 21, 2009 До колкото си спомням от първи до трети клас децата посещават само часове по специален предмет и солфеж в музикалното училище, а си ходят в обикновено основно. В този ред на мисли няма да е проблем за детето да се яви на изпит и при успешно полагане да посещава специализираните часове. В тази възраст децата са особено чувствителни към музиката и ако Вашето има желание да се занимава с изкуство - може само да се радвате и да го подкрепяте. Влад Цитирай
Radiana Отговорено Май 22, 2009 Отговорено Май 22, 2009 Благодаря за съвета! Информацията , която дават от училището е много оскъдна и са крайно нелюбезни. Доколкото разбрах има цялостно обучение от предучилищен клас, 1-ви .....и т.н., както и школа за специален предмет и солфеж ,която школа е под въпрос? Цитирай
Recommended Posts