the_gorer Отговорено Август 7, 2005 Отговорено Август 7, 2005 Страхотно упътване, напсано с чувство за хумор! 10/10 Цитирай
niki123bg Отговорено Август 7, 2005 Автор Отговорено Август 7, 2005 (Редактирано) Наистина много се радвам, че ви харесва упътването и се надявам че ще бъде от полза. Днес бяха проведени полеви изпитания на две версии на филтъра, сравнение с истински филтър на Audiotechnica. Едната е тази която е на снимките, другата е същата като рамка, но с малко по-различен чорапогащник - с повече съдържание на ликра (88% полиамид и 12% еластан [ликра]) и най-важното - опънат така, че да се получат 4 слоя. Резултатите са, че първият филтър с Jazz чорапогащите не се справя особено добре, докато вторият вариант с 4-те слоя и с повече ликра се справя доста прилично - т.е съизмеримо с Audiotechnica-та. Сега малко повече информация за version 2. Рамката е напълно идентична, кръгчето трябва да е 16 см - т.е. толкова колкото е и първата версия. Чорапогащника е следният: Bella Dona - Gloria 20 DEN 88% Полиамид 12% Еластан IV Nero (четвърти размер, черни) Този е малко по-скъпичък - 2,90 лв, но резултатът с него си заслужава парите Има такъв в Била. Действаме по същият начин. Използваме половината от горната част на чорапогащника като я опъваме отгоре и вързваме в основата. Получават се два слоя - един от пред и един отзад. Опъваме и втората половина от чорапогащника отгоре и отново здраво вързваме в основата с черен конец. В крайна сметка получаваме 4 слоя - два отпред и два отзад. Сега един трик от жена ми След като изрежем в основата стърчащите части от чорапогащника използваме черен лак за нокти и ги намазваме обилно и оставяме да изсъхне. По този начин няма да се появят бримки в последствие и да се накъса плата. Редактирано Август 7, 2005 от niki123bg Цитирай
the_gorer Отговорено Август 8, 2005 Отговорено Август 8, 2005 Хаха, женски хитрини в звукозаписа! А по какво точно новият вариант с повечето ликра и с четирите слоя превъзхожда първия? От гледна точка на звукозаписа, де. :hello: Цитирай
niki123bg Отговорено Август 8, 2005 Автор Отговорено Август 8, 2005 Е как Даже си я водих като консултант при избора на чорапогащник. Разликата е в степента в която намаля експлозиите при резките издишвания. Това е много лесно видимо ако човек се загледа в субуфъра. По въпроса с конденза, няма как да проверим кой от варианти се справя по-добре, но предполагаме че всичките приемливо спират влагата. Научих, че при всички положения микрофоните е добре след употреба да се прибират в кутиите си и да се слагат там хигроскопични материали които да обират влагата - например като тези които слагат в кутиите с обувки. Ако микрофона струва 5 - 10 000 USD, тогава предполагам никой няма да ползва такива самоделни филтри. Този е насочен към хора с ограничени финанси, които съвсем естествено ползват и доста евтини микрофони - моят струва 190 лв, а не $10 000 Сега, друг въпрос е че истинският филтър с който тествахме не блесна с някакви фрапиращи качества, но и нямахме особено много време да ги сравним по-сериозно. Въпреки това за мен е важно, че се получи филтър който поне на първо четене върши не лоша работа, доколкото разбрах доста по-добра от разни евтини филтри от по 15 - 20$. Може да се направи по-добре като конструкция - например с онези пластмасови кръгчета, които се ползват за бродерии. Да се използва някаква гъвкава тръба (като за някои лампи) и захващането да е такова, че да се слага и маха лесно от стойката. Предимството на предложената конструкция е, че отнема около 10-тина минути да се сглоби напълно. Ако някой има затруднения да си направи такъв филтър - нямам нищо против да помогна Цитирай
fifcho Отговорено Октомври 11, 2005 Отговорено Октомври 11, 2005 И аз моя така го правих навремето ама вместо тел изрязах гърлото от купичка от маргарин и върху него залепих чорапогащника. надолу го захванах с тел и с щипка за стойката. П.С. За поп филрър може да използваш и потник записвал съм и по този начин и става повярвай ми. Обличаш потника, дърпаш го и отдолу пъхаш микрофона. Лошото е че си изгърбен и малко трудно пееш ама като немаш друг избор и така става. Цитирай
the_gorer Отговорено Октомври 11, 2005 Отговорено Октомври 11, 2005 И аз моя така го правих навремето ама вместо тел изрязах гърлото от купичка от маргарин и върху него залепих чорапогащника. надолу го захванах с тел и с щипка за стойката.П.С. За поп филрър може да използваш и потник записвал съм и по този начин и става повярвай ми. Обличаш потника, дърпаш го и отдолу пъхаш микрофона. Лошото е че си изгърбен и малко трудно пееш ама като немаш друг избор и така става. Ей такива неща искам да се чуват! Това с потника кърти албански бункери. Самоделки и подръчни материали foreva!!! Цитирай
RockoBG Отговорено Октомври 11, 2005 Отговорено Октомври 11, 2005 МАШАЛАХ - 'дет' викат гърците. Цитирай
yamaha Отговорено Октомври 11, 2005 Отговорено Октомври 11, 2005 Бах маа му....това с потника никога нямаше да се сетя :wow: А между другото ето една идея за поп филтър, който аз ползвам от години, тестван в практиката, с висок КПД. Спомняте ли си най-старите предпазни екрани за монитори - преди да излезнат тези с оловното стъкло, бяха с мрежички.....ама много фина плетка, просто перфектна....и дори имат вид на изглед и не седят като някаква правения. Имам и оригинален поп филтър на Shure (PS-6), но сравнявайки двата не виждам някаква особена разлика освен в цената. Цитирай
karapetkov Отговорено Февруари 19, 2006 Отговорено Февруари 19, 2006 Твърде полезно . Респект на автора Цитирай
sw1tched Отговорено Март 18, 2007 Отговорено Март 18, 2007 Да споделя и още един вариант: просто откачете grill-а на някоя от колоните си вкъщи, независимо дали от hi-fi или от мониторите. Сложете го на няколко сантиметра пред микрофона и сте готови. По всяко време можете да си го върнете на колоните. Цитирай
yamaha Отговорено Март 18, 2007 Отговорено Март 18, 2007 Да споделя и още един вариант: просто откачете grill-а на някоя от колоните си вкъщи, независимо дали от hi-fi или от мониторите. Сложете го на няколко сантиметра пред микрофона и сте готови. По всяко време можете да си го върнете на колоните. Стига да е достатъчно "ситен"...помеже има разни на такива големи дупки, че.... ....а най-добре вместо постоянно да го сваля и слага от колоната, човек да си купи един....а като ще си купува, още по-добре да си намери нещо по-подходящо... Цитирай
vhcs Отговорено Март 25, 2007 Отговорено Март 25, 2007 (Редактирано) само и аз да добавя нещо. Някои спецове из интернет пишат че popkiller-a трябва да е с 2на стена, т.е. да има въздух посредата защото тогава ефекта бил най-добър. Аз точно си купих такъв popkiller с 2на стена (не бях прочел тази хубава тема и се набутах разбира се) та реших да пиша, може пак да излезе версия 2.0 на наръчника ... така де, доколкото разбрах единият крачол от чорапогащника дава фира, а може и той да се използва. ... само идея за подобрение Поздрави Алекс EDIT: уффф че съм тъп !!! ми то с чоропогащника върху телта точно тоя ефект се получава - 2на стена с въздух посредата. ЕЕееее така е като пиша преди да мисля :-) Редактирано Март 25, 2007 от vhcs Цитирай
Recommended Posts