Jump to content
Българският форум за музиканти

Recommended Posts

Публикувано

Дайте някакви идеи откъде може да се купи евтин pop филтър или от какво мога да си направя такъв с добър резултат :headbang:

Отговорено
чорапогащник върху тел. Проблема е само закрепването към стойката :headbang:

Много благодаря за идеята, довечера жена ми ще пропищи :headbang:

Видях че има разни елепсовидни, кръгли, че дори и триъгълни филтри. Предполагам че формата е без значение. Мисля пак с тел да направя частта с която да го закрепя на стойката на микрофона.

Отговорено
чорапогащник върху тел. Проблема е само закрепването към стойката :ph34r:

Много благодаря за идеята, довечера жена ми ще пропищи :)

Видях че има разни елепсовидни, кръгли, че дори и триъгълни филтри. Предполагам че формата е без значение. Мисля пак с тел да направя частта с която да го закрепя на стойката на микрофона.

само така..:)

аз си направих от една кръгла пластмаса от некъв държач за щипки за пране

и един двоен чорап черен :cheers:

Отговорено (Редактирано)

Успях да си набавя материали, малко свободно време и си направих едно филтърче. Ето и едно упътване за други желаещи да си измайсторят сами такова чудо:

Необходими са тел или дебел едножилен проводник, кабелна обувка и най-важното - чорапогащник :bravo:

Кабелът който изнамерих в Mr.Bricolage е черен, едножилен 6 мм2. На етикетчето пишеше рекордоман. Нямам си никаква идея за какво се ползва, макар че съм прекарал година и половина от живота си в строителни войски. Цената е 0,85 лв на линеен метър. Достатъчен е 1 метър, но е добре да си вземете малко повече.

filter_0.jpg

Чорапогащника е черен, с ликра и е изключително важно да има надпис "Jazz", иначе после като пеете няма да се получава :bravo:

Вземете най-големият размер и по възможност да е по-дебел. Този който успях да намеря беше на цена около 1 лв.

filter_1.jpg

За да закрепим филтъра към стойката на микрофона ще използваме кабелна обувка. Подходяща за целта е такава с отверстие за шпилката 10,5мм и да е за кабел със сечение 10 - 16 мм2. В Mr.Bricolage тази кабелна обувка е 0,69 лв.

filter_2.jpg

Ето как смятаме да се възползваме от нея:

filter_3.jpg

Намираме нещо, около което да огънем кабела. В случая се възполваме от йенско стъкло и гледаме да сме бързи с тази операция за да не ни усети жената в къщата ;)

filter_4.jpg

Огъваме кабелът около йенското стъкло:

filter_5.jpg

Измерваме кръгчето и го правим да е около 16 см.

filter_6.jpg

Навиваме късият край около дръжката:

filter_7.jpg

Отрязваме дръжката и я оформяме по следният начин:

filter_8.jpg

Оголваме краят на дръжката, защото пластмасовата изолация би се въртяла в кабелната обувка, а ние искам там да е стабилно.

filter_9.jpg

и го огъваме по този начин:

filter_10.jpg

Стискаме с клещите на няколко места, докато стане здраво. За целта се използват заострените резци на клещите.

filter_11.jpg

Това е резултатът до тук:

filter_12.jpg

Поставена на стойката за микрофона изглежда по този начин:

filter_13.jpg

Следва най-забавната част. Използваме горната част на чорапогащника, където той е най-дебел.

filter_14.jpg

Изрязваме максимално голямо парче, което да няма шевове и го опъваме по кръгчето. Захващаме само в долният край - т.е. нахлъзваме парчето плат върху кръчгето като шапчица и в долният край където започва дръжката на филтъра захващаме плата. За целта ползваме черен конец, с който многократно увиваме около плата. Така се получава двуслоен филтър. Изрязваме каквото стърчи и получаваме следният резултат:

filter_15.jpg

Слагаме филтъра на стойката, след което завиваме стойката на микрофона отгоре.

filter_16.jpg

Ето и няколко снимки на крайният резултат:

filter_17.jpg

filter_18.jpg

filter_19.jpg

filter_20.jpg

След добре свършената работа, можем да се почерпим :bravo:

filter_21.jpg

Цялата тази операция струва под 3 левчета и 20-тина минути свободно време.

Редактирано от niki123bg
Отговорено
Впечатлен съм. Айде и на мен да ми направиш един толкова хубав :bravo: Само искам по-малко кръгче :bravo:

С удоволствие :bravo: Имаш ЛС.

Радвам се, че ви допада самоделното филтърче ;)