Jump to content
Българският форум за музиканти

Проблем с акустична китара


El`ToRo

Recommended Posts

Декември 2006-та си купих акустична китара Fender Squier от Технополис за около 200 лева . Свирих на нея около 5 месеца и си купих електрическа китара след това не съм пипал кухарката за поне 5-6-7 месеца и като седнах да свиря на нея беше отврътително , много е трудно да натискам струните . Та един приятел ми каза , че китарата се е прецакала . Така ли е ?? Какъв мислите че е проблема ???

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Или пък просто си свикнал да свириш на електрическата повече, отколкото на акустичната.

 

Не е защото съм свикнал защото давах на няколко приятели да я пробват е направо се отказаха да свирят на нея пък и аз от време на време свиря на акустична китара при учителя ми.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Ако си я държал на влажно място, може да се е скапала дървенията.

Може да си струва кофти, ако не си сменял струните, и те нормално са ръждясали.

Може да си отвикнал и да си се разглезил на меките струни на електрическата.

 

Въобще, 'отврАтително' е разтегливо понятие. Дай повече информация, няма как никой да ти помогне иначе.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Еми много трудно се натискат прагчетата и определено както казах по-горе не е защото съм отвикнал , а не знам за влагата . Аз я държа по принцип в ъгъла на стаята . Доста тъпо е ако се е прецакала и е неизползваема .

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Каккто казват колегите разглезил си се от електрическата!

Сложи си хубави Струни 10-ки и Тогава ако пак има проблем

се обърни към някой майтор да ти я погледне!!!! :lol:

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Ако става въпрос за акустична с метални струни (а не за класическа с пластмасови), то нищо и няма на китарката! :hysterical:

 

Ако се съпоставят стандартна електрическа китара в нормален строй и нормални за модела струни и стандартна акустична пак в нормален строй и нормални за съответната китарата струни, то струните при акустичната са подложени на най-грубо казано между 1,5 до 2 пъти по-голямо напрежение (варира за отделните струни от 1ва до 6та). В следствие на това усещането е, че струните при акустичната са по-твърди и трябва да се натиска по-сериозно при свирене отколкото при електрическата. Просто си се разглезил като мен на меките струни на електрическата и след това наистина е трудно с акустичната.

 

Опитвал съм да намеря отговор из ИНет защо е така и така и не успях да намеря задоволителен отговор, но предположението ми е, че за да се постигне приятния звън при акустичните китари струните при тях трябва да са обтегнати по-сериозно.

 

Ако горното за по-голямото обтягане на струните при акустичните ти звучи недостоверно погледни на сайта на dAddario и направи сравнение. Там за всеки модел струни има информация освен за другите параметри и за напрежението на всяка от струните в комплекта при нормален строй (tension).

 

Акустичната на учителя ти с метални струни ли?

Ако е с пластмасови е нормално да е по-мекичка. Ако е с метални и ти се струва ок консултирай се с него по въпроса.

 

Иначе спасението ти е или да си смъкнеш китарата малко - в Eb примерно, или да си сложиш по-тънки струни - примерно комплект 0.010 - 0.047, или пък да направиш комбинация и от 2те.

 

Успех!

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Това че съм отвикнал да свиря на акустична е вярно . Мойта китара е с метални струни а на учителя ми пластмасови , но все пак толкова пък да трябва да натискам тия струни че да извадя някакъв приличен звук ... Аз дадох китарата на едни познати които свирят от 5-6 години (както споменах горе) и те ми казаха , че много трудно се свири , а техните кухарки също са с метални струни .

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

В такъв случай причината може и да е другаде, но си писал(а), че отначало е била ок, след това китарата е стояла и после вече е била зле...

Само от стоене трудно да и е станало нещо, което да я направи трудна за свирене с нея, ако външно изглежда ок и няма някакви поражения по инструмента.

 

Евентуално е възможно т.нар. екшън - :thumbs_up: сори ама не знам какъв е музикалния еквивалент на този термин на Бг (action) да ти е висок - това е разстоянието между струните и прагчетата на грифа, но това е трудно да се промени от само себе си, т.е. трябва китарата и отначало да е била така...

Провери си екшъна - потърси из нета точно за твоя модел или сходен какво е положението, но най-общо казано разстоянието между струните и 14то прагче

(някои производители го дават при 12-то - не знам как е при Фендер) трябва да е около 2,5 мм за тънките струни - 1ва, 2ра... и около (мисля, че беше) 3,2 мм за дебелите, които имат "намотчица".

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

най доббре я занеси на някой дет разбира да я (не знам дали тва е точната дума но..)прогони.

или ако не познаваш такъв.сваляш и струните,изчистваш я и и слагаш нови.

ако още ти е трудно да ги натискаш,гледаш грифа да не ти се е изметнал,и ако е така го натягаш.

и след това :hysterical:

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

  • 2 weeks later...

значи аз имах същия проблем преди да си купя нова китара свирех на китарата на тате , която е доста по-стара - вярно . Но щом казваш , че е трудно да се натиска , единствения вариант е грифа да е почнал да ти прави въртели - да се отлепя и т.н. и става супер неприятно .

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

^виж откога е темата

Може би просто трябва да се затегне тръс рода.

Много малко притежатели на акустични китари знаят за съществуването му изобщо.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Отговорете в темата...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Предишното ви съдържание бе възстановено.   Свободно редактиране

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Създай нов...

Важна информация!

Поставихме "бисквитки" на вашето устройство, за да направим този сайт по-добър. Можете да коригирате настройките си за "бисквитките" , в противен случай ще предположим, че сте съгласни с тяхното използване.