Jump to content
Българският форум за музиканти

Recommended Posts

Публикувано

Декември 2006-та си купих акустична китара Fender Squier от Технополис за около 200 лева . Свирих на нея около 5 месеца и си купих електрическа китара след това не съм пипал кухарката за поне 5-6-7 месеца и като седнах да свиря на нея беше отврътително , много е трудно да натискам струните . Та един приятел ми каза , че китарата се е прецакала . Така ли е ?? Какъв мислите че е проблема ???

Отговорено

Струните, може би.

Или пък просто си свикнал да свириш на електрическата повече, отколкото на акустичната.

Отговорено
Или пък просто си свикнал да свириш на електрическата повече, отколкото на акустичната.

Не е защото съм свикнал защото давах на няколко приятели да я пробват е направо се отказаха да свирят на нея пък и аз от време на време свиря на акустична китара при учителя ми.

Отговорено

Ако си я държал на влажно място, може да се е скапала дървенията.

Може да си струва кофти, ако не си сменял струните, и те нормално са ръждясали.

Може да си отвикнал и да си се разглезил на меките струни на електрическата.

Въобще, 'отврАтително' е разтегливо понятие. Дай повече информация, няма как никой да ти помогне иначе.

Отговорено

Еми много трудно се натискат прагчетата и определено както казах по-горе не е защото съм отвикнал , а не знам за влагата . Аз я държа по принцип в ъгъла на стаята . Доста тъпо е ако се е прецакала и е неизползваема .

Отговорено

Каккто казват колегите разглезил си се от електрическата!

Сложи си хубави Струни 10-ки и Тогава ако пак има проблем

се обърни към някой майтор да ти я погледне!!!! :lol:

Отговорено

Ако става въпрос за акустична с метални струни (а не за класическа с пластмасови), то нищо и няма на китарката! :hysterical:

Ако се съпоставят стандартна електрическа китара в нормален строй и нормални за модела струни и стандартна акустична пак в нормален строй и нормални за съответната китарата струни, то струните при акустичната са подложени на най-грубо казано между 1,5 до 2 пъти по-голямо напрежение (варира за отделните струни от 1ва до 6та). В следствие на това усещането е, че струните при акустичната са по-твърди и трябва да се натиска по-сериозно при свирене отколкото при електрическата. Просто си се разглезил като мен на меките струни на електрическата и след това наистина е трудно с акустичната.

Опитвал съм да намеря отговор из ИНет защо е така и така и не успях да намеря задоволителен отговор, но предположението ми е, че за да се постигне приятния звън при акустичните китари струните при тях трябва да са обтегнати по-сериозно.

Ако горното за по-голямото обтягане на струните при акустичните ти звучи недостоверно погледни на сайта на dAddario и направи сравнение. Там за всеки модел струни има информация освен за другите параметри и за напрежението на всяка от струните в комплекта при нормален строй (tension).

Акустичната на учителя ти с метални струни ли?

Ако е с пластмасови е нормално да е по-мекичка. Ако е с метални и ти се струва ок консултирай се с него по въпроса.

Иначе спасението ти е или да си смъкнеш китарата малко - в Eb примерно, или да си сложиш по-тънки струни - примерно комплект 0.010 - 0.047, или пък да направиш комбинация и от 2те.

Успех!

Отговорено

Това че съм отвикнал да свиря на акустична е вярно . Мойта китара е с метални струни а на учителя ми пластмасови , но все пак толкова пък да трябва да натискам тия струни че да извадя някакъв приличен звук ... Аз дадох китарата на едни познати които свирят от 5-6 години (както споменах горе) и те ми казаха , че много трудно се свири , а техните кухарки също са с метални струни .

Отговорено

В такъв случай причината може и да е другаде, но си писал(а), че отначало е била ок, след това китарата е стояла и после вече е била зле...

Само от стоене трудно да и е станало нещо, което да я направи трудна за свирене с нея, ако външно изглежда ок и няма някакви поражения по инструмента.

Евентуално е възможно т.нар. екшън - :thumbs_up: сори ама не знам какъв е музикалния еквивалент на този термин на Бг (action) да ти е висок - това е разстоянието между струните и прагчетата на грифа, но това е трудно да се промени от само себе си, т.е. трябва китарата и отначало да е била така...

Провери си екшъна - потърси из нета точно за твоя модел или сходен какво е положението, но най-общо казано разстоянието между струните и 14то прагче

(някои производители го дават при 12-то - не знам как е при Фендер) трябва да е около 2,5 мм за тънките струни - 1ва, 2ра... и около (мисля, че беше) 3,2 мм за дебелите, които имат "намотчица".

Отговорено

най доббре я занеси на някой дет разбира да я (не знам дали тва е точната дума но..)прогони.

или ако не познаваш такъв.сваляш и струните,изчистваш я и и слагаш нови.

ако още ти е трудно да ги натискаш,гледаш грифа да не ти се е изметнал,и ако е така го натягаш.

и след това :hysterical:

• 2 weeks later...
Отговорено

значи аз имах същия проблем преди да си купя нова китара свирех на китарата на тате , която е доста по-стара - вярно . Но щом казваш , че е трудно да се натиска , единствения вариант е грифа да е почнал да ти прави въртели - да се отлепя и т.н. и става супер неприятно .

Отговорено

^виж откога е темата

Може би просто трябва да се затегне тръс рода.

Много малко притежатели на акустични китари знаят за съществуването му изобщо.