eXile Публикувано Юли 12, 2008 Публикувано Юли 12, 2008 Страхотен синт съмнявам се само аз да го зарибявам, така че дайте да му дръпнем една типс енд хинтс темичка, може и с примери едно-друго... Нещо което не мога да направя или не знам как е да си настройвам някои неща да ми бачкат през клавиатурата, т.е. нормалната лаптопска клавиатура. Искам и да ползвам 3 устройства за контрол но на различни неща - колелцето на мишката да мога да го настроя за едно, тъчпада за друго, таблета за трето, или ставам нагъл Иии какъв е най-евтиния начин да си вържа мидито от клавира към рийзън? Миди към usb са 70-на кинта, нещо по-евтинджос няма ли? Ин факт ако някой продава такава джавка на по-ниска цена да свирка. Цитирай
drgoa.r Отговорено Юли 13, 2008 Отговорено Юли 13, 2008 По принцип нещата, коит искаш не са лесно възможни. По въпроса за нормалната ти, компютърна клавиатура: - Можеш да я използваш за on/off функции ако става дума за бутони по миксери/ефекти/синтове ИЛИ min/max задаване на стойност ако говорим за промяна на параметри. От менюто Options активираш Enable keyboard control. След това има две възможности: ИЛИ кликваш с десния на желания параметър, избираш Edit keyboaard control mapping, натискаш клавиша, който искаш, ИЛИ от менюто Options избираш Keyboard control edit mode, кликваш си на стрелкичката, натискаш клавиш и това е. За останалите неща: ще ти трябва виртуален МИДИ кабел (има достатъчно фрий из Мрежата) и съответен софтуер, който да трансформира мишката и тачпада в МИДИ контролери (такъв не знам дали има обаче, помня, че за джойстик имаше...). А за синтезатора: ами мисля все още могат да се намерят евтини саунд-карти с геймпорт, със сигурност това е най-евтиния вариант, но АКО имаш съответния кабел MIDI-2-Gameport. Така ще ти излезе сигурно към 20 кинта, че може и по-тънко. Но ако НЯМАШ такъв кабел...мисля са по 40-50 кинта, така че може USB-2-MIDI "кабела" да се окаже по-добра оферта... Цитирай
eXile Отговорено Юли 20, 2008 Автор Отговорено Юли 20, 2008 thor е лудница! drgoa.r, мерси! Интересно ми е просто дали ще мога да ползвам таблета ми като рибон контролер, еле пък като ония падове на корг дето се командват с простчето Нека не бъдем нагли. А иначе въпросът е, че съм с лаптоп, иначе евтина карта с геймпорт ясно. Цитирай
drgoa.r Отговорено Юли 20, 2008 Отговорено Юли 20, 2008 Всеки "инпут" дивайс може да се ползва като МИДИ-контролер. Проблема е, че някой трябва да е написал драйвер или в някои случаи дори специфична програма. Да речем такива програми (колкото искаш) има за превръщането на PC-клавиатурата в МИДИ-кийборд. Такава програма имаше и за джойстик, като МИДИ-контролер за два параметъра (по Х и У осите). За таблет обаче...не съм чувал да има, макар при него и джойстика нещата да са сходни... (две оси, не знам таблета дали реагира на различна сила на натиска, но и така да е - стават 3-оси, нищо кой знае какво...) Поздрави! Добавка: Ето нещо, което вероятно ще ти хареса: http://www.livelab.dk/ Но е платен, Tablet 2 Midi. За сметка на това обаче - предлагат фрий Touchpad 2 Midi, но като VST-плъгин... По-надолу се споменава, че може и като standalone да работи (щото вероятно знаеш - Reason не поддържа VST) с помощта на някаква програмка, както и виртуален миди-драйвер, ще прочетеш де. Цитирай
Dakata_m Отговорено Юли 22, 2008 Отговорено Юли 22, 2008 Вчера най-накрая ми пристигна миди кабела (обикновен към гейм порта). Пробвах го буквално за 10 минути, че имах работа вечерта, като успях да инсталирам reason 4 и свирна. После се прибрах късно и нямах време да разкцъкам в момента дрънкам и много кефи. В смисъл аз съм на бачкане, но изтеглих гореспоменатите екстри, за да стане компютърната клавиатура миди и с един виртуални миди кабел я свързах към reason. Общо взето добре се получава ама малко куцо се свири не тези клавиши и закъснението ми трови животеца. Това са ми първите опити с такива програми, понеже до сега само с клавира съм се занимавал но определено чувствотоo е все едно съм си купил нов клавир Цитирай
Dakata_m Отговорено Юли 24, 2008 Отговорено Юли 24, 2008 Не мога да едитвам вече и за това пиша нов пост. Някой знае ли как, или по-точно от къде да изкарам меню с настройки или по-точно за мапване на миди каналите. С една дума искам да си пусна стил от клавира през Reason (с неговите звуци) но не да става някакъв мармалад от саунд ами примерно, слоя с барабаните да взима сигнал от 9 и 10 -ти канал където дрънчат барабаните на клавира, после 11 е за баса и т.н. Преди малко пробвах само с барабани направо си съвпадат едно към едно и звучи супер обаче като пусна целия аранжимент и клавира като почне д а ръси сигнали, всички слоеве започват да ги свирят пък аз искам всеки да си свири неговото. Уж гледах хелпа, ама не можах да видя къде пише как става. С една друга програмка успях да подкарам по този начин стил с VST инструменти като направо на канала на барабаните сложих Addictive drums (лудница направо ), за китарите изтеглих някакви бруталии и направо мачкат, за останалото май-не стигна рама на щайгата и заби. Искам това нещо да го направя с Reason, че май по-му понася на компа. Не знам до колко ме разбрахте, ама вече спя с едното око и не мога да го напиша по-ясно Цитирай
drgoa.r Отговорено Юли 25, 2008 Отговорено Юли 25, 2008 Сравнително лесна работа. Отиваш на Edit > Preferences > Advanced Cotrol. Избираш си Bus-а, която те кефи, за удобство нека да е А - за инпут избираш МИДИ входа на кийборда ти. Дотук всичко тряа да е ОК, затваряш прозореца и се връщаш на Reason... Фокусираш се върху Hardware Device, горе. Ако си с ранна версия на Reason - лесно, иначе ако си в 4 и нагоре: кликваш на бутона Adv. MIDI Device. По default се отваря на BUS A, и за МИДИ инпут би трябвало да е избран твоя кийборд. Има 16 прозорчета с падащи менюта. Това са ти 16-те МИДИ канала, които са точно копие на 16-те които идват от твоя кийборд. Има и дроп-даун листи на всеки канал, съдържащи дивайсите, които имаш в момента създадени. Дотук е ясно, нали? Та, създаваш дивайс, който да ти свири БАСА..., после отиваш горе и на 11 канал от дроп-листата избираш този дивайс. Така когато синта ти праща на 11-ти канал ноти - Рийзън ще ги просвирва през избрания от теб дивайс за BUS A, 11-ти канал. Така се процедира и за останалите канали, които те интересуват. Поздрави! Цитирай
Dakata_m Отговорено Юли 25, 2008 Отговорено Юли 25, 2008 Една виртуална почерпка, колега. Много точна и полезна информация. Снощи къде съм блял, че не съм видял, че това Hardware Device e скрито и трябва да му цъкна стрелкичката, за да падне. Сега пробвах и почнаха да стават работите. Преди малко пробвах и Sonar 7, понеже там и VST мога да наблъскам. След доста експерименти се надявам да стигна до комбинацията, която ще ми върши най-добре работа. Цитирай
Phreaker Отговорено Юли 26, 2008 Отговорено Юли 26, 2008 Sonar 7 е бая тежко.Защо не пробваш REAPER? Цитирай
eXile Отговорено Юли 28, 2008 Автор Отговорено Юли 28, 2008 Благодаря за инфото Вярно полезна информация тука. Ще тествам, понеже съм виждал клипче в ютюб как някъв пич с таблета си командваше софтуеърен синт, обаче не рийзън. Цитирай
Roevers Отговорено Юли 28, 2008 Отговорено Юли 28, 2008 (Редактирано) Ако говорим за специално направен инструмент който чете позиции например в MAX - ок, иначе - с какво таблетът ще се различава от мишката и джойстика, като говорим за обикновени CC команди, каквито са в Reason? Аз не виждам. Редактирано Юли 28, 2008 от Roevers Цитирай
Dakata_m Отговорено Юли 28, 2008 Отговорено Юли 28, 2008 Sonar 7 е бая тежко.Защо не пробваш REAPER? Мерси за съвета, още довечера ще пробвам, но май компа ще трябва да сменям, че наистина му идват доста нагоре тези програми и това, което искам да направя май няма да мога да го направя с моя кошник т.е. да си пусна стил от клавира в реално време, който да звучи с VST-та и да пера на всичкото отгоре и с дясната ръка на разни VST-та. С една дума направо заливам PC-то от информация и почва здраво да бави. На единичен солов инструмент лага е почти незабележим, но като се натрупат става мазало. По принцип саунда на Ямахата е доста добър, но има някои VST-та които къртят и звука става съвсем друг Цитирай
Chadox Отговорено Август 8, 2008 Отговорено Август 8, 2008 (Редактирано) Абе някои може ли да ми казже от къде мога да си изтегля пълната версия на Reason 3 или Reason 4? Ще ви бъда много благодарен! Редактирано Август 8, 2008 от Chadox Цитирай
Recommended Posts