Jump to content
Българският форум за музиканти

Recommended Posts

Публикувано

Здравейте, имам Ibanez GRG170DX със струни осмички. Искам да си сложа единадесетички и въпроса ми е, дали ще стане нещо на китарата ми ако си сложа толкова дебели?

Отговорено

Няма да и стане нищо фрапиращо - просто ще трябва да си отпуснеш малко тръс-рода на грифа и може би да натегнеш струните на тремолото, тъй като струните ще дръпнат по-силно. Другото е, че ще трябва да вдигнеш екшъна на струните малко, тъй като по-дебелите струни ще бъстят по прагчетата. След това ще трябва отново да интонираш струните една по една. Абе общо взето - ще трябва пак да й правиш сетъп :whistle:

Отговорено (Редактирано)

^ Ама как пък едно нещо поне не уцели! :whistle:

Значи, с по дебели струни:

1. Ще трябва да се НАТЕГНЕ тръс рода, за да противостои на по-силния опън.

2. Ще трябва да се понатегнат ПРУЖИНИТЕ на тремолото, пак по същата причина

3. Екшънът, не само че няма нужда да се вдига, ами може и да се СВАЛИ малко, защото по-дебелите струни стоят по-опънати.

Редактирано от fluti
Отговорено

Колегата fluti е прав освен ако не сваляш настройката заради което обикновенно се слагат по дебели струни Демек 6та да е РЕ. Флойда ше треа да се сетъпне наново защото може и да изфалшивее от разликата в дебелината на струните. Имаше я некаде темата .....

Отговорено (Редактирано)

Много зависи от това в каква настройка ще свириш.

По-нисък строй означава по-малко опън.

По-дебели струни означава повече опън.

В зависимост от тези фактори ще се наложи:

1. Да регулираш тръсрода -> при повече опън на струните, да се натегне повече, при по-малко опън - да се отпусне.

2. Да регулираш пружините на тремолото(дори може да се наложи да сложиш още една при много опън), при повече опън - да се натегнат, при по-малко - да се отпуснат.

3. Интонациите(октавите) ще отидат на кино при смяната и ще се наложи да се пренастройват.

4. Евентуално да се пипа височината на струните при нужда.

Горните опреации се повтарят няколко пъти докато се стугне до равновесен вариант.

Вдигането на строя опъва, и накланя флойда, увеличава височината на струните.

Смъкването на строя връща флойда и понижава струните.

Натягането на пружините връща флойда и смъква струните.

Отпускането на пружините накланя флойда и вдига струните.

Внтовете, на които стъпва флойда го вдигат/свалят.

Тръсрода, когато се натяга, изгъва грифа назад, опъва струните, съответно накланя флойда.

Тръсрода, когато се отпуска, позволява на струните да огъват грифа напред и връща флойда, отпуска струните.

Изместването на седлото на струната към адаптерите вдига интонацията и прави тази струна по-малко опъваща.

Изместването на седлото на струната назад от адаптерите понижава октавата и прави струната повече опъваща.

Чрез сетъпа се правят много неща. Чрез всички тези регулации, както и добавяне и махане на пружини и смяната им с други, различно твърди пружини се получават заедно следните неща:

1. Желаната дъга на грифа

2. Желаната дебелина струни

3. Желаниа строй

4. Желанава височина(екшън) на струните

5. Добро октавиране/интонации

6. Желаната твърдост на инструмента(някои хора обичат твърди, опънати струни при даден строй, докато други предпочитат по-отпуснати струни, които се извиват(бендват) по-лесно, за сметка на повечето звънене и малко по-малкото състейн).

След това, пипане на едно от нещата променя и останалите.

Ако си от София и ти се идва към Люлин с китарата някой уикенд, мога да ти свърша работата за час-два(може и по-малко, зависи от много неща).

Ако си заинтересован ->ЛС.

Редактирано от Evtim Djerekarov
Отговорено (Редактирано)
2. Ще трябва да се понатегнат ПРУЖИНИТЕ на тремолото, пак по същата причина

3. Екшънът, не само че няма нужда да се вдига, ами може и да се СВАЛИ малко, защото по-дебелите струни стоят по-опънати.

Пф, все им викам "струни" вместо "пружини"... my bad.

И ми е ясно, че по-дебелите струни имат по-малка амплитуда, но все пак са си... ами по-дебели. Ако има нужда да се пипа екшънът след промяната, то най-вероятно ще е за да се вдигнат леко(написал съм го - леко).

Редактирано от Valserp
  • 1 month later...
Отговорено

да Ви черпя с едно видео

http://www.ibanez.com/videos/TremHowTo.swf

като го гледах, установих, че нещата си ги знам и ги правя правилно,

но са ми трябвали години, а сега всичко е смляно и наготово.

и все пак установих, че май съм си правил акцията твърде висока.

досега винаги съм бил 2 мм до долният край на струната,

а то правилното било - 2 мм до горният край на струната,

тоест акцията ми е по висока с 042 - размера на самата шеста.

лесно ще сваля акцията ( и ще свиря още по леко),

но май съм забелязал, че всяко слизнане надолу

води до фретбъз (г-на, когото ненавиждам :metalist: ).

мнения и споделете опит - коя от двете акции ползвате?

(става дума за китари с флойд роуз, особено Айбаниз)

Отговорено (Редактирано)
да Ви черпя с едно видео

http://www.ibanez.com/videos/TremHowTo.swf

досега винаги съм бил 2 мм до долният край на струната,

а то правилното било - 2 мм до горният край на струната,

Чул си неправилно, казва: "from the top of the fret crown to the bottom of the string", така че съвсем правилно си си я сетъпвал.

..но май съм забелязал, че всяко слизнане надолу

води до фретбъз (г-на, когото ненавиждам :) ).

Това е точно така. Не може китарата да има малък екшън (1.2мм на 14-то прагче примерно) и същевременно да не звъни и да може да се свири динамично. Може да е толкова само ако китарата се сетъпне така, че струните да седят твърди(например 10-ки в МИ със някакви много корави пружини на тремолото. Това, обаче, води до по-трудно бендване и други проблеми. Като цяло, ако няма да се свири само супер-"икономично" (за шред с много дисторшън), за по-динамично свирене и по-чисти звуци трябва екшъна на 14-то да иде поне около 2мм.

Редактирано от Evtim Djerekarov