fLiSk Публикувано Юли 4, 2008 Публикувано Юли 4, 2008 Здравейте, много ми е интересно дали има някакви основни правила за съвместимост на различните адаптери за китара. Ясно е, че активните адаптери не стават с пасивни... Различните марки пък препоръчват на сайтовете си разни комбинации от адаптери. Как обаче да подходим ако искаме да направим комбинация от адаптери от различна марка ? Има ли правила за съвместимост, и какви са причините някои адаптери да звучат по - добре в комбинация от други. Ако трябва да се обърнем към конкретен пример (макар че предпочитам темата да е по - обща, за да навлезем малко повече в концептуалната част), аз смятам да си сменям адаптерите на страта примерно, но за моста съм избрал мини хъмбъкер на Seymour Duncan, a за нека съм си харесал безшумен единичен на Kinmann, как бих могъл да определя доколко са съвместими без да ги инсталирам ? Какво трябва да се търси в показателите им ? Та така, ще се радвам ако запълним темата с малко полезна информация. Цитирай
metalhammer Отговорено Юли 4, 2008 Отговорено Юли 4, 2008 В горе посочената комбинация бриджа ще има силен аутпут а нека доста по слаб. Нека фиксираме какво значи съвместимост. - да могат да работят включени заедно или - да бъде комфортно при свиренето на инструмента (без да се включват заедно) Има китаристи които умишлено ползват посочената от теб комбинация. С нейна помощ си правят определени бленди - пример : Свири се летс ринг на нека , волюма е намален (достатъчно драйв от ампа) . в момента в който трябва крънч бленда само се превключва бридж и от силния аутпут саунда става с доста повече гейн, накрая трябва бленда за сола - дава се волюма на макс за да се свири с максимален гейн. Лично на мене комбинацията е няколко адаптера последователно или паралелно не ми харесва толкова колкото сам адаптер.(някак си нещо ми се губи ) Затова предпочитам да свиря само с по един адапер. За предпочитане е да се ползват адаптери от един клас, Цитирай
stanbog Отговорено Юли 4, 2008 Отговорено Юли 4, 2008 ^ +1 и също така да не забравяме, че височината на адаптера също има значение за аутпут-а - при комбинацията на която си се спрял винаги можеш да повдигнеш нека и да свалиш малко бриджа за компенсация. а м/у другото активни и пасивни адаптри се комбинират - срещал съм го доста често. Цитирай
Hillbilly Отговорено Юли 4, 2008 Отговорено Юли 4, 2008 Аз бих оставил мидъл-а оригиналния.Бях с Димарзио чопър хъмбъкър на фендера (бридж) и в комбинация с мидъл звучеше ОК,без да губи характерната страт бленда,а сам-резачка.Е малко по-тънко от двоен хъм. Цитирай
sevenstring Отговорено Юли 4, 2008 Отговорено Юли 4, 2008 (Редактирано) Като сте отворили темата, ето някои дилеми, които са ме вълнували в тази насока: - комбиниране на DiMarzio със Seymour Duncan - на пръв поглед няма причина да са несъвместими, но е факт, че почти никога не се среща, и може би има защо; - комбиниране на силен бридж и слаб нек аутпут (Металхамър отчасти го е коментирал) - това горе-долу е и ситуацията с едната ми китара (страт, на които съм сложил DM Fast Track 2 и съм запазил оригиналните мидъл и нек, между другото хич не лоши, но и не са от най слабите сингли) ... наистина интересни преходи се получават в някои случаи; - (това, което последно се чудя) кобиниране на керамичен с алников адаптер - на горепосочената китара да сложа DiMarzio YJM на нека, което всъщност е двоен казус, защото и разликата в аутпутите може да стане още по-голяма. В последната конфигурация всъщност двата адаптера най-вероятно биха останали независими един от друг, но, от чисто любопитство, могат ли керамичен и алнико да мелят брашно заедно? Редактирано Юли 4, 2008 от sevenstring Цитирай
Overdrive Отговорено Юли 4, 2008 Отговорено Юли 4, 2008 (Редактирано) всичко може, няма да изгори ампа на моя страт имах 2 стандартни алнико и 13к керамичен хъмбъкер - беше много полезно, защото както си свиря чисто на нека само с превключване към хъмбъкера и ставаше крънч, можеше също докато свириш на нек адаптера с някакъв пърпълски звук да включиш бриджа и става яка жица и тн - керамичния адаптер има по-напържен звук. После го смених с Duncan JB, който е алнико, но пък е с повече навивки и разликата беше същата. Най-популярните комбинации - Duncan JB+Jazz и Dimarzio Super Distortion+Paf Pro също имат разлики в аутпута и предполагам там също е така положението. Друг плюс на това да ползваш "мощен'' хъмбъкер със стандартни е че можеш да го-цепиш - оставяш само едната намотка и тогава нивото става подобно на другите Редактирано Юли 4, 2008 от Overdrive Цитирай
stratevcaster2 Отговорено Юли 5, 2008 Отговорено Юли 5, 2008 А кои каза че активните не стават с пасивни ? Ползвам тази комбинация . Цитирай
voodoochild Отговорено Юли 7, 2008 Отговорено Юли 7, 2008 http://usera.imagecave.com/voodoochild/DSCK0093.JPG http://usera.imagecave.com/voodoochild/DSCK0094.JPG тва ми е китарката.моят случай се оказа следния: хъмбъкера е от samik a сингъла на нека е български праван от някой стар мастар(щот пикъпа е на 20...мове и повече години) като ги монтирах хич не се и замислих дали са съвместими дали не,просто тях имах под ръка.сега наскоро смених сингъла и разбрах че той е бил 3-4 ома,пек задния 7-8. сложих скуаярски 7ома и половина, и ся да ви кажа от дистанцията на времето... бг оудскул адаптера по ме кефи. ПП ако някой ми каже как се качжат семпли, и семпли ше ви кача Цитирай
voodoochild Отговорено Юли 11, 2008 Отговорено Юли 11, 2008 а ето ги и семплите: http://media.putfile.com/neoay-neey http://media.putfile.com/iinea-ie-caooe-io-noa-ey-a-aioa- малко са нескопосани,записани с мп3 плеяр за което се извинявам ,но смятам че ще си създадете няква представа пп благодарско на метълхамара Цитирай
sevenstring Отговорено Юли 12, 2008 Отговорено Юли 12, 2008 (Редактирано) Добре де, ясно, че няма да "изгори ампът", ама все пак работят ли в комбинация керамични и алнико? Например ... абе, я най-добре направо да си опиша целия случай. Значи, в момента имам на бриджа керамичен single-sized хамбакър ДиМарцио Фаст Трак 2 (DC Resistance: 17.5, Output: 321) с два керамични сток сингъл адаптера на мидъл и нек (не им знам точните параметри, но да кажем че са по-скоро средно силни към силни като за сток сингли). Имам два варианта за доразвиване на китарата с ДиМарцио. Единият, който са препоръчали, е с други single-sized хамбакъри (основно Про Трак) - вярвам им, че това е най-адекватния вариант. Обаче ми се ще на нека и мидъла да запазя по-стратокастерски звук (щото про трака го водят по-скоро ПАФ зувчене) и си мисля за други hum-canceling strat варианти като YJM (DC Resistance: 23.5, Output: 93), Area 58 (DC Resistance: 6.1, Output: 125) и Area 61 (DC Resistance: 6.5, Output: 142). Възникват обаче много въпроси: дали пък разликата в аутпутите не е твърде голяма; ако на първо време сменя само нека, а на мидъл позицията остане керамичен сингъл, ще може ли той да се комбинира адекватно с нека; ако се сложи алнико и на мидъл, дали ще може да се комбинира с бриджа; дали може да се получи а-ла-Гибсън комбиниране между половината на керамичния бридж и алниковия нек? Накратко, то е ясно, че на отделните позиции (само нек, само мидъл, само бридж) и/или с отделни бленди всеки адаптер си има хубостта, ама, тъй като един страт все пак има 5 позиции (да не говорим за пуш-пул сплитове), дали може да се извлекат някакви смислени комбинации от тази манджа с грозде ... или най-добре да си остана със сток адаптерите на мидъл и нек и да не се занимавам с глупости. Редактирано Юли 12, 2008 от sevenstring Цитирай
voodoochild Отговорено Юли 15, 2008 Отговорено Юли 15, 2008 (Редактирано) Добре де, ясно, че няма да "изгори ампът", ама все пак работят ли в комбинация керамични и алнико? извинявам се за невежеството си ама може ли с две думи някой да ми обясни ква е разликата в алнико и керамичните адаптери Редактирано Юли 15, 2008 от voodoochild Цитирай
Overdrive Отговорено Юли 16, 2008 Отговорено Юли 16, 2008 едните ползват алнико магнит(и), другите керамични - само това е алнико звучат по-звънливо и мелодично, а кераичните по-агресивно и мощно Цитирай
sevenstring Отговорено Юли 16, 2008 Отговорено Юли 16, 2008 Последен опит : комбинации между керамични и алнико по принцип могат ли да звучат добре заедно, или не? Цитирай
Overdrive Отговорено Юли 16, 2008 Отговорено Юли 16, 2008 (Редактирано) пропуснал съм да кажа по-горе - имах керамични и алнико в една китара, но ги ползвах по отделно - по принцип свиря само на бридж или нек, среден и комбинации не ползвам, но и не звучах амного добре според мен иначе есе води много сполучлива комбинация на димарцио супер дисторшън и паф про - което е точно керамичен и алнико едит: това май съм го казал вече Редактирано Юли 16, 2008 от Overdrive Цитирай
Recommended Posts