Jump to content
Българският форум за музиканти

Съвместимост на адаптерите за китара


fLiSk

Recommended Posts

Здравейте,

 

много ми е интересно дали има някакви основни правила за съвместимост на различните адаптери за китара.

 

Ясно е, че активните адаптери не стават с пасивни... Различните марки пък препоръчват на сайтовете си разни комбинации от адаптери.

 

Как обаче да подходим ако искаме да направим комбинация от адаптери от различна марка ? Има ли правила за съвместимост, и какви са причините някои адаптери да звучат по - добре в комбинация от други.

 

Ако трябва да се обърнем към конкретен пример (макар че предпочитам темата да е по - обща, за да навлезем малко повече в концептуалната част), аз смятам да си сменям адаптерите на страта примерно, но за моста съм избрал мини хъмбъкер на Seymour Duncan, a за нека съм си харесал безшумен единичен на Kinmann, как бих могъл да определя доколко са съвместими без да ги инсталирам ? Какво трябва да се търси в показателите им ?

 

Та така, ще се радвам ако запълним темата с малко полезна информация.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

В горе посочената комбинация бриджа ще има силен аутпут а нека доста по слаб.

Нека фиксираме какво значи съвместимост.

- да могат да работят включени заедно или

- да бъде комфортно при свиренето на инструмента (без да се включват заедно)

 

Има китаристи които умишлено ползват посочената от теб комбинация.

С нейна помощ си правят определени бленди - пример :

 

Свири се летс ринг на нека , волюма е намален (достатъчно драйв от ампа) .

в момента в който трябва крънч бленда само се превключва бридж и от силния аутпут саунда става с доста повече гейн,

накрая трябва бленда за сола - дава се волюма на макс за да се свири с максимален гейн.

 

 

Лично на мене комбинацията е няколко адаптера последователно или паралелно не ми харесва толкова колкото сам адаптер.(някак си нещо ми се губи )

Затова предпочитам да свиря само с по един адапер.

 

За предпочитане е да се ползват адаптери от един клас,

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

^ +1

 

и също така да не забравяме, че височината на адаптера също има значение за аутпут-а - при комбинацията на която си се спрял винаги можеш да повдигнеш нека и да свалиш малко бриджа за компенсация.

 

а м/у другото активни и пасивни адаптри се комбинират - срещал съм го доста често.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Аз бих оставил мидъл-а оригиналния.Бях с Димарзио чопър хъмбъкър на фендера (бридж) и в комбинация с мидъл звучеше ОК,без да губи характерната страт бленда,а сам-резачка.Е малко по-тънко от двоен хъм.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Отговорено (Редактирано)

Като сте отворили темата, ето някои дилеми, които са ме вълнували в тази насока:

- комбиниране на DiMarzio със Seymour Duncan - на пръв поглед няма причина да са несъвместими, но е факт, че почти никога не се среща, и може би има защо;

- комбиниране на силен бридж и слаб нек аутпут (Металхамър отчасти го е коментирал) - това горе-долу е и ситуацията с едната ми китара (страт, на които съм сложил DM Fast Track 2 и съм запазил оригиналните мидъл и нек, между другото хич не лоши, но и не са от най слабите сингли) ... наистина интересни преходи се получават в някои случаи;

- (това, което последно се чудя) кобиниране на керамичен с алников адаптер - на горепосочената китара да сложа DiMarzio YJM на нека, което всъщност е двоен казус, защото и разликата в аутпутите може да стане още по-голяма.

В последната конфигурация всъщност двата адаптера най-вероятно биха останали независими един от друг, но, от чисто любопитство, могат ли керамичен и алнико да мелят брашно заедно?

Редактирано от sevenstring
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Отговорено (Редактирано)

всичко може, няма да изгори ампа :rolleyes:

 

на моя страт имах 2 стандартни алнико и 13к керамичен хъмбъкер - беше много полезно, защото както си свиря чисто на нека само с превключване към хъмбъкера и ставаше  крънч, можеше също докато свириш на нек адаптера с някакъв пърпълски звук да включиш бриджа и става яка жица и тн - керамичния адаптер има по-напържен звук. После го смених с Duncan JB, който е алнико, но пък е с повече навивки и разликата беше същата.

 

Най-популярните комбинации - Duncan JB+Jazz и Dimarzio Super Distortion+Paf Pro също имат разлики в аутпута и предполагам там също е така положението.

 

Друг плюс на това да ползваш "мощен'' хъмбъкер със стандартни е че можеш да го-цепиш - оставяш само едната намотка и тогава нивото става подобно на другите

Редактирано от Overdrive
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

http://usera.imagecave.com/voodoochild/DSCK0093.JPG

http://usera.imagecave.com/voodoochild/DSCK0094.JPG

тва ми е китарката.моят случай се оказа следния:

хъмбъкера е от samik a сингъла на нека е български праван от някой стар мастар(щот пикъпа е на 20...мове и повече години)

като ги монтирах хич не се и замислих дали са съвместими дали не,просто тях имах под ръка.сега наскоро смених сингъла и разбрах че той е бил 3-4 ома,пек задния 7-8.

сложих скуаярски 7ома и половина,

и ся да ви кажа от дистанцията на времето...

бг оудскул адаптера по ме кефи.

ПП ако някой ми каже как се качжат семпли,

и семпли ше ви кача :)

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

а ето ги и семплите:

http://media.putfile.com/neoay-neey

http://media.putfile.com/iinea-ie-caooe-io-noa-ey-a-aioa-

малко са нескопосани,записани с мп3 плеяр за което се извинявам ,но смятам че ще си създадете няква представа

пп благодарско на метълхамара

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Отговорено (Редактирано)

Добре де, ясно, че няма да "изгори ампът", ама все пак работят ли в комбинация керамични и алнико? Например ... абе, я най-добре направо да си опиша целия случай.

Значи, в момента имам на бриджа керамичен single-sized хамбакър ДиМарцио Фаст Трак 2 (DC Resistance: 17.5, Output: 321) с два керамични сток сингъл адаптера на мидъл и нек (не им знам точните параметри, но да кажем че са по-скоро средно силни към силни като за сток сингли). Имам два варианта за доразвиване на китарата с ДиМарцио. Единият, който са препоръчали, е с други single-sized хамбакъри (основно Про Трак) - вярвам им, че това е най-адекватния вариант. Обаче ми се ще на нека и мидъла да запазя по-стратокастерски звук (щото про трака го водят по-скоро ПАФ зувчене) и си мисля за други hum-canceling strat варианти като YJM (DC Resistance: 23.5, Output: 93), Area 58 (DC Resistance: 6.1, Output: 125) и Area 61 (DC Resistance: 6.5, Output: 142).

Възникват обаче много въпроси: дали пък разликата в аутпутите не е твърде голяма; ако на първо време сменя само нека, а на мидъл позицията остане керамичен сингъл, ще може ли той да се комбинира адекватно с нека; ако се сложи алнико и на мидъл, дали ще може да се комбинира с бриджа; дали може да се получи а-ла-Гибсън комбиниране между половината на керамичния бридж и алниковия нек?

Накратко, то е ясно, че на отделните позиции (само нек, само мидъл, само бридж) и/или с отделни бленди всеки адаптер си има хубостта, ама, тъй като един страт все пак има 5 позиции (да не говорим за пуш-пул сплитове), дали може да се извлекат някакви смислени комбинации от тази манджа с грозде ... или най-добре да си остана със сток адаптерите на мидъл и нек и да не се занимавам с глупости. :(

Редактирано от sevenstring
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Отговорено (Редактирано)

Добре де, ясно, че няма да "изгори ампът", ама все пак работят ли в комбинация керамични и алнико?

 

 

 

извинявам се за невежеството си :hysterical: ама може ли с две думи някой да ми обясни ква е разликата в алнико и керамичните адаптери

Редактирано от voodoochild
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Отговорено (Редактирано)

пропуснал съм да кажа по-горе - имах керамични и алнико в една китара, но ги ползвах по отделно - по принцип свиря само на бридж или нек, среден и комбинации не ползвам, но и не звучах амного добре според мен

 

иначе есе води много сполучлива комбинация на димарцио супер дисторшън и паф про - което е точно керамичен и алнико

едит: това май съм го казал вече :hysterical:

Редактирано от Overdrive
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Отговорете в темата...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Предишното ви съдържание бе възстановено.   Свободно редактиране

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Създай нов...

Важна информация!

Поставихме "бисквитки" на вашето устройство, за да направим този сайт по-добър. Можете да коригирате настройките си за "бисквитките" , в противен случай ще предположим, че сте съгласни с тяхното използване.