Jump to content
Българският форум за музиканти

Диапазон


jaksa

Recommended Posts

Здрасти на сички пустиняци да ве питам как стои въпроса с диапазона при вас ?

Разширили ли сте го ..след работа примерно и колко ви е отнело ...

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

и бтв спрях цигарите преди 2 седмици и сега се чувсатвам по несигурен в гласа си отколкото преди сякаш си е изгубил украската как да го кажа нормално ли е това ?

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Ами лично при мен разширяването на диапазона става много постепенно в продължение на 5-6 месеца и засега доста добре, това което трябва да знаеш е че разширяването става продължително във времето със степента на трудност на самите песни. Колкото повече се стараеш толкова по-добре ще се справяш, виж за цигарите вече е друго нещо, ако ти пречат е добре да ги спреш, ако не ти си знаеш дали да продължиш :thumbs_up: Това което мога да ти кажа най-вече е НАПАДАЙ СМЕЛО високите тонове и доста може да постигнеш :pray:

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Здравей!

Наистина трябва много работа за да успееш да увеличиш диапазона си ...и е вярно, че не трябва да се плашиш от много високите тонове или много ниските...пробвай се все-по често и ще стане!

Само да ти кажа, че е много важно да обръщаш сериозно внимание и на разпяването преди това! То е наистина много важно...и аз го подценявах навремето... сега пея и в един хор като тенор и там ни разпяват мно-о-ого! И разбрах, че има огромно значение за това после да можеш да пееш и по-високо и по-лесно и т.н.

Както и да е...

Исках да ти кажа все пак да внимаваш много с тези високи тонове защото гласните връзки са много крехки и ако ги скъсаш-край с пеенето!!!

Аз имам позната, която вече няма глас и то в буквалният смисъл!

Успех!

 

P.S. Аз все още пуша доста!

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

НАПАДАЙ СМЕЛО високите тонове

Да ги напада, лошо няма. Само, че като усетят болки в гърлото, трябва да спре веднага! За разлика от фитнеса - болката в гърлото не е признак на нещо добро, а обратното.

Успех с разширяването на диапазона и укрепването на гласа! Цигарите по принцип пречат...

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Малко оффтопик, но искам да попитам savov как го разпяват и да даде някой съвет от личен опит. И аз наскоро осъзнах, че разпяването е адски важно, без него гласът ми е като жив труп. :hysterical: Проблема е в това, че понякога и да искам не мога да се разпея.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Отговорено (Редактирано)

Моята преподавателка ми каза, че повече с два, три тона не може да се увеличи диапазон. Говорим за чист глас. Вече миксираните тончета могат да се усъвършенстват, да звучат по-уверено и пр., но съм склонна да се съглася, че на човек му е залажон някакъв лимит и по-добре да не се пъне да увеличава диапазон, а да набляга на техниката си. Аз си мисля, че две октави е повече от достатъчно, пък и по-малко да е не е фатално... Други неща са важни. :godbless:

За цигарите ме учуди, обаче. Как така си по-неуверен в гласа си, след като си ги спрял? Аз откакто ги спрях не мога да си позная гласа, в положителния смисъл. Изчакай малко, явно ичмаш нужда от време. Да не си посмял само да ги почваш, под предтекст, че ти липсва "окраската" на гласа! :thumbs_up:

 

И аз понякога не си понасям гласа - за нищо не става, дори за говор. На първо място така ми действа недоспиването. Ако не съм спала добре вечерта, броя го пропилян откъм пеене ден, дори не пробвам. После някои храни и напитки - прясното мляко ме преграква, както и ядките.

Редактирано от Ilen
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

няма да ги почвам ще послушам тебе

щом така ми се поскара хах

а за диапазона не ламтя много малко искам да го поразширя и така

а ти колко време си не пушач?

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Пеенето не е шега работа!Това трябва да го знае всеки който се захваща сериозно с това!Както приятно пеенето може да се окаже и опасно ако певеца не попадне на правилния педагог! Педагогът трябва да знае как да процедира и да усети спецификата на гласа, за да може да го развива, а не да го измори или увреди! Разпяването и методите на работа с гласа на певеца са нож с две устриета!Ако преподавателя не е профсионалист има възможност да съсипе гласа вместо да го развива.

Гласът по принцип мотира. Това означава че се оформя и израства докато достигне определен тембър например на сопран или мецосопран или алт или тенор и т.н.

Това развитие става с израстването на певеца. В зависимост от това дали певеца е момиче или момче зависи и времето (до някаква степен). Принципно това развитие започва с навлизането в побертета.

Другото е работа на учителя с когото певеца работи! Диапазона е нещо за което понякога се спори, дали всеки си има вроден диапазон, или пък се изгражда с работа.Моето ммнение е,че и двата фактора влиаят.

А относно цигарите-ВРЕДЯТ И ТО МНОГО! Най-вече на момичетата с по висок глас от мецосопран.Аз лично пушех и усетих колко много ми вредят. Гласът ми става по-дрезгав и по-нисък!

А относно това,че като се спрат цигарите гласа ти се струва по-несигурен или тих и присипнал!Това е нормално, организма ти е свикнал с цигарите и влиянието им! Сега гласа преживява промяна. Принципно сигарите правят гласа по-нисък и плътен и това те кара да мислиш,че имаш повече упора и мощ, но не е така! След време когато организма свикне ще усетиш промяната и ще разбереш,че гласът ти не е станал по-несигурен, а просто по-висок и тънък и ще усетиш колко по-лесно ще взимаш височините без хрипове и неприятно задиране!

Просто трябва организма да се прочисти и гърлото да свикне да пее без да има пречка с която да се бори

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Отговорете в темата...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Предишното ви съдържание бе възстановено.   Свободно редактиране

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Създай нов...

Важна информация!

Поставихме "бисквитки" на вашето устройство, за да направим този сайт по-добър. Можете да коригирате настройките си за "бисквитките" , в противен случай ще предположим, че сте съгласни с тяхното използване.