Jump to content
Българският форум за музиканти

Изпитване на неохота когато свиря с пръсти.


Recommended Posts

Та добър ден/вечер/утро

 

Да ви запитам някой имал ли е такъв проблем.Значи свиря си аз с перце някаква песен,и гледам един пичага в ютуб свири си нещо на бас...ама с перце.И от долу една вълна от коментари "You're great, but lose the pick" демек "страОтен си ама мани го перцето".Та споменах горе свиря си с перце,и си викам А!? май не е правилно с перце или може пък да не е много популярно,но оставих мислите си назад,и почнах с пръсти така стабилно 2 часа съм се опражнявал да свиря с 2 пръста ама мъка,МЪКА...немога да го направя кат хората или само използвам показалецът или немога да коардинирам лявата с дясната ръка...та четох "Наръчника за бассисти" и там имаше една форума "1%талант + 99% труд = гениалност".Важи ли и за тук тази максима...и въобще някой имал ли е такива затруднения,и ако може да даде едно рамо с някое упраженийце или съвет,или пък просто да обясни Разликата(плюсове и миноси) при свиренето с перо и с пръсти :)

 

Благодаря!

 

Поздрави Кочко.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Ами трудности в началото имах , ама предполагам че всеки прохождащ басист ги има същите.Както ти написа 1% талант 99% труд всичко е до тренировките,аз се упражнявах по скалите.Най важното е да редуваш пръстите и да не повтаряш никога един и същ пръст.

А иначе по забавно става като почнеш да се учиш да свириш с три пръста :)

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Всяко начало е трудно, колега. Първото нещо - погледни как ти е постановката. Аз като започвах да се уча имах някаква невероятна, измислена постановка и като отидох за пръв път на урок учитлея ми вика: "Държиш го като мотика, моето момче." :) Та така. 2 часа са нищо за усвояване на нова техника. Виж из нета, ютюб, това-онова. Обърни внимание на положението на инструметна спрямо тялото, на ръката спрямо инструмента. На начина, по който звукоизвличаш с пръсти - не трябва да дърпаш струните ами по-скоро да ги галиш :music336: Освен това вероятно възглавничките на пръстите ти не са привикнали и докато се научиш ще смениш няколко пласта кожа и ще ти загрубеят въпросните възглавнички. И да, редувай пръстите. Ако свириш бавни неща може и да се оправиш само с един, но реално трябват поне 2. 3- и 4- пръстовите техники можеш също да развиеш с времето, ако имаш и желание. Аз засега чак до 4 не съм стигнал.

 

Относно популярността на метода - това не би трябвало да те притеснява. Свири както ти харесва :punk_guitar: Лично моят избор е с пръсти. Успех!

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Абе, за галенето не съм много съгласен. Това все пак не са нежни китарни струни. Баса е гадно, здраво кЕрливо животно и държи на дърпане. Само да не е прекалено силно дърпането, че тогава почва да пърди :)

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Няма значение коя техника е по-популярна.Дали ще свириш с перо или с пръсти трябва да решиш изцяло в зависимост от това кой звук повече ти допада.Ако искаш по-твърд и плякащ тон - перо.Ако искаш мазен и меден - пръсти.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Ми предпочитам остри отчетливи звуци...но искам и да свиря правилно...Сигорно ще намеря някакъв баланс между перо/пръсти :girl_witch: Не е лошо да ги ползвам и 2те ...нали? :(

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Няма значение коя техника е по-популярна.Дали ще свириш с перо или с пръсти трябва да решиш изцяло в зависимост от това кой звук повече ти допада.Ако искаш по-твърд и плякащ тон - перо.Ако искаш мазен и меден - пръсти.

Именно. Няма "по-правилно" и "по-грешно". Както ти харесва повече звука така свири. Пък и не е задължително да се ограничиш само с пръсти или само с перо.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Мани ги тия от ютуб, много им разбират главите... Както повече ти харесва, така свири. Аз лично, макар и рядко, съм оставал адски впечатлен от звука на перото - той има своя чар.

Двете неща просто са различни - едното не е по-добро от другото, с мънички изключения ;)

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Ако се научиш да свириш и с пръсти - ще ти хареса повече. Дава много повече свобода като тон, техника, бързина.

 

Винаги трудностите трябва да те стимулират, за да вървиш напред в свиренето.

 

А с перце винаги можеш да си свириш - никой не ти пречи :girl_cray2:

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

на мен свиренето ми е само хоби, занимавам се от 11 години горе-долу. и от самото начало съм започнал с пръсти. с перо съм гола вода. според мен по-правилно е да развиваш техниката, която в момента имаш, не да търсиш топлата вода. зависи какви амбиции имаш като музикант. въпросът е, че перото те ограничава. ако се опираш да изсвириш с перо някоя от партиите на стю зендър (едно време беше в джемирокуай) няма да ти се получи. успех все пак, каквото и да предприемеш!

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Отговорено (Редактирано)

Аз лично, освен на китара, свиря на бас от около 6 години, затова не ме оплювайте :godbless:

 

И според мен свиренето с пръсти е много по-интуитивно и дава по-широк диапазон на възможностите за различен звук който може да се изпозлва за кратък период от време. Перо използвам единствено в малкото случаи, в които свиря някакви метализми на бас, но през останалото време, когато е необходимо да има динамика и е важен тонът и акцентите - перото няма място там.

 

Не разбрах точно каква музика иска да свири авторът, но мисля, че перото е само за метал, където басът през 99% от времето просто е там, за да го има (да свири същото като китарите). Но факт е, че и в метал банди има басисти, които с пръсти правят изродски неща. Скоро чух една група, която само знаех, че съществува - Mudvayne - но там басистът свири с пръсти...и по мое мнение е най-якия музикант в бандата и придава уникално звучене на цялата им музика.

 

Примерно - Mudvayne - Not Falling...

 

Едит: Докато си оправя линка... :D

Редактирано от SomeoneElse
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Ами да метал Death Thrash Heavy

Опитваме се да правим като Enseferium на моменти спират китарите и вокалите,тогава касите на барабаниста и басиста въврят в един ритъм мн готно става.Малко СКА ама малко примерно акордче с китарката,оставяме го да отзвучава аз почвам нещо на басса и барабаниста...след нас всички :) Но имам и малко брейкчета (аз си ги измислям де :) ) който доста оживяват свиренето.Един от проблемите ми е че вмомента съм на работа в факбира за PVC и Алуминиева дограма и ръцете страшно ме болят кат почна да свиря ама се справям.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

  • 1 month later...

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Отговорете в темата...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Предишното ви съдържание бе възстановено.   Свободно редактиране

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Създай нов...

Важна информация!

Поставихме "бисквитки" на вашето устройство, за да направим този сайт по-добър. Можете да коригирате настройките си за "бисквитките" , в противен случай ще предположим, че сте съгласни с тяхното използване.