Калоян Кирилов Публикувано Юни 29, 2008 Публикувано Юни 29, 2008 Та добър ден/вечер/утро Да ви запитам някой имал ли е такъв проблем.Значи свиря си аз с перце някаква песен,и гледам един пичага в ютуб свири си нещо на бас...ама с перце.И от долу една вълна от коментари "You're great, but lose the pick" демек "страОтен си ама мани го перцето".Та споменах горе свиря си с перце,и си викам А!? май не е правилно с перце или може пък да не е много популярно,но оставих мислите си назад,и почнах с пръсти така стабилно 2 часа съм се опражнявал да свиря с 2 пръста ама мъка,МЪКА...немога да го направя кат хората или само използвам показалецът или немога да коардинирам лявата с дясната ръка...та четох "Наръчника за бассисти" и там имаше една форума "1%талант + 99% труд = гениалност".Важи ли и за тук тази максима...и въобще някой имал ли е такива затруднения,и ако може да даде едно рамо с някое упраженийце или съвет,или пък просто да обясни Разликата(плюсове и миноси) при свиренето с перо и с пръсти Благодаря! Поздрави Кочко. Цитирай
Oda Nobunaga Отговорено Юни 29, 2008 Отговорено Юни 29, 2008 Ами трудности в началото имах , ама предполагам че всеки прохождащ басист ги има същите.Както ти написа 1% талант 99% труд всичко е до тренировките,аз се упражнявах по скалите.Най важното е да редуваш пръстите и да не повтаряш никога един и същ пръст. А иначе по забавно става като почнеш да се учиш да свириш с три пръста Цитирай
MaPuHcKu Отговорено Юни 29, 2008 Отговорено Юни 29, 2008 Всяко начало е трудно, колега. Първото нещо - погледни как ти е постановката. Аз като започвах да се уча имах някаква невероятна, измислена постановка и като отидох за пръв път на урок учитлея ми вика: "Държиш го като мотика, моето момче." Та така. 2 часа са нищо за усвояване на нова техника. Виж из нета, ютюб, това-онова. Обърни внимание на положението на инструметна спрямо тялото, на ръката спрямо инструмента. На начина, по който звукоизвличаш с пръсти - не трябва да дърпаш струните ами по-скоро да ги галиш Освен това вероятно възглавничките на пръстите ти не са привикнали и докато се научиш ще смениш няколко пласта кожа и ще ти загрубеят въпросните възглавнички. И да, редувай пръстите. Ако свириш бавни неща може и да се оправиш само с един, но реално трябват поне 2. 3- и 4- пръстовите техники можеш също да развиеш с времето, ако имаш и желание. Аз засега чак до 4 не съм стигнал. Относно популярността на метода - това не би трябвало да те притеснява. Свири както ти харесва Лично моят избор е с пръсти. Успех! Цитирай
vurbito Отговорено Юни 29, 2008 Отговорено Юни 29, 2008 Абе, за галенето не съм много съгласен. Това все пак не са нежни китарни струни. Баса е гадно, здраво кЕрливо животно и държи на дърпане. Само да не е прекалено силно дърпането, че тогава почва да пърди Цитирай
snatch Отговорено Юни 29, 2008 Отговорено Юни 29, 2008 Няма значение коя техника е по-популярна.Дали ще свириш с перо или с пръсти трябва да решиш изцяло в зависимост от това кой звук повече ти допада.Ако искаш по-твърд и плякащ тон - перо.Ако искаш мазен и меден - пръсти. Цитирай
Калоян Кирилов Отговорено Юни 29, 2008 Автор Отговорено Юни 29, 2008 Ми предпочитам остри отчетливи звуци...но искам и да свиря правилно...Сигорно ще намеря някакъв баланс между перо/пръсти Не е лошо да ги ползвам и 2те ...нали? Цитирай
Frosty Отговорено Юни 29, 2008 Отговорено Юни 29, 2008 Няма значение коя техника е по-популярна.Дали ще свириш с перо или с пръсти трябва да решиш изцяло в зависимост от това кой звук повече ти допада.Ако искаш по-твърд и плякащ тон - перо.Ако искаш мазен и меден - пръсти. Именно. Няма "по-правилно" и "по-грешно". Както ти харесва повече звука така свири. Пък и не е задължително да се ограничиш само с пръсти или само с перо. Цитирай
kolega Отговорено Юни 30, 2008 Отговорено Юни 30, 2008 Мани ги тия от ютуб, много им разбират главите... Както повече ти харесва, така свири. Аз лично, макар и рядко, съм оставал адски впечатлен от звука на перото - той има своя чар. Двете неща просто са различни - едното не е по-добро от другото, с мънички изключения Цитирай
Bassbuzz Отговорено Юли 3, 2008 Отговорено Юли 3, 2008 Ако се научиш да свириш и с пръсти - ще ти хареса повече. Дава много повече свобода като тон, техника, бързина. Винаги трудностите трябва да те стимулират, за да вървиш напред в свиренето. А с перце винаги можеш да си свириш - никой не ти пречи Цитирай
kulov Отговорено Юли 4, 2008 Отговорено Юли 4, 2008 на мен свиренето ми е само хоби, занимавам се от 11 години горе-долу. и от самото начало съм започнал с пръсти. с перо съм гола вода. според мен по-правилно е да развиваш техниката, която в момента имаш, не да търсиш топлата вода. зависи какви амбиции имаш като музикант. въпросът е, че перото те ограничава. ако се опираш да изсвириш с перо някоя от партиите на стю зендър (едно време беше в джемирокуай) няма да ти се получи. успех все пак, каквото и да предприемеш! Цитирай
SomeoneElse Отговорено Юли 5, 2008 Отговорено Юли 5, 2008 (Редактирано) Аз лично, освен на китара, свиря на бас от около 6 години, затова не ме оплювайте И според мен свиренето с пръсти е много по-интуитивно и дава по-широк диапазон на възможностите за различен звук който може да се изпозлва за кратък период от време. Перо използвам единствено в малкото случаи, в които свиря някакви метализми на бас, но през останалото време, когато е необходимо да има динамика и е важен тонът и акцентите - перото няма място там. Не разбрах точно каква музика иска да свири авторът, но мисля, че перото е само за метал, където басът през 99% от времето просто е там, за да го има (да свири същото като китарите). Но факт е, че и в метал банди има басисти, които с пръсти правят изродски неща. Скоро чух една група, която само знаех, че съществува - Mudvayne - но там басистът свири с пръсти...и по мое мнение е най-якия музикант в бандата и придава уникално звучене на цялата им музика. Примерно - Mudvayne - Not Falling... Едит: Докато си оправя линка... Редактирано Юли 5, 2008 от SomeoneElse Цитирай
Калоян Кирилов Отговорено Юли 6, 2008 Автор Отговорено Юли 6, 2008 Ами да метал Death Thrash Heavy Опитваме се да правим като Enseferium на моменти спират китарите и вокалите,тогава касите на барабаниста и басиста въврят в един ритъм мн готно става.Малко СКА ама малко примерно акордче с китарката,оставяме го да отзвучава аз почвам нещо на басса и барабаниста...след нас всички Но имам и малко брейкчета (аз си ги измислям де ) който доста оживяват свиренето.Един от проблемите ми е че вмомента съм на работа в факбира за PVC и Алуминиева дограма и ръцете страшно ме болят кат почна да свиря ама се справям. Цитирай
kulov Отговорено Август 8, 2008 Отговорено Август 8, 2008 кво става, има ли някакво развитие по темата? мина ли на свирене с пръсти или жулиш с пик-а? Цитирай
Recommended Posts