Jump to content
Българският форум за музиканти

Recommended Posts

Публикувано

Здрасти пичове!

В момента вкъщи слушам музика на една гадна 5.1 система (то сякаш има хубави...) и понеже хич не ме кефи, отдавна си мисля да я сменя с нещо, но не съм сигурен какво да е това нещо. Затова реших да се допитам до вас.

Трябва ми нещо, което да вади читав звук като за слушане на музика, не ми трябва особена мощност и мисля да отделя 100-200 кинта за тая работа.

Аз виждам няколко варианта:

1. Колони с усилвател

2. Стара уредба

3. Евтини монитори (на старо)

1. Тук май няма евтини решения, поне каквото съм гледал все е high-end, а аз не съм такъв човек ;)

2. Звучи ми добър вариант, стига да намеря добра оферта.

3. Тук вие ще кажете дали е добра идея да се слуша музика на монитори, в смисъл дали ще е гот :headbang: За монитори бих дал някой лев отгоре, понеже ще са полези и за друго :)

Та дайте някое компетентно мнение ;)

:girl_witch:

Преди тая 5.1 системка бях с един усилвател и колони Респром и честно казано бях доста доволен. Докато не изгорих усилвателя ;) А вече мисля че няма смисъл да вкарвам кинти да оправям тая антика.

:thumbdown:

Отговорено

Съквартиранта ми си взе не лоши мониторни колони от Ямахата в Дружба за 200 кинта. Малки са, но звукът е чист и като си отвори вратата на стаята, слушаме и в кухнята :girl_witch:

Нямам идея какви са, освен че са черни, довечера ще мога да споделя, ако е още нужно.

Отговорено

Аз ти препоръчвам колони (2) с усилвател. Никакво 5.1. На старо може да си вземеш нещо прилично и евтино. Търси във форума или обиколи магазините втора ръка. Аз си взех две колони Kenwood трилентови по 75 вата и съвсем отделно от тях някакъв полски усилвател от 80те години за под 200лв (втора ръка). Не са high end в никакъв случай, но за слушане на музика, гледане на DVDта с концерти и т.н. звучат супер.

Слушане на музика на монитори ... аз лично не обичам, ползвам ги само ако искам изрично да чуя нещо, иначе са прекалено плоски и се разваля удоволствието (т.е. може да е селско, обаче когато слушам музика за удоволствие обичам набримчения бас и еквалайзера тип "чайка" или "усмивка").

Отговорено

Отделни компоненти задължително - по-качествен звук и изработка и възможност да заменяш отделни модули след време - напр. плейъра.

Усилвател на старо - стерео, а не ресийвър + озвучителни тела пак втора ръка. Огледай се за оказиони и хора които внасят стара техника от Европа. Мой познат си взе преди месец усилвател Marantz и двулентови флорстенд колони Heco за 450 лв. Честно казано, като съотношение цена-качество на звука трудно мога да си представя нещо по-добро.

Ако решиш мога да те свържа с човек, който предлага такава техника ( за този тип гарантирам че няма отклонения в поведението)

Отговорено
Преди тая 5.1 системка бях с един усилвател и колони Респром и честно казано бях доста доволен. Докато не изгорих усилвателя :greenangel: А вече мисля че няма смисъл да вкарвам кинти да оправям тая антика.

Маааалко не съм съгласен. Ако става въпрос за "Студио"-то на респром, като се стегне има повече качество от мнозинството съвременни чайници. Освен това него можеш да ремонтираш, а новите неща само изхвърляш. Има едни евтини български "Тонакс 08" колонки, които са много евтини за качеството си - 45...50 лв бройката, има ги 4 и 8 омови. Направени са от добра дървения, не са красиви, но звуково са сравнително по-добри от всичко китайско в рамките на тези пари.

Студио-то има всички възможни входове, дори за грамофонна доза, докато съвременните боклуци са силно ограничени. Да добавя, че в основата си крайното му стъпало е копие на QUAD303 - предшественика на 405-иците, и принципно е в пъти по-качествено от интегралните съвременни боклуци.

В рамките на 200 лв най-разумното решение е Тонакс и ремонт на Студио. Ако не е било Студио, а някое друго, то може до 50 лв да се вземе Студио и дори да се ремонтира, пак ще е в рамките на бюджета, или малко отгоре.

Да предупредя, че закупуване на старо винаги е съпроводено с ремонт; никой не се отказва от висококачествена апаратура, ако е в ред...

Отговорено

БТВ, положението с тези магазинчета за аудио-видео техника втора ръка е малко като с автокъщите ни. Имам предвид, че повечето неща са събирани за без пари в Холандия или Германия и после са 'реставрирани' от някой майстор (обикновено собственик или познат на собственика на магазинчето). Въпросът е, че понякога могат да изпаднат добри неща за немного пари ако човек има късмет и му се обикаля. :greenangel:

Отговорено
Ако решиш мога да те свържа с човек, който предлага такава техника

Да, ще съм ;)

( за този тип гарантирам че няма отклонения в поведението)

:greenangel:

Parni_Valjak, ще проверя довечера какъв беше. Аз ако реша с него да карам колони си имам, само трябва да им се сменят 1-2 говорителя. А на усилвателя мисля че трафа му нещо се прецака, а доколкото знам тия работи са скъпички!?

Мерси и на Mu3epHuK за input-a :rocker:

Отговорено

E, колкото и да са скъпи, пак ще минеш по-разумно. Дай да видим какво е положението, за да не приказваме на вятъра, и тогава ще решиш. И аз съм скъп, но се случва и да правя отстъпки... :greenangel:

Отговорено

^ подкрепям разбойника!

Има Маркови усилватели с добра визия и made in Japan. Разни сонита, пайниъри и тн. Цените на този тип усилватели - говоря само усилвател с 2-3 вохда, корекции ниски и високи, баланс и усилване са от порядъка на 100тина лева. Остават колоните. И за тях 100-200 лева нещо и си готов.

Отговорено (Редактирано)

Какво мислите за тези колони + 'някакъв' усилвател към тях общо за 120 кинта?

Редактирано от AXE
Отговорено

Не съм чувал как "обажда" този Тонакс, но.... доста Благоевградски говорители минаха през ръцете ми поради което не ти препоръчвам да купуваш точно това. В момента на самоделките ми високочестотните говорители са абсолютно същите... ако случиш на бройка звучат сносно но са направени много калпаво като цяло... намотката не е закрепена на шпулата както трябва и има склонност към "изсипване". Три такива съм отварял за да я фиксирам с по една капка лепило. Това рабира се не е показателно... може и да са коригирали вече този проблем. Нискочестните им говорители като материали и лепене са много здрави, но след година две работа им се прекъсват "мустаците" при клемите или на мястото в което влизат при шпулата. Иначе като звук ще си доста по-добре от това с което си в момента, като ги гледам височки са, удобни за домашно ползване.... но за съжаление ниската цена оказва влияние. "Кърпя" ги и аз тука и така.... :) Според мен потърси още.... по-добре е нещо старичко но изпипано което можеш да пробваш :)

Отговорено
Аз скоро май ще продавам един усилвател Пайнер.

Много важи машинката, но и много лефф ще и искам. <_>

^ Това е един от "важещите" Пайнери:

http://www.bgaudio.org/modules.php?name=Fo...pic&t=11863

А цената му тук е разумна. Иначе по темата - твърдо "ЗА" отделните компоненти, и твърда "ЗА" старата висококачествена 80-тарска техника. На цената на едно ново ДВД "Нео" можеш да си вземеш 2-ра ръка техника, която е била правена да е качествена и дълготрайна!

И друго - домашната система се сбира дълго време, по твой вкус. Не е нещо, което наведнъж просто да идеш и да го купиш, затова не бързай.

Виж тука, изпадат приятни неща:

www.orca-audio.com.