Jump to content
Българският форум за музиканти

Препоръка за кубенце


Recommended Posts

Здравейте колеги,имам питане.Значи искам да си купя кубе някаде до 500 лв ново или на старо.Въпроса е че търся звук който да наподобява повечето качествени хеви метал банди и някои дет групи.Свиря предимно брутално техничен дет от типа на death,nile,necrophagist,vital remains и други.Искам да направя звук подходящ за свирене предимно на сола.В момента разполагам с Boss GT 8 и B.C.Rich Stelth правен от лютиер с адаптор,един,хъмбъкар на Duncan(копие на chuck schuldiner от Death).Кубето може и да е лампа,навит съм да дам повечко пари,но да си заслужава.Свирил съм с лампа преди но явно не съм могъл да я оценя както трябва защото я пробвах с зом 505.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

искам да добавя че сега звука който правя с GT8 ми харесва доста,но искам още по-добър.Каня се да продам тази китара и да си купя Ibanez rg 370 dx

Благодаря предварително

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

За какви цели ти трябва кубето - свирене по зали или вкъщи? Ако ти е свидна китарата за къртене на мазилката - Peavey Valve King 30W Tube. Не съм свирил на него, но ми изглежда добра далавера, въпреки, че имам опасения да не би да си пада повече за класически рок отколкото тежка музика. :rolleyes:

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Кубето ми трябва повече за свирене в зала на репетиция и акустична връзка.Ще го ползвам и в нас да си свиркам.Това е добър вариант,наистина ми трябва кубе около 30 вата,това забравих да кажа :girl_witch:

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Аз с подобен сетъп на твоя си бях купил 2 лампови кубета ВМБ Класик Тюб 30 и да ти кажа амного ме кефеше как звучи с ГТ8 пред тях. Обаче има нещо друго, че трябва много добре да познаваш настройките на ТГ8-цата за да изкараш звук (хубав имам в предвид) през комбо . Особено ако искаш да позваш амп симулацийте. Този процесор е направен много универсален и реално ще свърши работа на всякакво кубе но тук вече идват много въпроси... кубето само за крайно стъпало ли ще го ползваш или и като предусилвател ( 4 кабелен метод ) ако само ще се усилваш през него си вземи нещо по флат (направо усилвател за кийборд или ПА колони )... за да ползваш възможностите на процесора. А ако искаш лампова окраска - ломпово кубе е добър избор но трябва да си играеш да си докараш звука отново, защото трябва да смениш аутпута на процесора.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

така,ми значи в момента свиря в нас с fender 15 G,наистина не е добро,но да ви кажа при слабо усилване вади долу горе добър звук.Ползвам го само за крайно усилване(свързвам GT8 стерео в кубето).Изпозвам преамна на ПВ 5150 май беше може да се бъркам и лек дист,реверб,хорус и още някакви неща(за солата).Та както казах звука не е никак лош,жалко че нямам запис да ви предоставя.Навит съм да си сменя всички настройки по GT8 ако трябва да изпозвам комбото на кубето и съм запознат с настройката на изхода на GT8.Обмислям вариант наистина за лампа която да даде добро оцветяване на звука,най-вече искам една "нежна" мекота в самия звук.Сигурен съм че лампата ще го направи стига да е добра.Въпроса е че пробвах GT8 с Ibanez rg 170 dxl [всиря с лява ръка и нямам голям избор от китари ;)] и забелязах че тази мекота можеби в малка степен се постига чрез блендите на китарата.За повече инфо този модел е май най-ниската серия коя съм скивал някога за лява ръка.А с моята китара нямам такава възможност защото имам само едно усилване и това е.Дали е възможно и китарата да е виновна за това?Иначе от нея съм доволен и бих добавил че е доста добра :rocker:

На голяма техника няма разлика почти никаква с това което правя в нас(говорим за свързване в пулт).В момента почти всичко ми идва от преампа на GT8 и хоруса,ако си взема лампа ще използвам драйва на самото кубе нали така.Питам защото до сега не съм пробвал такива схеми.После след него ще си сложа мойте настройки от процесора :rocker:

благодаря пак за идеите :greenangel:

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Препоръчвам да огледаш дали не се продава някое ВМБ на старо, ако не свържи се с Балев и го питай дали има. Аз съм ориентиран горе долу към стиловете към които си се насочил и ти, свиря с ВМБ 4х12 и звучи перфектно за мойте цели, изчистен, стегнат и мек за солата звук. Свирил съм също и на 30ватовите които също къртят, за тоя ценови клас мисля че това е най-добрия избор за това което искаш да свириш.

 

Само да вметна че от както посвирих на едно такова ВМБ(преди да купя моето) загубих интерес към неламповите ампове.

И да кажа че освен ВМБ-то не съм свирил на никакви лампови ампове, само на разни правени които по скоро ме отващаваха от ламповата техника, да имаш представа колко ми е (не)адекватно мнението.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

С доста неща не съм съгласен - но ще се опитам да формулирам нещата безпристрастно - спрямо моята гледна точка.

 

Първо което ми направи впечатление - в голямо заблуждение си ако си мислиш че включваш процесора в стерео режим в твоето си комбо.

Входа му просто ги сумира в моно режим.

 

След като решението ти е да ползваш изцяло процесора за преамп - необходим ти е Power amp със добре съгласуван вход за работа с процесора ти.

 

Решението да се вземе комбо ще бъде практично в случая само ако комбото има ретърн вход.

И говорим за активен ретърн съгласуван като ниво и импеданс - а не за псевдо ретърн - жак преди power ampa.

 

Моя съвет е да си вземеш Power amp и отделен кабинет - ако държиш на стерео режим - стерео power amp и 2 колони 1х12.

 

Всичко останало ще бъде компромисно.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Отговорено (Редактирано)

^ добре, добре метълхемър.

ако го бях казал аз - щеше да е като реклама,

но си много прав за пауърампа.

 

пробвал съм с процесор в пауър амп - резултата е равносилен на звук от моделиращ усилвател.

все едно глава на ямаха дг или пък на лайн 6.

плюс това могат да се връзват различни конфигурации колони, според нуждите и наличните в момента.

 

Блек Ултц - ВБМ не са лоши, но определено има транзисторни ампове, които бих предпочел пред тях.

За този вариант с процесор отпред - определено не ги харесвам.

Пробвал съм номера с ВБМ и Велвстейт - и отпред процесор - никакъв шанс за ВБМ-а.

(оказа се , че клийн канала на Велвстейта 8100, е по-гостоприемен за процесора)

Единствено бих го препоръчал да се ползва като клийн амп, с неговият драйв за блус,

като алтератива на риъл фендер, кагото няма кинти за такъв.(може и с СД пикъпбустер, разни стомпбоксове)

Редактирано от TONY
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Аз препоръчвам в такъв случай да потърсиш някое ВМБ. Примерно Класик Тюб 30. Това кубе е само 1 канал и има мнооого лек драйв... Демек включваш процесора отпред и като дадеш леко драйвче от кубето и корекцийки става много добре. А на комбото можеш да му ползваш и чистия канал, защото звучи много гот. Има хубава динамика и си е мощно. Да, няма сенд и ретърн но когато ползваш симулацийте от босс-а не ти трябва - даваш му аутпута да е комбо ин и бичиш!

Идеята е, че като цена - качество не мога да се сетя за по-добро бюджетно решение.

И не се заблуждавай, че ламповите кубета не тежат. Аз имах 2 ВМБ-та и си тежат. По принцип ламповата техника тежи МНОГО... Аз под 15 килограма кубе не съм виждал.

Другата идея, която също съм я пробвал е както каза и Дими да си вземеш амп. Примерно някакъв 2х20 вата, но към това трябва да си имаш и кабинети. На мен Gregg ми направи един, който се връзваше много добре с ГТ-8. Говори и с него какво може да се измисли. Единия канал беше по модел на меса а другия на маршал и те превключваха със суича на гт8-цата. Демек като свириш със симулация на чист феднер пускаш 6л6 крайните лампи а като искаш маршал саунд - маршалските ЕЛ34... лудница!!! Само, че трябва да имаш качествени кабинети.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Виждам, че всеки си е казал мнението и аз смятам да споделя моето:

Като ще е процесор - процесор да е -> процесор+амп(по-възможност с по-флет звук) - примерно краен транзисторен.

По-лесен вариант за концерти - само носиш процесора и бум! в пулта....ама все нещо куца в звука.

 

Като ще е лампа -> лампа да е! Вземаш си за целта някой лампова глава от Грег с преамп на ректифайър(дабъл!....стария вариант) или пийви 5150.Или и двете....

 

Искам да натъртя, че това решение е за конкретния случай!!!Става дума за свирене на тежък метъл!Иначе за рочец - процесора е ок.

Това са моите 7,5стотинки.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

ами liquid_death ме познава добре и знае какво свиря и какво харесвам.Предложенията за кабинети категорично отпадат.Искам нещо компактно което да може да се носи на ръка.Идеята да 5150 ми хареса защото съм виждал такива.Просто искам някое кубе може и да е тежко(постоянно съм с кола)което да си нося по концерти и за у нас.

Явно някои хора не са ме разбрали правилно.Навит съм да ползвам драйв от самото кубе,но съм навит да го ползвам и като крайно стъпало.GT8 предлага доста красиви симулаций които повече ме карат да си мисля че кубето за мен е най-добре да се ползва като крайно.Точно преди малко се връщам от концерт и мога да кажа че си променям мнението за голямата техника.Днес просто не можах да си позная китарата,а беще централно в пулта.Звука ми хареса ужасно!Солата бяха изчистени,меки,плавни сичко което исках.Това ме кара да си мисля вече че просто ми трябва добър усилвател с който да изкарам последно звука който идва от GT8.Пък и скоро се надявам да си купя по-добра китара с която може би ще се родя :greenangel:

това е от мен за сега пишете да видим какво ще измислим

за сега печелят 5150 i ВМБ

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Ами и аз да кажа няколко думи от моя скромен опит.

Понеже пак стигнахме до лампата или транзистора има един среден вариант който мога да ти предложа ,но

за целта ще ти трябват средства за да постигнеш това което желаеш .Все пак говорим за бутиков амп който

ще ти отнесе главата а и не само твоята ,лек и удобен , много пробивен като звук ,което пък

е доста важно.Итака като гледам ,склонен си да дадеш кинти за нещо хубаво,аз бих ти предложил tech21-60w

размерите му са много по-малки от 60-ватовите му събратя и става още по-лек след добавяне на един селешчън

с неодимов магнит.

Имам малкото му 30 ватово братче и съвсем отговорно мога да заявя ,че безпроблемно отнася тикви а до няколко дни

очаквам баткото.

Ампа си заслужава всяка стотинка стига да я имаш на разположение.

 

Разгледай ревютата -ама всичките.

Аз също съм лампов маняк ,но като стане дума за мъкнене ,предпочитам комбото.

Успех! :thumbs_up:

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Отговорете в темата...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Предишното ви съдържание бе възстановено.   Свободно редактиране

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Създай нов...

Важна информация!

Поставихме "бисквитки" на вашето устройство, за да направим този сайт по-добър. Можете да коригирате настройките си за "бисквитките" , в противен случай ще предположим, че сте съгласни с тяхното използване.