Jump to content
Българският форум за музиканти

Почина големият български кавалджия Стоян Величков


Recommended Posts

Стоян Величков е роден през 1930 г. в бургаското село Зидарово. Музикалната дарба наследява от родителите си, но да свири на кавал се научава сам. Работи упорито и става популярен в родния си край. По-късно се явява на конкурс в Ансамбъла за народни песни на БНР и се класира на първо място. Стоян Величков отдава на този ансамбъл следващите 35 години от живота си. Говори за радиото като за свой дом – там се усъвършенства и записва много мелодии от Странджа и Тракия – фолклорни области в Южна България.

Постъпването на Стоян Величков в Ансамбъла на БНР се оказва благодатно за по-нататъшните му творчески изяви. Създава „Странджанската група” през 1956 г., „Тракийската тройка” - през 1968 г. и група „Балкана” – 1988 г. Това са камерни групи за народна музика, с които Стоян Величков концертира по цял свят. Става любимец на публиката със своя „меден кавал”. Единодушно е мнението на специалистите, че за него важи известната фраза „кавалът свири, говори”. Блестящ инструменталист, отлично познаващ особеностите на стила, Стоян Величков сякаш разказва със своя кавал. Нежно изваяният тон, лекотата на свирене и винаги премереният въздух са характерни за майсторския му стил. Продължител на традицията, завещана от големите кавалджии Никола Ганчев и Цвятко Благоев, Стоян Величков става учител на цяло поколение музиканти в България и по света. Омаяни от изкуството му, негови ученици стават фолклористите Симон Льонбах - Дания, Дона Бюканън - САЩ и много други.

През годините Стоян Величков свири с различни състави, но не променя стила си, който е наследил от своите предшественици. Ето какво споделя музикантът по тази тема: „Ако някой композитор промени моята мисъл в хорото, аз отказвам да свиря. Искам да звучи така, както съм го чул от баща си - нищо че е старовремско. Търся новости само в съпровода на мелодията и се старая да свиря още по-добре на моя любим инструмент.”

 

http://www.balkanfolk.com/news-print.php?id=20

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Не познавам Стоян В. но изпитвам огромно уважение към творци, които са способни и притежават волята да отстояват своята истина. :thumbs_up: Нека благодарим на васко, че отдели време да сподели тъжната новина.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

  • 1 month later...

Няма да забравя музиката му...

Чух я за първи път преди 2 месеца, случайно изтеглена и прослушана. Благодаря на късмета си!

 

 

п.п.

нямам нищо общо с правенето на музика, просто имах нужда да напиша това......

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

  • 2 weeks later...

Приятели, дайте линк за музика на този човек, с най голямо удоволствие слушам него и Никола Ганчив,защото това е истинската кавалджийска музика, която за жалост много рядко можи да чуем напоследък.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

  • 5 months later...

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Отговорете в темата...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Предишното ви съдържание бе възстановено.   Свободно редактиране

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Създай нов...

Важна информация!

Поставихме "бисквитки" на вашето устройство, за да направим този сайт по-добър. Можете да коригирате настройките си за "бисквитките" , в противен случай ще предположим, че сте съгласни с тяхното използване.