Jump to content
Българският форум за музиканти

Възрастови граници.


Recommended Posts

Ще дам мнение, което е лично, и с което не искам да ангажирам никого - според мен от една страна чисто физеологически ръцете на детето трябва да са устойчиви на натоварвания от тежката клавиатура на ак. пиано, от друга трябва да му е интересно.. Според мен 8-9-10 годишна възраст е ок, но по точка 2. нещата са индивидуални за всеки. Поздрави!

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Аз много работа в тоя раздел нямам, но искам да се изкажа, тъй като авторът на темата ми е адаш (че и по фамилия). Та мен 1 време са искали да ме правят пианист и с разговори с класни пианисти "елитни" един вид, та са им казали, че нормалната възраст е около 1ви клас. Тва за укрепването на ръцете не съм го чувал до сега за никой от инструментите, при който ръцете са ангажирани. Пинизът е колкото по-рано толкова по-добре. Тва е обаче относително, то на детето може да не му е интересно и на 10 и на 12 годишна възраст. Искам само да кажа, че от 6-7 години, а дори и малко по-рано не е проблем за уроци. Иначе и на 15 да е пак може, но навиците които се придобият в ранна възраст са един вид най-неизкореними. Не е случайно, че великите музиканти, а и не само те, свирят от ранна детска възраст. Иначе ако има някое определено място или учител, отиди и разговаряй с учителя, той ще каже най-добре.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

^ Това за ръцете е истина, тъй като дете на 8 години не е спряло да расте, а го подлагаш на системни натоварвания, който могат да доведат до деформация на ставни връзки и тн. Това важи още повече за барабанистите :bravo:

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Ами виж ся няма да споря, щото грам не разбирам (относно свиренето на пиано), обаче за китара ли е цигулка или друг такъв инструмент и пак казавам мен на пиано са искали да ме пращат около 1ви клас, та няма такова нещо. Все пак никой не говори да натоварваш 7годишното момче всеки ден по много. То си има методики и т.н., даскалите знаят няма как да е иначе.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

^ Абсолютно. Става дума повече за изграждане на навици, които в последствие дават своето отражение - слух, солфежиране, четене на ноти, методика на свиренето на музикален инструмент, системно упражняване и подходящи начини за това, и така нататък. Най-ранната детска възраст за това е около 3 години, най-късна - няма. Що се отнася до растежа - той продължава до 24-25 годишна възраст при мъжете и 22-23 при жените (разбира се, има и индивидуален фактор). Така че това въобще не играе роля в това решение. Най-важното при обучението на деца (особено в ранна възраст) е да се запали интересът към музиката, да се изгради старанието в упражняването и желанието за развитие и изяви. Особено важно е да се отбележи, че работата на всеки преподавател (в частност музикалните такива и особено хората, заниващи се с деца в училищна и предучилища възраст), не свършва само с предаване на задължителният материал. Става дума за възпитателен процес, за създаване на приятелска връзка учител-ученик, спомагане за изграждане (и/или допълване) на ценностна система, разширяване на културно-интелектуалните хоризонти и така нататък. Темата е изключително обширна и се изучава като редица университетски специалности (училищна, предучилищна музикална педагогика).

 

Поздрави,

 

Петър

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Аз лично препоръчвам оптимално детето да тръгне на 5 годинки и дори ако прецени родителя на 4, но при правилния преподавател на който му е ясно че поне 1-2 години то няма и не иска да се занимава "сериозно". Просто нека има head start с привикване към дадения инструмент и предоставянето му на теорията като нещо забавно(птички кацнали по жиците, цели и рязани ябълки, високи и ниски столчета.....). Така като се започне нещо сериозно, детето няма да е с крака във вряла вода :godbless:.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Благодаря ви за изчерпателните отговори.

По конкретно, не питам за детето си(защото все още нямам такова), а питам за себе си. Излгежда съм надхвърлил най-подходящата възраст за заемане с уроци по пиано, но тъй като винаги съм искал, да се науча да свиря, но никога не съм имал възможност да започна, поради куп различни причини, които са моя грижа. Дали бих могъл сега? Между другото съм на 18 години, не съм "музикален инвалид"(ако така мога да опиша чуството си за ритъм и горе-долу доброто си ухо), имам някакви основни познания по солфеж. Ако може да ме осветлите, дали ще е пълна загуба на време, да започна да се занимавам с това или има някаква надежда? :rolleyes:

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Категорично не можеш да загубиш нищо, освен време :rolleyes: Един приятел започна да свири на барабани на 18, сега на китара започва да се учи друг авер на 19 години.. Така че всичко е въпрос на желание. Аз имам доста субективно мнение относно хората, които принуждават децата си да стават музиканти, защото те не са станали, ама това е друга бира.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Здрасти отново! Ама така кажи - то твойто си е коренно различен случай :wub:

 

Зависи какви са ти целите и плановете - ако искаш на 20 години да си концертен и студиен музикант и да си издал над 10 албума - може и да ти е късничко :wub: Но, ако искаш да си правиш кефа като свириш на музикален инструмент - няма късно. Всичко е въпрос на желание, старание, талант, отделено време и т.н. Историята на музиката познава достатъчно случаи на прекрасни музиканти, започнали да свирят в зряла възраст, както и много случаи на талантливи музиканти в ранна детска възраст, които в последствие загубват интерес и прекратяват заниманията си. Така че - действай! :rolleyes:

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

И на 20 да почнеш, важното е да го искаш. Както е казал един легендарен музикант (снимката му е под името ми (който между другото е започнал да свири на 4 г.)) "Никога не съм искал да покорявам музикални върхове. Просто исках да правя това, което ми харесва"... та в тоя смисъл като се кефиш, нищо не пречи да издадеш албум и на 30.

 

Самия Бочели издава първия си албум на 31, започвайки да се занимава с пеене професионално на 28.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Ако имаш достатъчно желание, всичко се получава. Ясно е че няма да свириш като Рубенщайн (примерно) и никога няма да имаш супер техника, но ако си достатъчно зарибен ще напреднеш бързо и пак ще ти доставя удоволствие :)

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Отговорете в темата...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Предишното ви съдържание бе възстановено.   Свободно редактиране

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Създай нов...

Важна информация!

Поставихме "бисквитки" на вашето устройство, за да направим този сайт по-добър. Можете да коригирате настройките си за "бисквитките" , в противен случай ще предположим, че сте съгласни с тяхното използване.