Jump to content
Българският форум за музиканти

Съвет


uberko

Recommended Posts

Здравейите на всички първо. Отдавна чета форума, но едва сега се регистрирах, за да ви попитам нещо. По отношение на свиренето съм пълен новак и общо взето се самоубочавам с помощ от време на време от приятели. Нямам музикално образование, дори и усещане май :) но от малък си ми е мечта да мога да свиря на китара и съм решил да науча поне едно парче :)

Разполагам с две китарки, едната е Кремона с метални струни, сложих и д'адарио и според мен звучи много прилично. В скоро време мисля да и придам малко кънтри вид и да я освежа, че лака и се бели вече, а ключовете са за смяна. Но както и да е. въпроса ми е за втората китара. Тя е с найлонови струни и по-широк гриф. Някои ги наричат концертни, макар да не знам дали съществува такова понятие. Според някои би трябвало да ми е по-лесно да се уча на "концертната" но не е така, по-лесно ми е на кремоната, а и тя звучи по-близко до нещата, които се опитвам да изсвиря (пример Metellica - Mama said) а широчината на грифа изобщо не ми е от полза...

Та въпроса ми е дали да не разкарам тазя концертната и с парите от нея да си взема някаква нова с метални струни, нещо от рода на Stagg. Понеже кремоната понякога ме убива с т'ва разстояние от почти 1см м/у струните и грифа при 14-15 прагче, а и грифът е леко изметнат вече. Колко мислите че бих взел на концертната китара и да ми препоръчате нещо в този ценови клас, на което да си дрънкам?

за информация: "концертната" е немска, пише че е ръчна изработка, горната част е от ела, страните и дъното от клен, мисля че и грифът е от клен. Ще погледна и марката, но като съм питал гуугъл нищо не знаеше.

Ще съм благодарен, ако някой помогне

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Отговорено (Редактирано)

Изсвири нещо на двете китари, запиши го, и го постни да го чуем.

Така можем да предценим дали китарите, които имаш стават за нещо, и дали има смисъл да се занимаваш с тях.

 

Да "Освежа" китарата ми звучи много соц. Ако китарата ти харесва, и не си се занимавал с боядисване/пръскане/лакиране/полиране на инструменти - не се занимавай - дай я на лютиер да ти я направи.

Акустичните инструменти се боядисват с нитроцелулозни лакове или шеллак, и боядисването е майсторлък.

 

От тези китари едва ли ще вземеш някакви пари.

Ако искаш нова - вземи си например нов Стаг за 180 лв за метални струни. Тези китари не са особено добри, но има и такива за 400-500лв, които не се различават особено по звук. Вземи китарист със себе си да я пробва.

Редактирано от Evtim Djerekarov
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Отговорено (Редактирано)

Имам опит в дървообработването като цяло, а тук прочетох доста теми и мнения как се прилага всичко върху музикалните инструменити и мисля, че ще се справя. Пък и нищо не губя, все пак е една 30 годишна кремона. За записа ще измисля нещо и ще пробвам, ама честно казано си ме е срам направо, като ви гледам всички професионалисти тук...

А аз си мислих, че мога да и взема някакви пари на концертната, бях останал с впечатлението, че са ценни.

Както и да е благодаря за бързия отоговор :rockon:

Редактирано от uberko
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Понеже кремоната понякога ме убива с т'ва разстояние от почти 1см м/у струните и грифа при 14-15 прагче

Това може и сам да си го оправиш. Само трябва да махнеш струните и да намалиш височината на магаренцето, или да си земиш ново по ниско :rockon:

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Понеже кремоната понякога ме убива с т'ва разстояние от почти 1см м/у струните и грифа при 14-15 прагче

Това може и сам да си го оправиш. Само трябва да махнеш струните и да намалиш височината на магаренцето, или да си земиш ново по ниско :punk_guitar:

Това го направих вчера, намерих едно магаре от счупена кремона, два пъти по-ниско и макар да са по-високо от нормалното според мен си е направо лукс сега ;)

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

често срещано при бг китарите е грифът да е залепен с неправилен ъгъл или много дълбоко в тялото и от магарето колкото и да се смъква пак не е достатъчно

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Отговорете в темата...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Предишното ви съдържание бе възстановено.   Свободно редактиране

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Създай нов...

Важна информация!

Поставихме "бисквитки" на вашето устройство, за да направим този сайт по-добър. Можете да коригирате настройките си за "бисквитките" , в противен случай ще предположим, че сте съгласни с тяхното използване.