Jump to content
Българският форум за музиканти

Зелени китари


Rezachka

Recommended Posts

.....1 голям прозрачен лак. И си представи как в продължение на 3 дена слагаш слой след слой, търкаш уникално внимателно със шкурка /за по-сигурно със сатенена кърпичка/ и после с машинка за полиране /че на ръка ти отиват още 2 дена/. И накрая, внимаваш накъде насочваш китарата, че публиката ще се изпепели от блясъка и отраженията ....

 

Мисля, че е редно да спомена, че лаковете на спрей НЕ СЕ ПОЛИРАТ ДОБРЕ в 90% от случаите.

За лака - хубав лак, втвърдител и разредител и постолет/компресор.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Ако може да поспоря малко. То по-скоро като размишляване, но нека се развива темата.

 

Това дали един лак /без значение на каква основа е/, ще се полира добре зависи изцяло от начина нанасяне и времето, което се отделя за съхнене. Забелязал съм, че акрилните глупости съхнат бая бавно в домашни условия. Естествено и влагата и жегата в която са обработени има бая голямо значение. Друг недостатък на тези спрейове, е че не се понасят добре с дървесина. /подяволите, не напразно е нарисувана кола в/у тях :D /. Това е едно просто, достъпно и ефтино решение за нормалните потребители. За професионални изпълнения, предполагам всеки е гледал клипчета "как се прави", като ти кажат 20-30 слоя, не се шегуват, просто си имат техниката :dance:

 

ПП: проблема при акрилните спрейове също, че не може да се нанася тънък слой, което също остава отпечатък в по-късните етапи. Онова плюе кат камила.... "дръжте спрейя на 30 см. от повърхността, която обработвате"... зае**, взависимост от налягането в кутийката си променяш ъгъл и разстояние, като луд... :/ Определено пистолетите са много добро решение и правят драстична промяна. Пак важи правилото за средата, в която се прилагат.

 

Някой ден, като събера повече парички и си купя свестна китара, ще е време да ремонтирам и зелената, както си му е по реда.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Отговорено (Редактирано)

айде още офтопик - акрилните боклуци не са подходящи за музикални инструменти - смятам да го ползвам само за цвят и после със свестен лак, както трябва :dance:

Редактирано от Overdrive
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Отговорено (Редактирано)

Още офтопик - проблема със спрейовете е в самото съдържание, не в това, че е спрей. По-непретенциозните пистолети плюят доста, някои дори повече от спрейовете. Проблема е, че акрилните спрейчета си седят в кутийката и като ги изпръскаш се очаква да засъхнат и агента да се изпари - да, ама не. Агента може да си се изпарява цяла година, при което лака може дори да се нацепи.

 

Няма втвърдител, няма разредител. Много от лаковете, целящи гланц имат разредители, които ги държат "гумени" известно време, за да може агентът да се изпари дори от най-вътрешните слоеве.

 

За многото слоеве - не е задължително - това са китари, все пак. Обзалагам се, че повечето магазински лъскати китари нямат повече от 4-5 слоя по тях.

 

Ако се стече се търка с шкурка - при домашни работи в малки количества това не е никакъв проблем.

 

Лошо е когато лака упорито отказва да се полира добре и като лъсне(горе-долу), стои лъскав една седмица, след което пак става матов, продължава да си се свива и да прави проблеми. Спрейовете са точно такива - не се получава здраво и дълготрайно "огледално" покритие. Със спрейове може и да изтъркате целия лак с полирмашината, но до хубав блясък не се стига, ако ще китарата да е пръскана миналата година.

 

Дори с бабините методи с прахусмукачка "Ракета" и пистолет, при използване на читав лак се получава по-приличен резултат.

 

Не вярвам върху кола да е различно положението. Аз тези спрейове съм ги пръскал върху грунд/кит, не върху дървото.

Редактирано от Evtim Djerekarov
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Имаше един лайВъ на Type O Negative, където всички бяха със зелени китарки... Съгласен, че е свежарски цвят. Кефя се на комбинацията черно-тревно зелено за (бас) китарка... :thumbs_up:

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

из "Правила за писане и ползване на форума":

 

8. От съображение за нагледност и последователност на четене не е пожелателно цитирането на мнения:

* Намиращи се непосредствено преди мнението което Вие ще публикувате;

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Отговорете в темата...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Предишното ви съдържание бе възстановено.   Свободно редактиране

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Създай нов...

Важна информация!

Поставихме "бисквитки" на вашето устройство, за да направим този сайт по-добър. Можете да коригирате настройките си за "бисквитките" , в противен случай ще предположим, че сте съгласни с тяхното използване.