Jump to content
Българският форум за музиканти

Проблем с конзола Yamaha 01v96 V2


salt

Recommended Posts

Едни мои приятели си купиха цифров миксер Yamaha 01v96 v2 , но не могат да го свържат към DAW.В случая използват Cubase и идеята е да се записва мултитрак симулативно и да се използват моторизираните фейдъри и изобщо всичките контролери на конзолата в Cubase.Четох разни ръководства, изпълних всичко както го пишеше, но нищо не става.Изглежда ми много по-сложно отколкото да си настроя някаква саунд карта, защото моята м -аудио делта не ме затрудни толкова да я настроя .Моля ви ако има някой който е работил с подобна дждажда или има представа кое как става да помогне, защото от менюалите нишо не се разбира..не са пълни и точни и не може да се направи точен аналог със аналоговите миксери.Например не мога да инсъртна ефект в даден канал.бъс или аукс...изобщо не мога да направя пощти нищо и освен да движа фейдърите и бланса на каналите.Всъщност проблема е там че правя нещо, а не се получава крайният резултат.Изглежда лесно, но уверявам ви не е.Ще съм благодарен ако се намери някой да помогне.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Отговорено (Редактирано)

Работил съм със всички дигитални пултове на Ямаха - от ProMix01 до PM7D, както и на доста от други марки. От всички най-лесно, пълно и точно е ръководството именно на Ямахите (опитай някой Таскам -свят ще ти се извие). Явно проблема е в задкормилното устройство.

Какво ТОЧНО искаш да постигнеш? Каква е конфигурацията на конзолата и какви допълнителни карти са включени? Точна аналогия с аналоговите миксери не може да има - това са две различни технологии, всяка със своите предимства и недостатъци.

Ако сте в София бих могъл да ви помогна.

Редактирано от presly
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Благодаря ви.Няма никакви допълнителни карти инсталирани на пулта.Може би това е проблема , защото четох малко пшовече и вече си мисля че трябва да има или допълнителен интерфейс на който да се изпратят бъсовете за да записва мултитрак , или да има някаква си допълнителна карта Mini-YGDAI.ДАли е така?

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Отговорено (Редактирано)
... или да има някаква си допълнителна карта Mini-YGDAI ...

 

Забрави да записваш мултитрак с "гол" миксер Ямаха 01. Ти си отговори сам какво ти трябва.

Редактирано от visiondann
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Аmи проблема е че връзката засега е само чрез USB.Предполагам че чрез него се използва само ремоут функцията за контрол в DAW.Друга връзка няма.Ккк могат да се изпратят кабналите освен чрез аналоговите бъсове?Това ми е въпроса?Чрез WORD CLOCK OUT могат ли да се изпратят повече от два канала, а чрез един ADAT.Нe ми е ясно какво трябва да се закупи за да се вкарат всичките 16 канала поотделно в DAW.Възможно ли е това да стане само чрез един кабел/връзка/порт?Не са ми ясни характеристиките на различните стандарти.Може ли да ме светнете по въпроса.Блаогодаря.

Основната идея е да се използва пулта за мултитрак записи.Какво трябва още да се закупи за да стане това и да се записва диектно в DAW (Cubase).

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

USB връзката е само за MIDI връзка (инсталирани ли са драйверите?)

Word Clock Out e изход САМО за синхронизация - през него аудио не се предава.

ADAT е стандарта за предаване на 8 канала по една оптична връзка - с ограничение по Fs - примерно при 96 и 88 КХц стават 4.

Май става през mLAN интерфейсна карта (допълнителна).

От всички въпроси личи, че въобще си нямаш понятие от цифров звук, рутинг, синхро и всички основни неща, свързани с него. По-добре си платете на специалист да ви направи оценка на ситуацията, да си избистрите целите и начините за постигането им, и да ви свърже и настрои всичко. Ще излезе в крайна сметка по-евтино, т.к. ще имате работеща система за около седмица, а не за около два месеца минимум, като гледам нивото на въпросите.

Успех!

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Благодаря ви.Не претендирам че разбирам от цифров звук.Не съм чел достатъчно засега и не съм се интересувал, пък и не ми се е налагало.И все пак не съм завършил тонрежисура, макар че не е задължително за да рабирам от тези работи.Благодаря все пак.Изясниха ми се някои неща.Ще посъветвам хората това което ми казахте и ще прочета въпреки това за цифровят звук.Надявам се че чичо гугъл ще помогне.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Отговорено (Редактирано)

Така.След малко четене в Wikipedia и работа с чичо гугъл стигнах да заключение че това ще свърши работа за тази. ситуация---------->>Expansion Board

 

Четох за АДАТ и разбрах че има още "1 000 000" стандарта за цифров заук.Ясно.Предпочитам mLAN системата през Fire Wire.Ствува ми се най-удачно за конкретня случай, тъй като няма да се налага на компютъра да се инсталират допълнителни интерфейси.Дъното му е ново и има два Fire Wire IEEE1394.Проверих в сайта на ямаха съвместимостта на миксера с тази карта и пишеше че е съвместим , както и с редица други, но те не ме устройват.

Редактирано от salt
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Отговорете в темата...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Предишното ви съдържание бе възстановено.   Свободно редактиране

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Създай нов...

Важна информация!

Поставихме "бисквитки" на вашето устройство, за да направим този сайт по-добър. Можете да коригирате настройките си за "бисквитките" , в противен случай ще предположим, че сте съгласни с тяхното използване.