Jump to content
Българският форум за музиканти

Въпрос : Яко ли е да се свири на Бас Китара


Recommended Posts

Първо Здравейте.

Таа значи аз съм китарист(свиря с електрическа китара),но понеже китаристите може с лопата да ги ринеш и имах предложение да стана Бас Китарист но не знам дали ще ми хареса просто никога не съм свирил на бас.На китара примерно може да си свириш и сам у вас си и ти е яко,с басса така ли е...(няма само у нас да свиря де но просто не винаги ще съм с групата).Таааа осещам че ще има порив от мнения "Ъъъъ неможе без да пробваш" или "Мммм то е строго индивидуално" за това ми се иска да дадете едно обективно мнение за свиренето на бас примерно задоволяващо ли е като си сам а не с група и така.Значи мисля че е важно да ми кажете и какъф бас да си купя :) (ако изобщо се реша де).Както при китарите мисля че и при басса е важно да се знае за какъф стил музика е предназначен....хамиииии Thrash Death Brutal Death Heavy Metal...мдаа.Е това е общо зето ше даржа едно УЧО на темата да видя има ли още някой питанки за мене с който да поясня насоката на вашето мнение.

Амиииии това е за сега Бассисти :wub:

Гуд Бай :)

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Яко си е. Мен ме кефи И да басирам. Също дръмс, клавишни... Всичко си е интересно, но наистина е индивидуално - някои не обичат да сменят инструмента.

Не си купувай скъп бас, нито пък такъв от магазина. Вземи за към 200 лева някой 2-ра ръка тук от форума и пробвай. Ако не ти допадне можеш да го продадеш и да не се натикаш с много. Ако пък ти хареса - винаги можеш да го смениш с подобна процедура. Успех! :)

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Не набивай пари в нещо без да знаеш дали въобще ще го ползваш. Вземи от приятел за 2-3 дни бас и виж

що за животно е. Не знам колко добър китарист си, но аз като хвана на брат ми баса повече от 20 минути

не мога да го държа, отивам и си хващам китарата, защото за 4 години свирене съм се научил що годе да

свиря прилично и имам чувството че някой ме е лишил от 2 струни и се чувствам като сакат.

 

Без да обиждам колегите басисти, дет траш блек и т.н. - при такива стилове определящо за звученето са

китарите, вокала и барабаните, баса много няма думата.Спомням си от един брой на про-рок, че коментираха как в един от последните албуми на behemoth бас дефакто няма. Вече ако говорим за джаз и други стилове

картинката е друга...

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Единственото нещо за което Примо е прав е да не купуваш бас, без да знаеш дали ще те влече. Като екс китарист ти казвам, че можеш да се зарибиш доста сериозно. Примо, темата, която постави е много дълга, затова няма да я подхващам, но има още доста години да се учиш. Казвам го, защото те водя със 7 години китара и още 3 години бас :cheers2:

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Ммм магла ми е в главата ко ше правя ... представям си че няма да ми хареса и ко прайм ... пък да земе да ми хареса ...Абе с една дума без да пробвам няма как да знам.Ако някой може да прати някое записче само с бас, нещо по агресивно ще ми помогне да разбера как звучи баса.

Скайп : trashboi150

 

Благодаря :cheers2:

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

... за това ми се иска да дадете едно обективно мнение за свиренето на бас примерно задоволяващо ли е като си сам а не с група и така...

 

Аз свиря на баскитара от няколко години и искам да ти кажа, че никак не е задоволяващо, когато си сам. Трябва си жена!

Егати въпроса! Как мислиш, че някой може да ти отговори?! Все едно да питаш "Задоволяващо ли е с лявата ръка?" Ами опитай, за да разбереш!

 

Влад

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Ами ще ти дам няколко линка от ютюб, които показват някои стилове на свирене с бас китара:

 

 

Искаше ми се да дам още линкове, но съм на работа и не мога да изровя някои по-прилични изпълнения :rocker: Тези, които давам са разбираеми какво свирят, но не бих казал, че са задоволителни. Просто да ти покажат за какво иде реч с бас в ръцете :) Този ми коментар на важи само за последния линк на тавариш Шийхан. Него няма нужда да го коментирам :)

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

не не е задоволяващо! хората дет свирят на бас го правят за да им е гадно, и не изпитват удоволствие!

що за въпрос :greenangel:

иди на няква свирня, погледай басиста кво прави. вземи си бас поиграй си и виж дали ти допада. това е важно, а не другите какво ще ти кажат.

айде със здраве!

 

и този който каза че баса е осакатен инструмент заради броя си струни - ако щеш има и басове с 12 струни, въпроса е че баса не е китара, а е бас!

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Калояне, като бивш китарист ти казвам, че като цяло свиренето на бас е доста задоволително дори и в соло момент без група. Има толкова много техники на свирене, че свят ще ти се завие. Всяка техника сама по себеси е нещо супер различно и може да се приложи в доста различни стилове. Басът е доста сериозен инструмент, който в никакъв случай не е осакатена китара. Това е съвсем различен струнен музикален иструмент, който иска усилие и желание за свирене. Постановката е различна, методите на звукоизвличане се различават от китарата в много моменти. Ако искаш можеш да държиш бас линия, ако искаш можеш да забиваш акорди, да разлагаш акорди и ако желаеш можеш да изкараш такова соло, че хората да се израдват на максимум. Всичко зависи от теб и това е единствената прилика с китарата. Ако искаш да свириш на бас, давай, вземи от някой познат един бас за ден-два и пробвай, но за жалост това време не е никак достатъчно да усетиш душата на този инструмент. 12 години се занимавах с китара(занимавах, не съм свирил в групи, нито съм ходил на уроци), след това просто попаднах в един магазин и си купих бас. Това стана супер импулсивно, но мога да кажа, че сега имам бас, а няма една китара вкъщи. :wallbash: Ако и ти имаш желание, ще се научиш да свириш на бас, пък ако си много постоянен, ще забиеш и с доста сериозни групи след време. Пак казвам... Това е единствената прилика на баса с китарата, а и с всеки друг инструмент. ;) Има и евтини басове, които биха ти свършили работа като за начало. Пак помисли дали ти се дават пари за нещо подобно и дали ще имаш времето и желанието да се справиш. Идеята на този инструмент е не, че ти в конкретния момент си изправен пред дилемата, че точно в момента на група им трябва басист. Идеята е, че това е нещо крайно ново. Имаш късмет, че не са ти казали, че си търсят и барабанист ;) Тогава този разговор щяхме да го водим и в раздел барабани успоредно :)

 

Поздрави,

Виктор

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Най-хубавото в свиренето на бас китара е,че когато нямаш идея какво да свириш,просто хващаш ритъма,като само сменяш тоновете (нещо което при китарата няма как да стане),но пък ако искаш да свириш като хората,ти трябва доста бъхтене,а относно сравнение бас или китара,Жорката (Rudibass) го е доказал,че баса е много по-добър (става въпрос за човек,занимавал се с китара над 10 години)!

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Иха!!!IgniteAll като пътеводна светлина си бате... :ok: Мн ме вдъхновяваш да хвана баса... и е доста сигорно че ще го направя...ама 1во имам едно ходене в Пловдив да пробвам някой др бас.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Отговорете в темата...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Предишното ви съдържание бе възстановено.   Свободно редактиране

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Създай нов...

Важна информация!

Поставихме "бисквитки" на вашето устройство, за да направим този сайт по-добър. Можете да коригирате настройките си за "бисквитките" , в противен случай ще предположим, че сте съгласни с тяхното използване.