Jump to content
Българският форум за музиканти

Recommended Posts

Публикувано

Усилвателя на кубето L55 е с мощност 50 вата и импеданс 8 ома. Ако включа два говорителя по 8 ома паралелно (или един на 4 ома) тогава импеданса на двата заедно ще бъде 4 ома. Това означава ли, че мощността на усилвателя при това положение ще е 100 вата?

Не съм абсолютно сигурен и затова питам. Защото знам, че обратното е в сила. Ако мощността на усилвателя е 100 вата, а импеданса му 4 ома и към изхода се свърже товар с импеданс 8 ома мощността пада на половина.

Възможно ли е да има повреден кондензатор в усилвателя. Когато работи се чува шум през цялото време.

Благодаря предварително за съвета!

Отговорено

При по-нискоомен товар на усивлателя,тока през крайните транзистори се увеличава и ако не е проектиран да работи с 4 ома товар рискуваш да го повредиш.Ако усивлтеля може да работи и на 4 ома,да мощността ще е по-голяма,но преди да експерементираш се увери,че може.

Какъв по-точно е шума?Ако можеш го запиши и пусни семпъл да чуем.Причините може да са много.

Отговорено

Аз вече пробвах. Паралелно прикачих нискочестотен с мощност 100 W и импеданс 8 ома. Работи така около 30 мин. на средна мощност. Не забелязах някакви странични дефекти след теста. Чесно казано незнам с кого да се консултирам. Не съм много на ясно с този усилвател. На задния панел пише 50 W, 8 ома, а дали може да работи на 4 ома не мога да знам.

Шума е като този брум, който се появява когато извадиш кабела от китарата и го докоснеш с пръст. Само дето е по тих. Когато се свири шума не се чува, но при положение, че звука е намален до край пак го има. Предполагам, че е от някой кондензатор. Но не искам да го пипам. А и не знам къде да го занеса. От Благоевград съм. Някой колега има ли представа кой в града може да помогне?

Отговорено
Този усилвател не е проектиран за 100W мощнист, най-малкото заради захранването си.

При това, разликата е малка(3dB), и не си струва.

Стана ми ясно, че няма да извади 100 вата на 4 ома, но въпреки всичко ако го ползвам на 4 ома ще се повреди ли.

Отговорено (Редактирано)

Не съм му разглеждал и проверявал крайното стъпало, но както казах, захранването е недостатъчно мощно, и дори самото стъпало да издържи(което не е много вероятно за дълъг срок от време), то захранващият трансформатор може да прегрее и да се повреди.

Също така, на пълна мощност, захранващото напрежение най-вероятно ще се влияе от изходния ток, и ще пада на пикове, от което може да се получи освен другото, и нежелана компресия.

Ако използваш усилвателя за китара, просто си намери хубав и чувствителен говорител.

Редактирано от Evtim Djerekarov
Отговорено
Ако използваш усилвателя за китара, просто си намери хубав и чувствителен говорител.

... с високо звуково налягане - SPL, което ще ти даде повече тресня, и ще влезнеш в границите с мощтности и импеданс.

Евтим даде най-доброто решение.

Отговорено

Притежавам едно L55 което ОРИГИНАЛНО е със Rola Celestion G12-65 - пломбата на ОТК - то стоеше още когао го купих от единствения му собственик преди мен. Tова е ОРИГИНАЛНИЯТ говорител с който е излязло от завода.

Отговорено
Притежавам едно L55 което ОРИГИНАЛНО е със Rola Celestion G12-65 - пломбата на ОТК - то стоеше още когао го купих от единствения му собственик преди мен. Tова е ОРИГИНАЛНИЯТ говорител с който е излязло от завода.

Та имах в предвид че със свестен говорител това комбо вдига доста врява.