Jump to content
Българският форум за музиканти

Ритмичност чрез хипноза...


BlindVictim

Recommended Posts

Как мислите, ако си пусна метроном или някакъв ритъм на барабани през нощта докато спя, има ли шанс да си развия чувството за ритъм? Може да звучи адски смешно, но донякъде би било логично. :)

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

В действителност сънят се различава от хипнозата доста. Едното е естествено състояние на тялото, а другото е постигнато въз основа на намесата на специалист. Не всички хора са подвластни на хипноза, затова шансът да се уцелиш в конкретната ситуация е някак 50-50 :greenangel: Повреме на сън може да получиш кошмари или да ти се забие мелодията в главата, но няма шанс да развиеш нищо повече от сенки под очите ;) Има няколко вида хипнози, които са си доста опасни, защото могат да променят психиката на човека коренно, но те се практикуват от определени специалисти, които няма да се занимаят с идеята ти по никакъв начин, защото ще е абсурдна. Чувството за ритъм или го имаш, или го нямаш. Ако не свириш ритмично, трябва да помислиш за доста по-различни и ефективни начини да започнеш да постигаш нужния резултат. По-добре не си губи времето с опити от този тип, защото няма да имат никакъв резултат B)

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Ами това го замислих като допълнение към останалите упражнения. То е ясно, че само с това доникъде няма да се стигне. Въпросът е дали би имало някаква полза. След продължителни тренировки да чувам метронома без да има метроном. :greenangel:

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Аз съм си правил подобен експеримент:

Пускам си Orion на Мяталика да се върти докато спя. Наспивам се чудесно и мислите през целия ден са ми в ред.

Не слушам нищо и през целия ден се чувствам като мокър парцал.

Слушам брутален дет (baptized in blood на death например) и будувам цяла нощ, като на сутринта не ми се спи, но съм дезориентиран.

Пробвай с метронома. Ако не нещо друго, то би трябвало да ти вкара мислите в ритъм.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Отговорено (Редактирано)
Maлко майтап по темата. Аз и през деня слушам джаз, но и по цял ден да слушам няма да стана джазмен ;)

 

 

@Никифена - Само от слушането няма да станеш, но ще се учудиш колко по-бързо ще навлезнеш в джаза в сравнение с някой друг приятел, който не е слушал по цял ден. Има огромно значение какво слушаш. Аз много често, когато импровизирам, изсвирвам нещо, което ми е познато от някъде, но не помня откъде. В последствие го чувам в някое парче на Джо Пас примерно, но никога не съм "хващал" въпросната фраза. Обаче като я слушаш по няколко пъти на ден, и то се набива дълбоко в подсъзнанието :icon_shithappens:

 

 

По темата - ами този отговор може би е най-удачно да се даде от някакво медицинско лице, каквото аз не съм. И все пак ще кажа какво ми се върти из главата, с вероятност да не съм прав. Сънят е състояние на тялото и разума на сравнителен покой. Всички двигателни реакции са сведени до възможният минимум и са на пълен автопилот. Съзнание/подсъзнание са отпуснати и бродят из страната на сънищата. Според мен, това не е удачен момент за научаване на нещо ново, и придобиване на навици. ОБАЧЕ, аз самият съм чувал за методи за научаване на различни неща по време на сън - чужди езици и т.н. Но не съм запознат.

 

Но мога да кажа нещо друго по темата. Нещо, което правя от време на време. Слагам метронома в малкото джобче на ризката и си върша нещо из вкъщи - мия чинии примерно. Пускам го в някакво темпо и започвам да слушам. Отпускам се на ритъма, пулсацията. След малко започвам да си тананикам различни неща. Различни парчета, ритмически фигури, мелодии, импровизирам, говоря си, движа се...И всичко това в темпо. Да речем 160. И това ако го правиш всеки ден ще добиеш (може би) поне няколко неща. От една страна ще свикнеш да разпознаваш различните темпа, което е изключително полезно качество (смея да твърдя, че съм относително добре с това - мога да дам 160 и 210 и т.н. с +/- 5 единици). От друга страна ще свикнеш да се чувстваш комфортно в различните темпа, да се отпускаш в тях, да пробваш различни парчета в тях и да видиш кои стават и кои звучат припряно.

 

Минусите на тази техника са няколко. Голям минус е ако има други хора в стаята/съседните стаи. Друг голям минус е ако не си спокоен човек, свикнал да борави с метроном - ще откачиш, може би и буквално :girl_cray2:

 

Май съм леко встрани от темата, ама...

 

 

Поздрави,

 

Петър

 

П.П. Има цяла система за развиване на ритмичноста, включваща различни упражнения с глас, ръка/крак и най-вече мисъл, но това си е цял друг свят, пък и определено не се правят насън :wub:

Редактирано от kitaratapesho
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

По темата:

Хората са създадени така, че да спят през нощта. Не е гот да им се разваля съня с каквото и да е. Лично мое мнение е, че през нощта трябва да е тихо и спокойно за да може човек да се наспи. Музиката, метрономите и свиренето са за през деня.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Отговорено (Редактирано)

Ще споделя малко опит и аз.

 

По принцип спя или на абсолютна тишина или на някаква музика, но скоро ми се наложи за няколко седмици да слушам тик-такането на един :secret::curse::blink: .... часовник по цяла нощ (или поне докато заспя де). В началото беше трудно, но направих точно това, за което говорим тук - започнах да го използвам като метроном и да преговарям или упражнявам раззни неща на ум. Вярно, че темпото е бавно, но пък и това си има своите предимства, а и времето за тракането на стрелката не е малко и общо взето, нещата се балансираха.

 

Подозирам, обаче, че ако си пусна метроном, ще стана и ще засвиря :hooray: , ама всеки си е различен де.

Успех :)

 

едит:

Станах ли по-ритмичен... не знам - по това време, през деня работих върху бързина и напреднах с нея - тъм-дъгдъм, дъгъдъм, дъгъдъм ;)

Редактирано от ...taka li e? - a taka.
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Слагам метронома в малкото джобче на ризката и си върша нещо из вкъщи - мия чинии примерно.

 

 

Офф: Ееее напусна ли партията на мърлячите :)

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Ами аз съм сравнително начинаещ с баса. Ако можете да ми препоръчате книги с методи за развиване на ритмичността. Всякакви препоръки са добре дошли. В момента се упражнявам с една книжка Bass Fitness, която развива пръстите, но не знам доколко спомага за ритмичността. Упражненията се състоят в свирене на първите 4 прага във всякакви извратени комбинации заедно с метроном. :greenball:

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Отговорено (Редактирано)

баси въпрсите са се навъдили из форума ... добре че нямам време за четене от няколко седмици насам.

 

Най-добре си сложи метроном в тоалетната и пробвай да пикаеш на стуйки на слабо време. Не знам дали ще ти помогне да свириш ритмично, но поне ще можеш да пикаш ритмично :)

 

Поздрав

Алекс

 

п.п. май пак ми намирисва на бан :-) ... спирам с глупсотите, обещавам ... ама тоя път не можах да се стърпя

Редактирано от vhcs
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Ще тествам първо как е ритмичното акане и ако има напредък ще пробвам и по твоя метод.

 

http://www.studybass.com/lessons/rhythm/

Тук намерих полезни съвети.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Guest
Темата е заключена и Вие нямате право да коментирате в нея.
×
×
  • Създай нов...

Важна информация!

Поставихме "бисквитки" на вашето устройство, за да направим този сайт по-добър. Можете да коригирате настройките си за "бисквитките" , в противен случай ще предположим, че сте съгласни с тяхното използване.