Jump to content
Българският форум за музиканти

непросветен :)


nosuch

Recommended Posts

Имам едно такова питане ... аз съм на 20 години през живота си не съм имал нищо общо с музика освен че много обичам да слушам ... предимно хип хоп но от няколко месеца нещо съм захванал старите касетки на баща ми и съм силно зарибен искам да знам има ли значение на колко си години когато почваш да свириш нямам и китара не знам от каде да си купя не знам колко пари струва вобще нищичко не знам има ли някакъв начин да проеря дали имам данни

има ли значение на каква китара почваш да свириш ? надявам се някои по навътре да благоволи да отговори благодаря предварително

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Здравей!

 

Късно няма. Годините ти са без значение, защото музиката не е спорт и не трябва да се покриват нормативи. Китара може да си купиш или от музикалните магазини (нова) или по обява (на старо; във форума има раздел Купувам-Продавам). Цените на китарите варират според вида, марката, модела, материалите, качеството, производството и т.н. Данни дали имаш най-вероятно е доста трудно да се провери (каквото и да значи това). Пробвай с уроци при учител. Да, има значение с каква китара започваш да свириш - отново вид, марка, модел.

 

Поразгледай раздел Китара. Има доста изписано по тези въпроси. Има и тема за начинаещи.

 

Успех,

 

Петър

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Мерси ами ... определено кухарки бас акустични не ми харесват много не че ги разбирам коя коя е де но бих предпочел електрическа разгледах купувам/продавам ... и смятам че за 300 лева ще се уредя .. но не знам дали ми трябва само това ... китара + процесор... звука не би ли трябвало от колони да излиза или ? както казах нищо не разбирам и не можах да намеря темата за новобранци ако пратиш един линк :curse: ще ти играя на свадбата :curse:

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Здравеи първо браво че си се насичил към по добрата музика :curse: (това в кръга на шегата). Що се отннася до въпроса ти аз мисля че няма значение на колко години си пък и 20г. не са толкова много ти си още млад както се казва живота е пред теб :D . Щом имаш желание нищо не би трябвало да те спира :) има някои известни (и добри) китаристи които също са започнали в по напреднала възраст :D а виш какво са постигнали просто трябва да знаеш че ще ти се наложи да се потудиш и да свириш упорито ако искаш да постигнеш нещо (изискват се жертви) но с много труд и упоритост всичко се постига :curse: . А с какво да започнеш ли ? Аз лично ти препоръчвам някоя по ефтина китара до 300лв за да не те е яд после че си я купил ако решиш след време че не ти се занимава с музика другото нещо което ще ти трябва е или кубе с някакви аналогови педалчета или процесор които да ръчнеш директно в компа и да свириш тук ти вече си преценяваш кои от двата варянта ще ти е по удобен има теми във форума за разликите между двете потърси и си прецени кое да си вземеш. Аз ти препоръчвам някои процесор до 500лв може и на старо във форума има доста обяви. Естествено някое хубаво кубе с аналогови педалчета е по добре но те съветвам да не се хвърляш на скъпи неща в началото (пък и в началото няма да правиш много голяма разлика между лош и качествен звук) :D

Хаиде успех :headbang:

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Във форума можеш да намериш доста полезни съвети за всичко необходимо с което да започнеш...малко трябва да се поразровиш из темите де..:-)

та по-въпросаите те..

1.не е много късно да започнеш и на 20, стига да си упорит, а ако ходиш и няколко месеца на учител по китара ще си наваксаш и загубеното време и ще си спестиш доста ядове...а и ще получиш адекватни обяснения и насоки за всичко което те интересува...стига учителят ти да не е някои дърт темерут с отживели разбирания за рока и класиката...:-)

2.китара можеш да си намериш до 300 лв и както те посъветваха гледай да не се изхварляш за да не те е яд после ако случайно се откажеш, пък ако продължиш и ти стане интересно ще си купиш по-добра китара за свирене...а нея можеш да я намериш или от магазин/нова за около 250-350 лв или на старо пак за толкова ;-) ..в София има доста магазини и има голям избор..а в другите градове също...има и по-евтини китари де,... само гледай да не е българска! (вече им отмина времето на орфей, пълдин и кремона...сори)..друго което ти трябва е кубе (китарен усилвател) (170 - 300 лв) ...но може и без него и да си спестиш $$$-те..а да използваш софтуер на компютъра с които емулираш китарния усилвател, а ще имаш и допълнителни ефекти :-)..свързваш китарата със звуковата карта чрез кабел (10 - 20лв) и преходник (1-2 лв) и си готов..за софтуера, търси там където е забранено ;-) ..процесор не ти трябва, но ако не те задоволи звука от компютъра..може да си вземеш кубе и ефект за китарата (от 60 - 200 лв)...може и евтин процесор (100 - 250лв)..знаеш че не всеки се учи да кара на порше...това е най-основното..успех!

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

еи благодаря ви много момчета за напътствията :wacko: аз вобще не съм много сигурен ама както е тругнало май верно ще се снабдя с някоя евтина китарка пък кой знае :) туко виж съм се оказал талант ако не ... да го духат съседите и толкова :) по нататък сигорно ще ви разпитвам още евентуално

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Още едно нещо да добавя: ако никога досега не си свирил на музикален инструмент, първия път, когато пипнеш китара, ще ти се стори отчайващо трудно свиренето, а пък хората, които могат да свирят, го правят с лекота и от страни изглежда лесно. Имай предвид, че това е напълно нормално, не е признак, че "нямаш талант" и че, тези които могат да свирят, също са били зле първия път, когато са хванали китара. Т.е. важно е да знаеш това и да не се отказваш примерно на 2-рия или 3-тия месец (или пък по-рано).

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

можеш да хванеш някой приятел, който свири от известно време(да не е начинаещ, щото няма да ти помогне особено) и да го замъкнеш с теб в магазина. ако нямаш такъв под ръка, кажи от кой град си и може някой от форума да откликне. дали ще е нова или втора ръка, дали ще е българска или не, няма голямо значение. важното е китарата да ти е удобна(пробвай си я като размер и тежест, как седи в теб и как я крепиш(естествено още си бос, затова се съветвай с придружителя)), да отговаря на изискванията за музикален инструмент, като за тия пари, и като я включиш да може да се свири с кеф(последно по приоритет, ама ако са супер ужасни адаптерите не става хавата).

 

на първо време си вземи китарката, през тва време си изясни още картинката около процесор/усилвател/компютър, и след тва вече ще му мислиш. ама гледай все пак повечето си пари да ги дадеш за инструмента, щото той е най-важен :greenball:

 

айде успех!

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

2 неща

 

вземи китара на която звукът е убийствено добър да те кефи дори и ако само дранкаш началото

а и ако китарата си я бива ще ти е за мно-о-ого дълго време защо да я сменяш като се пази е като старото вино

 

и мой приятел свири от няколко години а е на 30 и свири убийствено добре

 

Давай!

поздрви!

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

вземи китара на която звукът е убийствено добър
Това е доста абстрактно, особено погледнато през погледа на един съвсем нов китарист.

По-скоро се прикрепям към втората част на изречението:

да те кефи

 

Иначе, за свиренето -> ако смяташ да си дрънкаш като хоби, няма късно :)

Аз познавам едно момче, което почна да свири на около 22 години и сега (на 30) е на доста добро ниво. :)

За хобита и за забавление години няма :) Дерзай !

 

ПП: Само не трябва да се отказваш в момента в който попаднеш в онази "дупка" в която рано или късно всеки попада :)

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Всички, писали дотук, са много позитивни и така трябва. Аз обаче ще ти отговоря малко по-иначе.

20 години не е безвъзвратно закъсняла възраст да започнеш да се занимаваш с музика, но има някои фактори, които е важно да бъдат отчетени, за да имаш реалистична представа какво да очакваш от това:

1. Музикалност:

- пееш ли що годе вярно;

- имаш ли чувство за ритъм.

Ако сам не си сигурен в това, можеш да го потърсиш мнение от познат музикант или какъвто и да било учител по музика. На 20 години това вече трябва да се е развило - ако го няма, много е малка вероятността да се получи нещо.

Що се отнася до самото свирене като технически процес, стига всичките ти пръсти да са си на мястото и да са здрави, това се научава - въпрос на упражнения.

2. Годините имат значение:

В един средностатитически случай на 20 години все още имаш до 3-4 години с повече свободно време, което да посветиш на музика. От там нататък обаче става все по-трудно - имаш сериозна работа, имаш сериозно гадже, жениш се, имаш деца ...

Това означава, че, ако искаш да напреднеш и да стигнеш до там, че да свириш с група и да излезеш на някаква, макар и малка клубна, сцена, да не говорим за нещо по-сериозно, нямаш много време. В противен случай всичко остава само за удоволствие.

Във всеки случай няма лошо - по-добре е да свириш, отколкото не :) !

Успех!

Редактирано от sevenstring
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Все пак по-добре късно, отколкото никога :)

Не мисля, че започваш късно. Иван Лечев да не мислиш, че от малък свири на китара :) Ами Глен Типтън ? Той на 21 години хваща китара, а е истински звяр с нея :)

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Все пак по-добре късно, отколкото никога :)

Не мисля, че започваш късно. Иван Лечев да не мислиш, че от малък свири на китара :) Ами Глен Типтън ? Той на 21 години хваща китара, а е истински звяр с нея :)

Ако не се лъжа, Иван Лечев от малък свири на цигулка, а, когато започва да се занимава с китара, баща му, изветният цигулар Боян Лечев, първоначално е доста разочарован, че изоставя цигулката и класическата музика, за да се занимава с рок.

Случаят не е аналогичен :) .

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Не мога да се съглася напълно с мнението ти за пеенето.Пеенето и чувството за ритъм нямат нищо общо.Кърк имам чувството ,че даже и говори фалшиво,но мисля,ч3 добре се справя с китарата.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Отговорете в темата...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Предишното ви съдържание бе възстановено.   Свободно редактиране

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Създай нов...

Важна информация!

Поставихме "бисквитки" на вашето устройство, за да направим този сайт по-добър. Можете да коригирате настройките си за "бисквитките" , в противен случай ще предположим, че сте съгласни с тяхното използване.