Jump to content
Българският форум за музиканти

Home Made Studio Monitors


Recommended Posts

Значи аз отдавна съм си направил тея мониторчета ,но сега се сетих да се похваля :beer:

Беше ми дошда идеята да си направя някакви хубави колонки за компа със колкото може по-линеен звук. Четох известно време из нета всякакви статии и технически данни та горе долу се образовах. Колоните съм ги смятал със софтуер. Ползвах няколко програми за сравнение ,но крайните изчисленията бяха почти еднакви.

 

Спрях се на следните говорители (естествено можеше и много по-добри но там цената отива много нагоре)

 

 

Vifa mg18sk09-08e

005493728.jpg

 

Peerless BC25SG15-04

005493727.jpg

 

Използвания материал е 21мм мдф, Фурнирал съм ги със естествен фурнир който малко осрах ама както и да е. Залепих го супер добре и стана яко ама го оаках със лакирането. Щях да ги пръсна със нитроцелулозен лак ама се отказах защото трябваще да ги пръсна там където работя и цял ден нямаше да се диша( направо щях да се надрусам ). И пребегнах до лак на водна основа - не смърди ама след 2 седмици фурнира се напука. Както и да е...

 

Филтрите ми ги смятаха и правиха във фирма "Пас" със качествени компоненти. Станаха много добре за което съм им благодарен. Много линейно се прелидат двата говорителя. Стига съм писал ето снимки от творческия процес:

 

002961030.jpg

 

002961032.jpg

 

002961033.jpg

 

002961035.jpg

 

002961036.jpg

 

002961040.jpg

 

002961041.jpg

 

002961042.jpg

 

 

 

Значи от звука със много доволен, Вифата има много меки и детайлни среди, Неутрален бас. За високите можеше и по-добри да взема ама тогава нещо закъсах с кинтите. Мога да трърдя (лично мое мнение) ,че свирят по-добре от евтините пасивни Алезис, от към ниски слизат по-надолу и не са толкова изцъклени.

 

Яко е човек сам да си напрани нещо :punk_guitar:

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Много добре! Ще се радвам ако някой път ги чуя!

Аз правих преди време монитори с БГ говорители, но благоевградските говорители не са от най-добрите на света, както знаем.

Редактирано от Evtim Djerekarov
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Нали съм Тома Неверни, и на лирически описания не вЕрвам, какво показват измерванията? Че то иначе на всяко нещо може да се сложи етикет "студийни монитори".

Гледам, че е бас порт , колко е компресията на порта за динамичния обхват на телата?

И колко е самият динамичен обхват?

Изкривяванията в нискочестотната област?

Честотната и фазова нелинейност?

Di/Q ?

Гледам че са пасивни, как се държи импедансната характеристика, и с какво ги храниш?

Няма ли проблеми с локализацията, поради сравнително по-големите размери и разстояния между драйверите и близките разстояния на прослушване? Вижда се от снимките. При седнало положение високочестотните драйвери са бая над главата май?

Не се заяждам, ама студийните монитори трябва да отговарят на сериозни изисквания, защото когато мониторите са криви, всичко което се пише с тях, става криво, нали? А ухото е най-съмнителният уред. От пет слушателя обикновенно излизат 8 мнения...Понякога и повече.

 

Иначе похвала за изработката!

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Мда добра работа. С тея жълти мембранки ми напомнят на КРК рокит серията, ама иначе добре си се постарал де. Поне на външен вид. За звук няма как да знаем :crying:

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Мембраните са жълти защото са кевларени също като на КРК.

 

Захранвам ги с усилвател luxman l-190.

 

Parni_Valjak - не твърдя ,че съм направил нещо супер професионално, А в домашни условия трудно мога да измеря точната честотна характеристика, а и таванската стая е малко крива и в който и край да ги сложиш звучат различно.

 

За данните които ме питаш ще видя дали пазя файла със софтуерната сумулация.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Браво, добре изглеждат и сигурно звучат прилично, но наистина трябва да ги раздалечиш и поставиш така, че ушите ти да идват на нивото между двата говорителя. Силно желателно е и да има поне по метър свободно място отстрани и поне половин зад колоните, но предвид размерите на помещението едва ли ще стане това. Затова пък имаш възможност да направиш няколко акустични панела и да ги сложи в ъглите и по стените. Изгледай това:

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Моето изказване беше за употребата на думите. Понеже много често, да не кажа непрекъснато инфлират думите с които си служим. Минал съм по твоя път, и знам колко е трудно да се направи нещо наистина качествено. Затова ценя правилните определения. Някак си не върви едни и същи определения да се използват за твърде различни неща. Това е характерно за търговците, но тук във форума, мисля, че нещата трябва да имат друг характер. "Студийни" бих нарекъл други озвучителни тела, макар, че и при тях често има издънки.

Що се отнася до симулациите, не си прави труда. Между тях и действителното състояние на параметрите на озвучителните тела има много разлики, (вЕрвай, ми, защото се занимавам професионално с електроакустика и измервам...).

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Отговорете в темата...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Предишното ви съдържание бе възстановено.   Свободно редактиране

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Създай нов...

Важна информация!

Поставихме "бисквитки" на вашето устройство, за да направим този сайт по-добър. Можете да коригирате настройките си за "бисквитките" , в противен случай ще предположим, че сте съгласни с тяхното използване.