Jump to content
Българският форум за музиканти

Recommended Posts

Публикувано

Прерових 90% от известното ми и-нет пространство за схема на този ефект, ама ударих на камък. Надеждата ми е някой руски сайt, ама понеже защото не са ми известни много такива моля за помощ. Изобщо ако някой е намирал схема на въпросния ефект или си го е правил нека ми сигнализира, моля.

Да се купи струва 200$ та затова искам да видя какво толкова са навряли в него и ако мога да си го сглобя сам.

Мерси предварително!

Отговорено

Не ти трябва.

Направи си един металзон или дет метъл с драйв копче.

След това променяй компонентите на входните филтри, и изходния еквилайзер.

Би трябвало да получиш нещо доста близко, стига да имаш семпли на ефекта, които са чисти(без амп).

Отговорено

За сравнение можеш да използваш модела на ефекта в GuitarRig 2.

Можеш да въртиш еквилайзаеа, и със плъгин - спектрален анализатор да видиш в кой честотен диапазон действат те, и с каква стръмност са.

След това, можеш да поиграеш с входните филтри, докато звука стане достатъчно близък.

Все пак това е транзисторен дисторшън.

Отговорено

За този ли DeathMetal говориш ЦЪК и какво имаш предвид като компоненти на входните филтри - само кондензаторчетата при лоу и хай пас филтрите, или изцяло подмяна на всички елементи по веригата на съответния филтър?!

Отговорено (Редактирано)

Блоковете с 2N5088 в обратните връзки на първия и третия операционен усилвател представляват актични филтри(мисля, че са жиратори).

Както виждаш, първия от тях е преди кривящите диоди, а вторите два - след тях.

Най-вероятно първия прави средночестотен пик за да не "запушат" ниските честоти кривоча, и да не стане пръдлив, а след диодите, жираторите най-вероятно възвръщат честотната характаристика, усилвайки ниски и високи честоти.

Редактирано от Evtim Djerekarov
Отговорено

А не мога ли да сложа едни 100к линейни потенциометърчета и на тия три блока и така да си спестя досадното запояване и разпояване в търсене на желания ефект?!

Отговорено

Всъщност ме светнаха, че идеалното решение за такива експерменти е ей такъв тестборд:

counter_testboard.jpg

Някой знае ли от къде в България мога да си купя подобно нещо?!

Отговорено (Редактирано)

Хммм.. А да знаеш случайно как се нарича това нящо на нашенски, щото ако тръгна да ровя из 260-те страници каталог на пичовете, може и за другия великден да успея да го намеря... :)

Едит: А открих го наричало се Универсална платка...

Редактирано от patient
Отговорено (Редактирано)

Задължителна ли е употребата на 2N5088 или и друг NPN транзистор би свършил работа?!

Редактирано от patient