Jump to content
Българският форум за музиканти

Ново студио за звукозапис във Варна


Recommended Posts

  • 2 weeks later...
Отговорено (Редактирано)

Еми за такива типове като мен(използващи само софт години наред)студиото е направо божество.Чесно казано адски мн се радвам че има такова нещо във Варна,тъй като съм от Варна:)

Редактирано от l3y
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Гледам темата видях снимките и понеже се заговори за Brauner, реших да пропиша. Вчера тествах един Brauner (7к EU) ... еми какво да ви кажа дори не знам с какво да го сравня, хареса ми на винтидж мода, няма високите на Neumann, но е много спретнат микрофон. Не случайно едни от най-добрите и скъпи продукции в света са правени именно с тази марка микрофони.

 

 

*** :thumbs_up: ***

Искам да ви кажа, понеже ми е болна тема, че качествените специалисти в (забележете) приемливите студиа са рентабилния ресурс, не е нито мястото, нито техниката. А за да си качествен специалист освен личните качества се изискват и доста парички и участия в ГОЛЕМИ световни конкурси и форуми. Ама какво да зачекваме темата, като нямаме една зала в цяла България, която поне малко да се доближава до критериите за мастеринг 2008г. сме, а тези зали се третират с години. Всяко ново студио в България с по сносна техника е изключително рискова инвестиция, поради простата причина, че потребитеската група е или с изключително ниска култура или неплатежоспособна, мениджърите на БГ звездите са ... и общо взето моето мнение е че цялата БГ музикална "индустрия" е един голям публичен дом и ако приемем, че това е така, какъв трябва да си за да си наемник на проститутки? Аудиоинжинер ?!? За мен 3 са основните причини да се отвори комерсиално студио в БГ:

1. Некомпетентност

2. Пералня за пари

3. Гъдел в детството

 

иначе Успех на Варненци! :P

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Мерси...

Апропо във Варна се намира едно доста голямо и професионално оборудвано студио, което не е много известно, но и не всеки може да си позволи. То е изцяло комерсиално, макар и не проектирано специално за тази цел.

 

"...и общо взето моето мнение е че цялата БГ музикална "индустрия" е един голям публичен дом..."

В този ред на мисли ...Защо сме станали музиканти? А не сутеньори и наркотрафиканти ...

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Отговорено (Редактирано)

^^ Да, този пост и на мен ми се стори малко пресилен, но разни хора - разни мнения. Абсолютно съм съгласен, че рентабилния ресурс в едно студио са инженерите, а не техниката. Но добър инженер се става не с ходене по конкурси (не знам как ти хрумна това), а с ЧЕТЕНЕ и ЕКСПЕРИМЕНТИРАНЕ. За първото ще ти трябва само вярната литература, но за второто - ще ти е нужна сериозна фронт-енд периферия, с която да правиш сериозни тестове и да стигнеш до сериозни резултати и показатели. Това е вече друга тема ... Точно това правим и ние в момента, затова и студиото не е пуснато за комерсиална употреба. Ще го пуснем, когато сметнем, че сме достатъчно готови и "оборудвани" със ЗНАНИЕ/УМЕНИЯ. Иначе нито една от трите причини (които според теб са предпоставки за направа на студио) не е основна причина за направа на нашето студио. Прозвуча ми някак наивно.

 

От друга страна съм съгласен, че цялата БГ музикална индустрия е ... помийна яма с не съвсем установени "закони". Но честно казано, както каза някой колега тук - държавата ни е такава, каквито са хората в нея - т.е. ние. Ако музикалната ни индустрия е помия, значи потребителите са помияри (в по-голямата си част). Точно това искаме да заобиколим - правейки собствени видео/аудио сървъри, откривайки собствена радиостанция и клуб, в който ще се слуша само наша продукция. Това е основната идея на основния инвеститор (който не съм аз естествено). В твоя ред на мисли бих обобщил - верно е, че тия неща не стават без пари, но по-важна е идеята и една по-дългосрочна визия ... Отново друга тема ...

 

До година вероятно ще е готово още по-голямо студио (огромно), което няма да има аналог в БГ - то ще е цял комплекс/ранчо извън Варна - с отделни зали за запис на барабани, вокали, китари и т.н. Ще има басейни и т.н. :P Изобщо ще предполага творческа атмосфера, а нашите надежди са дотогава да сме се "дооборудвали" интелектуално ...

 

Ще завърша с това, че човек наистина е голям колкото мечтите си ... ;)

 

 

Поздрави!

 

 

Данчо

 

П.С. Иначе е гот, че си тествал Браунер, но нямаше да е лошо да кажеш кой модел - Фантом, Валвет, ВМ-1 ? За да ти кажа и аз впечатление ...

Редактирано от visiondann
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Според много от мненията - инвестицията е трудна за избиване ... Абсолютно верно - трудно е, но не е невъзможно. Преди дни случайно се запознахме с представители на една скандинавска музикална компания. Една от темите, за които разговаряхме е, че биха наели 100% студийното ни време за техни проекти. Как биха проявили интерес те към нас, ако бяхме оборудвани "по-тънко" - по БГ тертип дет се казва ( с малко риск, и голяма възвръщаемост - че тъпо звучи ... ) ? Ако искаме да работим както трябва и да сме интересни и актуални като предложение за по-сериозни клиенти - трябва да имаме сериозен интелектуален потенциал в областта, сериозно оборудване, сериозно отношение към нещата. Тогава ще почнат да ни забелязват сериозни хора, готови да платят сериозни пари, а няма да се налага да записваме фолк фрагменти или демо тракове за някое кахърно дуо, което е решило да свири в Анталия например ?!

 

Моето мнение е - че няма невъзможни неща. Няма извинение за нещо, което не сме направили, при положение, че изобщо не сме опитали. Затова по-добре да опитваме да правим неща, отколко да си търсим извинение за това или онова ... :P

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

...В този ред на мисли ...Защо сме станали музиканти? А не сутеньори и наркотрафиканти ...

не знам какви сте станали, нито ме интересува как ви звуча. Нямам време и цел да се заяждам, нито да изпадам в полеминики. Така че просто приемете мнението ми като различна гледна точка. Понеже говориме за БГ. Направете си малко маркетингово проучване. Поработете малко със "звездите" (платежоспособните клиенти), поразучете какви хонорари и как се случват нещата в тази сфера в БГ, кой, как и колко плаща и за какво? И пак няма да си сутеньор и наркотрафикант а техен наемник, какъв ще си какво ще си незнам и се надявам никога да не разбера хахахаха. Виж за сериозни клиенти прочети подолу...

 

Но добър инженер се става не с ходене по конкурси (не знам как ти хрумна това), а с ЧЕТЕНЕ и ЕКСПЕРИМЕНТИРАНЕ

:P сега ще ти обясня, макар и да не съм добър инженер: четенето и експериментите са екзистенц минимума, който всеки аудио инжинер покрива занимавайки се с неговите си играчки в третираните му стаички.... аз бих прибавил слушането и най-вече практиката ;) това даже не подлежи за коментиране, но за да си добър аудио инжинер ти трябва да получиш признание от световна величина (или предпочиташ да си лъв на село, отколкото мишка в града?), не се хващай за думата конкурс, да може и да е конкурс обявен от някоя голяма медия, може да е престижна музикална класация, може да е международен форум или изложение, може да е голям интернет портал или лейбъл. Някъде просто трябва да те чуят, респективно оценят. Тогава сериозните клиенти ще те потърсят. При всички случаи държа да те информирам, че до колкото ми е известно повечето от най-скъпоплатените инжинери поддържат активна коренспонденция с определена таргет група от аудио инженери и понякога пишат по някоя статия в любимите ни списания (или книга). В този ред на мисли ми стана любопитно, колко миксдауни и мастери и от кой известен продуцент сте си купили за референс или прочетохте за тях в някоя книга? :) искам да кажа, че само с четене и копане в собствената си градинка не стават нещата, стават самоцелни проекти, колкото да си начешете кротушките и егото. Много хубаво е че сте инвестирали толкова пари за това с което обичате да се занимавате и чудесно е че се целите високо, дори да имате най-якото студио и да сте най-великите нещата не стават без качествен маркетинг, планиране, пр. и мениджмънт за комерсиално студио. Но естествено всичко това се знае и може от всеки в БГ супер аудио мастеринг инженер .... :) Не ми се отваря тази тема в детайли - наистина нямам необходимото време и желание. Който разбрал, разбрал, който съгласен, несъгласен - живи и здрави аз лично не претендирам за нищо така че споко ;)

 

 

П.П.С

БМА може би знаеш колко бройки има в света? сравнихме записа от микрофона с специално закупен мастер на Бени Чавез, който е записван пак с Браунер. Ще чакам впечатленията ти аз съм до тук по темата ;)

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Отговорено (Редактирано)

Брадаре, отваряш много голяма тема. А и искаш да разбереш някои неща от "кухнята" ни, което надявам се разбираш, че няма как да се случи. Виждам и се радвам, че си информиран и поддържаш връзки където трябва. Пожелавам ти успех и спирам коментара.

 

П.С. Знам колко бройки са в Света - на единия от нашите серийния номер е 103 :P

Редактирано от visiondann
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Мъдри слова думаш, човече! Респект :lol:

Съгласен съм с позицията ти, и логиката която следваш. Винаги съм настоявал на мнението, че човек ( още повече музикант) не бива да се ограничава по никакъв начин. И по никакъв начин не бива да прави компромиси ...със себе си най-вече. Трябва да се рискува в този бизнес, и или губиш или печели, ама наистина.

А черната логика и песимизма са навсякъде около нас. Няма как да не ни задушава ежедневната черна хроника. Мисълта ми за музикантите беше, че ние сме хора на изкуството, точно както художниците и поетите, и просто трябва да сме над нещата ;)

 

@visiondann : Човече, като поосвободя някой час време, ще звънна да посетя това студио. Наистина ме гложди любопитство и интерес :-)

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

  • 3 weeks later...

просто перфектно,имам група от шумен и да ви кажа се чудим каде да направим един два записа.

Може и да наминем като има парички

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

  • 1 month later...

Успехи и от мен !!! ... личи си че е пипнато с желание и търпение от всякъде. Труд, постоянство и разбира се малко късмет и успеха сам ще дойде !!!

 

 

Поздрави

Алекс

 

п.п. не можах да разбера само защо се намериха веднага "умници" които да си чешат клавиатурите тука с изтъркани клишета - както във всеки занаят така и в тоя човешкият ресурс играе решаваща роля !!!

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Ей, много стил, много нещо! ЕВАЛА И УСПЕХ :bravo: !!! Ако си мисля правилно, бъдещата идея която смятате да реализирате няма ли да е някъде северно от Варна?

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Отговорете в темата...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Предишното ви съдържание бе възстановено.   Свободно редактиране

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Създай нов...

Важна информация!

Поставихме "бисквитки" на вашето устройство, за да направим този сайт по-добър. Можете да коригирате настройките си за "бисквитките" , в противен случай ще предположим, че сте съгласни с тяхното използване.