JimBeam Публикувано Април 21, 2008 Публикувано Април 21, 2008 Такам значи смятам от утре да почна една реставрация на стара ми кухарка просто щото ме кефи и искам да си я направя по фешън.Реших преди да почна какъвто и да е ремонт да драсна 2 реда ако некой може да ми каже дали съм на правилният път.Четох темата на Евтим,а и много други и горе долу предобих представа кво трябва да се прави.Лошото е,че няма да мога да качвам снимки щото фотоапарата отиде,а ГСМА ми няма камера. Така: 1.смятам с шкурка да махна боята от всякаде 2.С мокра шкурка да загладя(един фр така направи на баса си и вика,че ставало) 3.да изолирам по някакъв начин прагчетата и лаисните(май така се казваха) отстрани. 4.Лакиране 5.Боядисване с спрей(черен) Еми това е чакам коментари. Цитирай
vurbito Отговорено Април 21, 2008 Отговорено Април 21, 2008 Хмм не пипай водна шкурка! Ще преебеш китарата. Тва се пак е акустичен инструмент. Също така никъв спрей, че такова звука. За позициите(прагчетата) вече нямам идея. Цитирай
JimBeam Отговорено Април 21, 2008 Автор Отговорено Април 21, 2008 Значи с боя и обикновенна шкурка ок.За позицийте мисля с изолирбан ако стане ако не ше го измислим.. Цитирай
vurbito Отговорено Април 21, 2008 Отговорено Април 21, 2008 Не че и боя ти трябва де. Само един съвсем тънък слой лак над малко тъмен байц и си готов. Цитирай
Nikifena Отговорено Април 21, 2008 Отговорено Април 21, 2008 Не, че съм много начетен в боядисването, но със спрей няма да стане. Акрилния лак на спрей е кофти за работа. Лично аз съм си патил с него боядисвайки разни предни панели. Не се харесват с шкурките и се драска дори и от най-фината шкурка. Според мен имаш и вероятност да съсипеш акустиката на кухарката сменяйки лака при условие, че ползваш спрей. Има си полиуретанов (май така беше ) и още някъв двукомпонентен лак за тази работа, ама се пръска с пистолет. Според мен не прави нищо преди да те посъветват хора, които се занимават с това, иначе ще загубиш време и средства, а резултата ще е отрицателен. Цитирай
bai-goku Отговорено Април 21, 2008 Отговорено Април 21, 2008 (Редактирано) -нитроцелулозен фор да уйн (предполагам полиуретановият не е за предпочитане) Но да се има впредивд, че не се понасят много с акрила -колкото се може по-малко влага -колкото се може повече дърво /по-малко мат'риал от сорта на лак/ Редактирано Април 21, 2008 от bai-goku Цитирай
vurbito Отговорено Април 21, 2008 Отговорено Април 21, 2008 Абе, ако много си харесваш китарката и много я обичаш направо я дай на професионалист да я стегне, за да не свършиш с подпалки за печката. Цитирай
JimBeam Отговорено Април 22, 2008 Автор Отговорено Април 22, 2008 (Редактирано) Бе аз мога да я дам ама идеята е сам да си я направя.Искам да пипна нещо,а и ми е много интересно да ровичкам нещо. Понеже си нямам представа от къде да започна,а и непознавам никой в тази област ще почета още малко темите и ше видим какво ще я правя. 10х за коментарите. Едит:Сега прочетох темата на Горер и горе долу ми се изясни какво трябва да правя. 1.С шкурката махам боята 2.изглаждам с по тънка шкурка 3.Нанасям лак-Лакопром НЦ-2402 Хитроцелуозен мебелен(какъвто горер използва върху неговата в темата си) 4.Понеже съм недъгав в тия работи и съм нууб искам да попитам какво точно е това байц, и трябва ли да търся някой специален,или който взема стига да е черен? Редактирано Април 22, 2008 от JimBeam Цитирай
vlex Отговорено Април 22, 2008 Отговорено Април 22, 2008 Байцът е багрило на на растителна основа (въпреки, че вече мисля всичко е химии разни), разтворено в спирт или вода. За акустични инструменти е по-добре да се ползва спиртен байц. Не е необходим специфичен, но трябва да имаш предвид, че различните байцове на различни дървета изглеждат различно. Още повече, че като шкуриш трябва да имаш предвид, че на различни места е възможно дървото да е импрегнирано в различна дълбочина и ако бързаш може да стане на петна Моят съвет е да четеш още МНОГО и после да човъркаш... Поздрави, Влад Цитирай
bir4o Отговорено Април 22, 2008 Отговорено Април 22, 2008 Байцът е багрило на на растителна основа (въпреки, че вече мисля всичко е химии разни), разтворено в спирт или вода. Пък някъде четох / май беше за възтановяване на политурата на стари радиоприемници / че вместо байц може да се използва калиев перманганат . Цитирай
vlex Отговорено Април 22, 2008 Отговорено Април 22, 2008 (Редактирано) Тва са алтернативи, когато не можеш да си набавиш байцове или няма точно тоя цвят, който търсиш, защото живеем в една прекрасна бананово-ананасена република и не се разпространяват неща, които масовият купувач НЕ купува Калиев перманганат за лилаво до кафяво, йодна тинктура за леко лилавеещо кафяво до черно, риванол за жълтеникаво, грануфорин за зелено и т.н. Бах маа му докъде стигнахме да ползваме лекарства за оцветяване на музикални инструменти Поздрави, Влад Редактирано Април 22, 2008 от vlex Цитирай
bai-goku Отговорено Април 22, 2008 Отговорено Април 22, 2008 (Редактирано) Тва са алтернативи, когато не можеш да си набавиш байцове или няма точно тоя цвят, който търсиш, защото живеем в една прекрасна бананово-ананасена република и не се разпространяват неща, които масовият купувач НЕ купува Калиев перманганат за лилаво до кафяво, йодна тинктура за леко лилавеещо кафяво до черно, риванол за жълтеникаво, грануфорин за зелено и т.н. Бах маа му докъде стигнахме да ползваме лекарства за оцветяване на музикални инструменти Поздрави, Влад До къде да стигнем? Не мърдаме и това е... Опа, грешка, говори се, че ще ни застигне и американската криза. Не очаквам голяма промяна, цените все така ще си се качват, заплатите ще са мизерни, но някак равнопоставени /се1 е какво образование имаш, винаги ще се намери някой пубер да изкарва повече от теб/ М/у другото (да, представете си и по темата ще говоря ), и аз го мъчих този черен цвят... С байц, много трудно се оцветява самото дърво, най-малкото жилите се виждат. Попринцип нитроцелулозният лак, е кажи речи по-добро от чистият ацетон за разтваряне, нали? Ем, следователно хубаво ще се смесят и цветове в него? Демек мешаш чистият лак с някакъв оцветител /предполагам такива малки шишенца се продават/. Дори с акрилен лак бих пробвал, да видя що за чудо се получава. Пробвах един път да боядисам със спрей една дъска, после да го лакирам с НЦ и се получи яко симпатично млечно разтичане, като захарните бонбони /тука, пък симпатично сравнение/. От долу имаше грунд, та от там бялото, другият цвят беше зелен металик /познай от какво ми беше останал.../. Та, като идея смесване на НЦ с акрил, ще кажете? Редактирано Април 22, 2008 от bai-goku Цитирай
Басурендер Отговорено Април 22, 2008 Отговорено Април 22, 2008 По полека с химията... Моя съвет е да занесеш китарата в някоя мебелна фирма дето боядисват,, Ще се съберат всички ще правят , ще струват и накрая ще я направят. Ще ти вземат цена на квадрат..защото така са свикнали това е около 15 - 20 лв . Ти ще си доволен и те ще са доволни защото до сега не са боядисвали китара и ще разправят наляво и на дясно.Няма да имаш следи от шкурка..няма да ти падне лака.. Ако китарата си заслужава...тогава ще трябва да ми я дадеш да тия направя...ама аз не взимам на квадратен метър.. Цитирай
Overdrive Отговорено Април 23, 2008 Отговорено Април 23, 2008 в мебелните фирми от 20 години не ползват нитроцелулозни лакове и като им кажеш че искаш с такъв ще ти препоръчат някой "модерен" лак, а тези лакове които ползват влияят много "благоприятно" на акустиката и са "супер" за каквито и да е музикални инструменти Цитирай
JimBeam Отговорено Април 23, 2008 Автор Отговорено Април 23, 2008 (Редактирано) Тая вечер няма да е ама от утре почвам ремонта.Щом хората си ги праят сами значи и аз мога да я направя,а и все от някаде се почва.Като почна да я правя ще давам информация до къде съм стигнал да видим какво ще стане накрая.Мерси много за отговорите и ,че не се напраихте на големи,а ми помогнахте. Забравих само да питам по китарата има 5,6 дупки,аз мислех да ги наблъскам с клечки за зъби.А и има една пукнатина малка ама тя нееярвам да има проблем с нея. Редактирано Април 23, 2008 от JimBeam Цитирай
Recommended Posts