Evtim Djerekarov Публикувано Април 16, 2008 Публикувано Април 16, 2008 Днес тествах с осцилоскоп китарата, да видя в какви граници се движи напрежението на изхода и. При нормално свирене, на бридж хъмбъкер, пиковете са до около +-1.5V, а отзвучаването на тона е около +-0.5 V, а тихите пазажи са под +-0.1V. При силни и резки удряния по струната, обаче, както и предполагах(адаптера е електродинамична система), пиковете достигат до около +-8-9V. Това обяснява защо има случаи с повредени евтини саунд-карти от китара, както и обяснява защо малко апаратури могат да звучат добре от динамична гледна точка, когато свирим чиста китара с удари по струните. Може да се предположи, че това е и една от причините, поради които някои китаристи смятат пасивните адаптери за по-естествено и динамично звучащи от активните(които нямат такъв размах на напрежението). Цитирай
the_gorer Отговорено Април 16, 2008 Отговорено Април 16, 2008 Това измервания на адаптерите на Ментето ли са? Цитирай
KingdomX Отговорено Април 16, 2008 Отговорено Април 16, 2008 (Редактирано) Само ще можеш ли да обясниш малко по-подробно каква е веригата, в която си вързал китарата, че не ми стана ясно. И какъв е хъмбъкъра, понеже предполагам, че различните адаптери с различно съпротивление би трябвало да дават различни стойности, като волтаж. Редактирано Април 16, 2008 от KingdomX Цитирай
simeon4o Отговорено Април 16, 2008 Отговорено Април 16, 2008 Множко ми се струват тези Напрежениа , Сигурен ли си. Максимумите които см гледал са 0.4 -0.5V по спецификациите по разни РУСКИ саитове. Цитирай
Evtim Djerekarov Отговорено Април 16, 2008 Автор Отговорено Април 16, 2008 Да, майтап няма, говорим за напрежения при резки ПИКОВЕ. Веригата е китара->осцилоскоп. За адаптерите на ментето става въпрос, да - стандартни хъмбъкери 8K съпротивление. Цитирай
KingdomX Отговорено Април 16, 2008 Отговорено Април 16, 2008 За адаптерите на ментето става въпрос, да - стандартни хъмбъкери 8K съпротивление. За 8к адаптери не е ли много това напрежение. Какво става при 12К. Аз както млатя то постоянно трябва да има пикове, а саундката не ми е изгоряла. Адаптерите ми са също 8К О.о Цитирай
Nikifena Отговорено Април 16, 2008 Отговорено Април 16, 2008 Адаптерите наистина дават над 5 волта при удара. Не е заблуда. Смятам обаче, че не това е причината да горят звуковите карти. Ако те горяха от това, какво остава с транзисторните ефекти и процесорите. Евтиме, повечето чипове - операционните усилватели, имат диоди на входа за защита от такива неща. Цитирай
Evtim Djerekarov Отговорено Април 16, 2008 Автор Отговорено Април 16, 2008 За повечето опампове - ясно. Аз говорех за евтините звукови карти, дето пистите от линейния вход влизат направо в кодек чипа. Цитирай
Nikifena Отговорено Април 16, 2008 Отговорено Април 16, 2008 Има ли такива Е те нямат ли защити баси ? Ако е така.... заеби, ебем ти и икономията... Цитирай
patient Отговорено Април 16, 2008 Отговорено Април 16, 2008 (Редактирано) Ами при on-board аудиокартите мисля, че тая защита я поема захранването, ерго - комбинация кофти захранване-кофти карта, води до неприятни резултати. Редактирано Април 16, 2008 от patient Цитирай
Evtim Djerekarov Отговорено Април 16, 2008 Автор Отговорено Април 16, 2008 Не виждам как захранването ще поеме зашитата от пренапрежение на линейния вход на звуковата карта. Цитирай
patient Отговорено Април 16, 2008 Отговорено Април 16, 2008 Не съм спец по електротехника, така че може и да греша, но доколкото съм запознат, читавите захранвания се състоят от няколко отделни вериги и при пренатоварване на някоя от тях, разпределят напрежениято по останалите, така че да се изравнят. Не съм сигурен дали при аудиокартите е така, но при видеокартите с TV-out, доброто захранване "поема" върнатия ток от телевизора и изравнява напрежението. Това лично съм го усещал на собственото си PC, след като смених скапаното си 10-левово захранване Рекспауър с Fortron. Като цяло тенденцията в тия технологии е при евентуален токов удар или каквото и да е друго от сорта, напрежението да бъде поето от захранването и евентуално да изгърми то, вместо някой от компонентите на компютъра. Цитирай
Evtim Djerekarov Отговорено Април 16, 2008 Автор Отговорено Април 16, 2008 (Редактирано) Не мисля, че има нещо като това, което казваш. Защитата на захранванията се състои в това да предпазва устройствата от пренапрежение(по захранващо напрежение), то ест самото захранване да не подава по-високо захранващо напрежение от номиналното, както и хубавите захранвания имат защита от прекалено голям ток(например късо съединение в компютъра), и при наличие на такова се изключват автоматично. Иначе задачата на захранването е да поддържа едни и същи захранващи напрежения (+3.3V, +5V, +12V, -12V...) при колебания в изходния ток(промени в консумирания от компютъра ток) , или промени в напрежението на електрическата мрежа. Това се постига чрез обратни връзки, и промяна на ширината на правоъгълните инмпулси, които високоволтовата част подава през разделителните високочестотни трансформатори. Като изключим тези защити, на практика захранването няма други сложни механизми за защита. Захранването няма и как да усети пренапрежение на входа на някое от устройствата, а самите устройства биха се повредили от такова пренапрежение дори във изключено и извадено от компютъра състояние. Тези повреди се дължат на пробиви във входните транзистори на устройствата, и идват предимно от прекалено голяма разлика в потенциалите, като токовете обикновено са минимални. Защитата от пренапрежение по вход трябва да е резлизирана в самото устройство(например с ценерови диоди). Това, захранването да предпазва устройството от пренапрежение по вход е все едно адаптера на факс машината да я предпази от това, че си вързал комуникационните жици не към телефонната мрежа, а към електрическата такава - няма как да стане, а и няма интерфейс, който да дава на захранването(ако приемем, че е интелигентно)информация за напреженията на входовете на устройствата. В твоя конкретен саучай, ако имаш утечка от телевизора, която се усеща, то това е разлика в масите, която се отвежда през ширмовката на кабела и през шасито на компютъра в заземяването на контакта(външната част на буксата на тв-аут е заземена в шасито на компютъра през металната пластина, която завинтва картата на място), и няма отношение с потенциалната разлика между шасито, и вътрешната клема на видео изхода. Ако подадеш напрежение между самите клеми(външната и вътрешната) на изхода на твоята TV карта, тогава ще имаш пренапрежение по вход. Редактирано Април 16, 2008 от Evtim Djerekarov Цитирай
Recommended Posts