Jump to content
Българският форум за музиканти

Напрежение на изходите на адаптер


Recommended Posts

Днес тествах с осцилоскоп китарата, да видя в какви граници се движи напрежението на изхода и.

 

При нормално свирене, на бридж хъмбъкер, пиковете са до около +-1.5V, а отзвучаването на тона е около +-0.5 V, а тихите пазажи са под +-0.1V.

 

При силни и резки удряния по струната, обаче, както и предполагах(адаптера е електродинамична система), пиковете достигат до около +-8-9V.

Това обяснява защо има случаи с повредени евтини саунд-карти от китара, както и обяснява защо малко апаратури могат да звучат добре от динамична гледна точка, когато свирим чиста китара с удари по струните.

Може да се предположи, че това е и една от причините, поради които някои китаристи смятат пасивните адаптери за по-естествено и динамично звучащи от активните(които нямат такъв размах на напрежението).

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Само ще можеш ли да обясниш малко по-подробно каква е веригата, в която си вързал китарата, че не ми стана ясно. И какъв е хъмбъкъра, понеже предполагам, че различните адаптери с различно съпротивление би трябвало да дават различни стойности, като волтаж.

Редактирано от KingdomX
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Множко ми се струват тези Напрежениа , Сигурен ли си. Максимумите които см гледал са 0.4 -0.5V по спецификациите по разни РУСКИ саитове.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Да, майтап няма, говорим за напрежения при резки ПИКОВЕ.

 

Веригата е китара->осцилоскоп.

 

За адаптерите на ментето става въпрос, да - стандартни хъмбъкери 8K съпротивление.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

За адаптерите на ментето става въпрос, да - стандартни хъмбъкери 8K съпротивление.

 

За 8к адаптери не е ли много това напрежение. Какво става при 12К. Аз както млатя то постоянно трябва да има пикове, а саундката не ми е изгоряла. Адаптерите ми са също 8К О.о

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Адаптерите наистина дават над 5 волта при удара. Не е заблуда.

 

Смятам обаче, че не това е причината да горят звуковите карти. Ако те горяха от това, какво остава с транзисторните ефекти и процесорите.

 

Евтиме, повечето чипове - операционните усилватели, имат диоди на входа за защита от такива неща.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

За повечето опампове - ясно. Аз говорех за евтините звукови карти, дето пистите от линейния вход влизат направо в кодек чипа.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Ами при on-board аудиокартите мисля, че тая защита я поема захранването, ерго - комбинация кофти захранване-кофти карта, води до неприятни резултати.

Редактирано от patient
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Не виждам как захранването ще поеме зашитата от пренапрежение на линейния вход на звуковата карта.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Не съм спец по електротехника, така че може и да греша, но доколкото съм запознат, читавите захранвания се състоят от няколко отделни вериги и при пренатоварване на някоя от тях, разпределят напрежениято по останалите, така че да се изравнят. Не съм сигурен дали при аудиокартите е така, но при видеокартите с TV-out, доброто захранване "поема" върнатия ток от телевизора и изравнява напрежението. Това лично съм го усещал на собственото си PC, след като смених скапаното си 10-левово захранване Рекспауър с Fortron. Като цяло тенденцията в тия технологии е при евентуален токов удар или каквото и да е друго от сорта, напрежението да бъде поето от захранването и евентуално да изгърми то, вместо някой от компонентите на компютъра.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Отговорено (Редактирано)

Не мисля, че има нещо като това, което казваш.

Защитата на захранванията се състои в това да предпазва устройствата от пренапрежение(по захранващо напрежение), то ест самото захранване да не подава по-високо захранващо напрежение от номиналното, както и хубавите захранвания имат защита от прекалено голям ток(например късо съединение в компютъра), и при наличие на такова се изключват автоматично. Иначе задачата на захранването е да поддържа едни и същи захранващи напрежения (+3.3V, +5V, +12V, -12V...) при колебания в изходния ток(промени в консумирания от компютъра ток) , или промени в напрежението на електрическата мрежа. Това се постига чрез обратни връзки, и промяна на ширината на правоъгълните инмпулси, които високоволтовата част подава през разделителните високочестотни трансформатори.

 

Като изключим тези защити, на практика захранването няма други сложни механизми за защита.

 

Захранването няма и как да усети пренапрежение на входа на някое от устройствата, а самите устройства биха се повредили от такова пренапрежение дори във изключено и извадено от компютъра състояние. Тези повреди се дължат на пробиви във входните транзистори на устройствата, и идват предимно от прекалено голяма разлика в потенциалите, като токовете обикновено са минимални. Защитата от пренапрежение по вход трябва да е резлизирана в самото устройство(например с ценерови диоди).

 

Това, захранването да предпазва устройството от пренапрежение по вход е все едно адаптера на факс машината да я предпази от това, че си вързал комуникационните жици не към телефонната мрежа, а към електрическата такава - няма как да стане, а и няма интерфейс, който да дава на захранването(ако приемем, че е интелигентно)информация за напреженията на входовете на устройствата.

 

В твоя конкретен саучай, ако имаш утечка от телевизора, която се усеща, то това е разлика в масите, която се отвежда през ширмовката на кабела и през шасито на компютъра в заземяването на контакта(външната част на буксата на тв-аут е заземена в шасито на компютъра през металната пластина, която завинтва картата на място), и няма отношение с потенциалната разлика между шасито, и вътрешната клема на видео изхода.

 

Ако подадеш напрежение между самите клеми(външната и вътрешната) на изхода на твоята TV карта, тогава ще имаш пренапрежение по вход.

Редактирано от Evtim Djerekarov
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Отговорете в темата...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Предишното ви съдържание бе възстановено.   Свободно редактиране

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Създай нов...

Важна информация!

Поставихме "бисквитки" на вашето устройство, за да направим този сайт по-добър. Можете да коригирате настройките си за "бисквитките" , в противен случай ще предположим, че сте съгласни с тяхното използване.