Stoyko Lisichkov Отговорено Април 16, 2008 Отговорено Април 16, 2008 Един малко тъп въпрос - тая латенсия я има като товарите машината с някви семпли, плъгинове и тн или и при A/D конвертора на самата карта пак има латенсия и каква е латенсията при Аудиджи + cool edit + Pentium II Цитирай
LOE Отговорено Април 17, 2008 Отговорено Април 17, 2008 От цялата работа стана ясно че на Lord Of Darkness нищо не му е ясно И според мен издребнявате - 10 мсек не пречи за свирене, още повече че материала си се записва навреме, тия 10 мсек са закъснението с което се чува И ако толкова държите да измерите действителната латентност на картата си, защото това което програмите за аудио и контрол панеллите на картите пишат са пълни глупости, взимате един кабел, ръгате изхода на картата във входа и, и тествате със специална за целта програма Работата е там че освен латентноста на асио драйвера има още една камара латентности Също така има разни трикове за увеличаване на респонзивноста на усб интерфейса Цитирай
Dilian Nedev Отговорено Април 18, 2008 Автор Отговорено Април 18, 2008 (Редактирано) Окей , господин На Мен Всичко Ми Е Ясно . Колко му е да свирим със закъснение , това не се отразява нито на музиката , нито на нищо , нали така ? Пък и аз от цялата работа питах : "Това добре или зле е?" Тоест , мен ме интересува латентността на WDM драйвера добра ли е или не . Питам конкретно теб , явно на тебе всичко ти е ясно . @LOE Редактирано Април 18, 2008 от Lord Of Darkness Цитирай
Baby Thomas Отговорено Април 18, 2008 Отговорено Април 18, 2008 Мен, самата концепция и реализация на Уин и WDM са такива, че не предполагат ниска латенция. Затова е и изобретен АСИО стандартът - да заобикаля част от проблемите. Голямото забавяне идва и от кернела и от слоевете на операционната система и други дивотии. Ей на Виста уж я направиха по-подходяща за аудио обработка (на ХР аудио процесите бяха с най-нисък приоритет), ама колко е файдата не се знае точно. Има разни Лайнукс дистро-та, които са с риъл-тайм кернел и са особено подходящи за музициране. Друг е въпросът, че там наличието на софт и леснотата на конфигуриране куца като за световно. С две думи - за музициране WDM сакс. Доста. ХР също. Отново доста. Цитирай
Dilian Nedev Отговорено Април 18, 2008 Автор Отговорено Април 18, 2008 И ся какво да направя АСИОто ми забива и дропаутва като за световно . Компа ми под асио си забива целия на моменти , нищо че след 15 секудни му минава . Под WDM Пък на мен латенсията ми се струва поносима за свирене . Но не знам Сонара като регистрира 0.7 за WDM драйвер това добре или зле е . Затова и питам . Под АСИО драйвера под 2мс не съм падал . Най се радвам , че под WDM не ми забива компа докато записвам Цитирай
niki123bg Отговорено Април 18, 2008 Отговорено Април 18, 2008 ^ Щом ти бачка стабилно с WDM - свиркай си и си го ползвай с кеф. По принцип WDM само по себе си нищо не значи - това е просто модел за създаване на драйвери - човек може да си пише драйвери за аудио, видео, принтери и прочие устройства използвайки WDM за framework. Колкото до това дали латентността, която ти показва Сонар-а е реална - трудничко можеш да разбереш, освен с тестване. Може би варианта е да се луупне изхода и входа на картата, да се сложи семпъл на един канал, а в друг да се записва, но с изключен мониторинг разбира се и после да се премери разликата между двата семпъла ако е възможно това да стане с такава точност, ако не може да се мери може да се забави единият канал (ако може от хоста, ако не с някой от безплатните плъгини за забавяне), да се обърне фазата и да си поекспериментираш докато получиш пълно погасяване. Не знам дали си струва занимавката, честно казано - ако те устройва как работи, няма смисъл от излишни напъни Аз лично ползвам RME HDSP 9632 под Samplitude 10.0.2 Pro с ASIO драйверите от RME. Ако няма сериозно натоварване - т.е. плъгини които да товарят, мога да записвам и прослушвам при 96 КХц при големина на буфера 32 семпъла. Това прави 0.33 мс латентност в едната посока (вход или изход). Това обаче е безмислено ниска латентност, която има смисъл само при тракинг, после при миксиране с тежки ефекти (особено такива използващи импулси) си се налага доста по-висока латентност. Тъй като не усещам съществена разлика между 32 семпъла (0.33 мс) и 64 семпъла (0.66 мс) предпочитам да записвам на 64 семпъла тъй като така има по-малка вероятност някой бекграунд процес да повлияе и да предизвика грешка. Освен това, ако хостът го поддържа (не знам как е при Сонар, но в Samplitude се поддържа) и съответно и драйверите го поддържат (то си е част от ASIO 2.0 стандарта, но не всеки си прави труда да го имплементира) е възможно да се прави hardware monitoring - т.е. ASIO Direct Monitoring при което латентността е 0. Разбира се при такъв мониторинг не се прилагат ефектите, които са приложени към пътечката - т.е. това не става за live свирене с VST-та като например GuitarRig и прочие, но си е изключително валиден метод за тракинг. Цитирай
AXE Отговорено Април 26, 2008 Отговорено Април 26, 2008 (Редактирано) Абе я да питам експертите. Доскоро не се бях забавлявал със софтуерните симулатори, но откакто излезе третия ревалвър се зарибих. Обаче да му *ба майката Не мога да си подкарам печката да свири стабилно и с ниска латенсия. Имам в момента 3 аудио интерфейса Creative Live, M-Audio Fast Track и POD. Проблема е, че и с трите не става. Пробвах да вкарвам звука от POD-a или M-Audio-то и да го изкрвам през креативката, ама си викам сигурно се бъркат таймерите като са различни интерфейси за вход и изход (въпреки че от Сонара съм си нагласил правилно тайминг мастърите). Затова пробвах вход и изход през креативката и вход и изход през М-Аудиото - еми не става. И понеже последното е най-качествено и подходящо за целта, да опиша какво се случва в тоя случай. Значи Сонар 7 и Revalver 3 на VST. Нагласям си един канал за запис и му пускам мониторинга, за да си чувам обработения звук. Латенсията е 10мс, поне толкова пише. На WDM драйвери карам, понеже ASIO май няма. В началото като пусна звука - всичко е 6 и се размазвам от кеф. Мине-не-мине обаче минута и нещо 'прещраква' и звука вече е отместен назад във времето, има пукане и прочие лайна. Спирам и пускам мониторинга - всичко 6.....за още една минута(примерно). Освен това понякога още като пусна монитора си пука. Спирам, пускам и се оправя. Компа ми е Athlon 1800+ (леко клокнат на 1.9Mhz), 1.5G RAM, CPU load-a е някъде около 20-30%. Та затова сякаш не е от претоварване на печката, ама нямам идея кво друго може да е. Не вярвам и M-Audio-то да е бъгаво. Кого да бия? П.П. По преценка може да го цепнете в отделна тема. Редактирано Април 26, 2008 от AXE Цитирай
Dilian Nedev Отговорено Април 26, 2008 Автор Отговорено Април 26, 2008 В сонара в Options -> Audio -> Advanced има Driver Mode . Дай го на ASIO , рестартирай програмата и си пусни м-аудиото под асио . Аз лично WDM драйвер на такъв процесор не бих рискувал - при ниска латенсия яко твари . Мене AMD X2то на 5мс твари и двете ядра около 20% при повече ВСТ-та . Цитирай
AXE Отговорено Април 26, 2008 Отговорено Април 26, 2008 Не става - M-Audio-то го няма в списъка с драйверите като избера ASIO. Затова и си мисля, че драйверите му просто не го поддържат. А не ми е ясно - щом процесора не е натоварен на мах - какъв може да му е проблема? Спрях повечето програми, които могат да го мотаят и дадох на Сонара по-висок приоритет, ама не помогна. Цитирай
AXE Отговорено Април 26, 2008 Отговорено Април 26, 2008 Експериментирах още малко - понякога забавянето се получава постепенно, но обикновено става отведнъж. Странното е, че в този момент няма пик в load-а на процесора. Освен това махнах overclock-a, понеже знам че това може да предизвика необясними грешки - сега се товари на 25%, ама не помага Някви свежи идеи? Цитирай
Dylan_101 Отговорено Април 26, 2008 Отговорено Април 26, 2008 Пробвал ли си с reaper? Сонарът ми се струва доста бъгав под asio по принцип. Тоя fast track не може да няма asio драйвери. Цитирай
AXE Отговорено Април 26, 2008 Отговорено Април 26, 2008 Не, само със Сонар. Утре ще го дръпна тоя Reaper, да видим там как ще е. Цитирай
AXE Отговорено Април 27, 2008 Отговорено Април 27, 2008 Стана! Нещо пак бях прецакал драйверите и затова нямах ASIO. Преинсталирах и сега хвърчи! Свиря цяла песен и нито бави, нито насича! Жестоко Мерси за помощта! Цитирай
Recommended Posts