Jump to content
Българският форум за музиканти

Споделете вашата латенсия :)


Dilian Nedev

Recommended Posts

Един малко тъп въпрос - тая латенсия я има като товарите машината с някви семпли, плъгинове и тн или и при A/D конвертора на самата карта пак има латенсия и каква е латенсията при Аудиджи + cool edit + Pentium II :whistle:

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

От цялата работа стана ясно че на Lord Of Darkness нищо не му е ясно :music336:

 

И според мен издребнявате - 10 мсек не пречи за свирене, още повече че материала си се записва навреме, тия 10 мсек са закъснението с което се чува

 

И ако толкова държите да измерите действителната латентност на картата си, защото това което програмите за аудио и контрол панеллите на картите пишат са пълни глупости, взимате един кабел, ръгате изхода на картата във входа и, и тествате със специална за целта програма

 

Работата е там че освен латентноста на асио драйвера има още една камара латентности

 

Също така има разни трикове за увеличаване на респонзивноста на усб интерфейса

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Отговорено (Редактирано)

Окей , господин На Мен Всичко Ми Е Ясно . Колко му е да свирим със закъснение , това не се отразява нито на музиката , нито на нищо , нали така ? Пък и аз от цялата работа питах : "Това добре или зле е?" Тоест , мен ме интересува латентността на WDM драйвера добра ли е или не . Питам конкретно теб , явно на тебе всичко ти е ясно . @LOE

Редактирано от Lord Of Darkness
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Мен, самата концепция и реализация на Уин и WDM са такива, че не предполагат ниска латенция. Затова е и изобретен АСИО стандартът - да заобикаля част от проблемите. Голямото забавяне идва и от кернела и от слоевете на операционната система и други дивотии. Ей на Виста уж я направиха по-подходяща за аудио обработка (на ХР аудио процесите бяха с най-нисък приоритет), ама колко е файдата не се знае точно. ;)

Има разни Лайнукс дистро-та, които са с риъл-тайм кернел и са особено подходящи за музициране. Друг е въпросът, че там наличието на софт и леснотата на конфигуриране куца като за световно.

С две думи - за музициране WDM сакс. Доста. ХР също. Отново доста. :rolleyes:

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

И ся какво да направя ;) АСИОто ми забива и дропаутва като за световно . Компа ми под асио си забива целия на моменти , нищо че след 15 секудни му минава . Под WDM Пък на мен латенсията ми се струва поносима за свирене . Но не знам Сонара като регистрира 0.7 за WDM драйвер това добре или зле е . Затова и питам . Под АСИО драйвера под 2мс не съм падал . Най се радвам , че под WDM не ми забива компа докато записвам :rolleyes:

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

^ Щом ти бачка стабилно с WDM - свиркай си и си го ползвай с кеф. По принцип WDM само по себе си нищо не значи - това е просто модел за създаване на драйвери - човек може да си пише драйвери за аудио, видео, принтери и прочие устройства използвайки WDM за framework.

 

Колкото до това дали латентността, която ти показва Сонар-а е реална - трудничко можеш да разбереш, освен с тестване. Може би варианта е да се луупне изхода и входа на картата, да се сложи семпъл на един канал, а в друг да се записва, но с изключен мониторинг разбира се и после да се премери разликата между двата семпъла ако е възможно това да стане с такава точност, ако не може да се мери може да се забави единият канал (ако може от хоста, ако не с някой от безплатните плъгини за забавяне), да се обърне фазата и да си поекспериментираш докато получиш пълно погасяване. Не знам дали си струва занимавката, честно казано - ако те устройва как работи, няма смисъл от излишни напъни :thumbs_up:

 

Аз лично ползвам RME HDSP 9632 под Samplitude 10.0.2 Pro с ASIO драйверите от RME. Ако няма сериозно натоварване - т.е. плъгини които да товарят, мога да записвам и прослушвам при 96 КХц при големина на буфера 32 семпъла. Това прави 0.33 мс латентност в едната посока (вход или изход). Това обаче е безмислено ниска латентност, която има смисъл само при тракинг, после при миксиране с тежки ефекти (особено такива използващи импулси) си се налага доста по-висока латентност. Тъй като не усещам съществена разлика между 32 семпъла (0.33 мс) и 64 семпъла (0.66 мс) предпочитам да записвам на 64 семпъла тъй като така има по-малка вероятност някой бекграунд процес да повлияе и да предизвика грешка.

 

Освен това, ако хостът го поддържа (не знам как е при Сонар, но в Samplitude се поддържа) и съответно и драйверите го поддържат (то си е част от ASIO 2.0 стандарта, но не всеки си прави труда да го имплементира) е възможно да се прави hardware monitoring - т.е. ASIO Direct Monitoring при което латентността е 0. Разбира се при такъв мониторинг не се прилагат ефектите, които са приложени към пътечката - т.е. това не става за live свирене с VST-та като например GuitarRig и прочие, но си е изключително валиден метод за тракинг.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

  • 2 weeks later...

Абе я да питам експертите. Доскоро не се бях забавлявал със софтуерните симулатори, но откакто излезе третия ревалвър се зарибих. Обаче да му *ба майката :girl_witch: Не мога да си подкарам печката да свири стабилно и с ниска латенсия. Имам в момента 3 аудио интерфейса :) Creative Live, M-Audio Fast Track и POD. Проблема е, че и с трите не става. Пробвах да вкарвам звука от POD-a или M-Audio-то и да го изкрвам през креативката, ама си викам сигурно се бъркат таймерите като са различни интерфейси за вход и изход (въпреки че от Сонара съм си нагласил правилно тайминг мастърите). Затова пробвах вход и изход през креативката и вход и изход през М-Аудиото - еми не става. И понеже последното е най-качествено и подходящо за целта, да опиша какво се случва в тоя случай.

Значи Сонар 7 и Revalver 3 на VST. Нагласям си един канал за запис и му пускам мониторинга, за да си чувам обработения звук. Латенсията е 10мс, поне толкова пише. На WDM драйвери карам, понеже ASIO май няма. В началото като пусна звука - всичко е 6 и се размазвам от кеф. Мине-не-мине обаче минута и нещо 'прещраква' и звука вече е отместен назад във времето, има пукане и прочие лайна. Спирам и пускам мониторинга - всичко 6.....за още една минута(примерно). Освен това понякога още като пусна монитора си пука. Спирам, пускам и се оправя.

Компа ми е Athlon 1800+ (леко клокнат на 1.9Mhz), 1.5G RAM, CPU load-a е някъде около 20-30%. Та затова сякаш не е от претоварване на печката, ама нямам идея кво друго може да е. Не вярвам и M-Audio-то да е бъгаво.

Кого да бия? :secret:

 

 

П.П. По преценка може да го цепнете в отделна тема.

Редактирано от AXE
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

В сонара в Options -> Audio -> Advanced има Driver Mode . Дай го на ASIO , рестартирай програмата и си пусни м-аудиото под асио . Аз лично WDM драйвер на такъв процесор не бих рискувал - при ниска латенсия яко твари . Мене AMD X2то на 5мс твари и двете ядра около 20% при повече ВСТ-та .

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Не става - M-Audio-то го няма в списъка с драйверите като избера ASIO. Затова и си мисля, че драйверите му просто не го поддържат. А не ми е ясно - щом процесора не е натоварен на мах - какъв може да му е проблема? Спрях повечето програми, които могат да го мотаят и дадох на Сонара по-висок приоритет, ама не помогна.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Експериментирах още малко - понякога забавянето се получава постепенно, но обикновено става отведнъж. Странното е, че в този момент няма пик в load-а на процесора. Освен това махнах overclock-a, понеже знам че това може да предизвика необясними грешки - сега се товари на 25%, ама не помага :)

Някви свежи идеи? :music336:

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Стана! Нещо пак бях прецакал драйверите и затова нямах ASIO. Преинсталирах и сега хвърчи! Свиря цяла песен и нито бави, нито насича! Жестоко ^_^

 

Мерси за помощта!

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Отговорете в темата...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Предишното ви съдържание бе възстановено.   Свободно редактиране

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Създай нов...

Важна информация!

Поставихме "бисквитки" на вашето устройство, за да направим този сайт по-добър. Можете да коригирате настройките си за "бисквитките" , в противен случай ще предположим, че сте съгласни с тяхното използване.