Jump to content
Българският форум за музиканти

направа на Drumrack система


Recommended Posts

от извесно време все ми се върти в главата идеята да се сдобия с дръмрак п-образен . обаче като гледам какви са цените дори на евтините диксъни, лошо ми става. и като почти всеки българин за да мина по тънко, мисля да си я конструирам и сглобя сам. имам известна техническа грамотност,фантазия и идея. проекта обаче опира до елементите които да използвам. размерите на рака искам да са предна част м/у 1,8 и 2 м , страничните рамена до метър . също ми се иска страничните рамена да не висят във въздуха, а да са закрепени за вертикални рамена. в общи линии ще целя да постигна това GALLERY_DRU0011470-000_1_images400.jpg .

 

височината на рака до около 120см .

 

тръбите явно ще трябва да са метални никелирани и кухи , предпочитам с кръгъл профил, какъв диаметър ми е нужен обаче незнам.. предполагам диаметър от 4-5 см ще е достатъчен. проблема идва с клампите които трябява да използвам, както за захващането на отделните рамена на рак системата едно за друго , така и последвалото захващане на холдерите за томовете и чинелните рамена. освен това си нямам представа къде във варна има магазини където да ги намеря тръбите и евентуално холдерите. мислех тия дни да отскоча до практикер . мисля че имаше и един магазин "майстор тричко" или нещо подобно в района на автогарата в посока ВиК. хората от варна ако имат някаква информация ще се радвам да я споделят. признавам си това ще е първото ми хоуммейд творение, изобщо ако се получи нещо. просто като видях какво е направил vihro с къстъм барабанчето и niki123bg с електроният си сет , се надъхах и аз да измайстроря нещо.

 

по груби сметки цялата тази работа трябва да излезе м/у 2 или 3 пъти по евтино от цената на купешка рак система в зависимост от компонентите които използвам, както и тяхната цена.100% не съм първия който се е опитвал или замислял да си прави раксистема, така че приемам всякакви съвети и насоки. мисля че темата ще е полезна на доста от нас. все пак погледнато конструктивно не е толкова трудно да се изпълни стига да се намерят изгодно основните холдери.

Редактирано от kukls
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Направо се свържи с "Crow", той имаше такъв рак-мисля сам си го е правил и го продаваше за около 60лв.Ако не го е продал се уреждаш прекрасно,защото изглеждаше много добре.Но така или иначе именно той е човекът който може да ти помогне с повече инфо по въпроса.

От мен само следната информация базирана на личния ми рак:

Фронталната тръба на рака е 110см.Диаметъра на кръглите тръби е точно 38мм./1.5" се води по каталог/ ,а вътрешния диаметър е 35мм. което значи,че стената на тръбата е 1,5мм. което е важно за олекотяването на цялата конструкция,една от основните цели на рак системата-всичко да е лесно за окачване и да се намали общото тегло на хардуера.А проблема с клампите...наистина нямам идея,може би из магазините за крепежни елементи където има скелета,обаче само за свързване на тръбите на рака под 90 градуса,а за атачването на хардуера на барабаните....нямам идея.

Стискам палци за начинанието и ще помагаме с каквото можем :hysterical:Успех.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Да имах такъв рак ,но отдавна го продадох.Иначе беше но на мен не ми допадат такива неща и за това го продадох.Рака не съм го правил аз просто го купих от един мой приятел.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Отговорено (Редактирано)

абе намерих тръби всякакви ... обаче проблема със захващащите клампи остава, има вариант да се поръчат такива на стагг, обаче много се оскъпява .. 30лв без ддс е парчето на stagg ALC-A , после ще трябват мултиклампи aLC-B за холдерите ,клампи за краката ALC-T ... абе мани то само в клампи отидоха над 300лв. утре ще ходя до някакъв слад за крепежни елементи,дано там намеря нещо подходящо. в практикер само тръби открих, такива от крачета за маси . диаметъра го дават 32мм което е малко, но пък са здрави и леки и има всякакви дължини. явно само с подръчни и неспециализирани средства няма да стане. търсенето продължава... някой ако има информация да споделя

Редактирано от kukls
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

^

 

Идеята за рак е скъпа по начало. Сега сигурен съм, че няма да се изкефиш на някакъв ултра компромисен и недодялан вариант. Плюс това рак със кофти клампи си губи смисъла според мен. Имам един приятел Велизар (свиреше с Wartime по едно време), който си беше направил абсолютно сам чудесен рак, включително с всички клампи. Но той определено е много напред с уменията да прави от метал какво ли не (тунинговаше си байка изключително изобретателно и качествено). И все пак рака си изглеждаше като "правен". Мисля, че вариант към 300 лева е прилично изходно ниво за да си направиш сметката.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

при мен всичко зависи от това дали ще намеря малки "жабки" като тези с които се захващат отделните тръби по строителните скелета. светнаха ме че складовете за крепежни елементи продавали все още на много ниска ниска цена,понеже от скоро тоя тип захващане са го забранили за продажба (пак някаква измислена наредба от ЕС) . сутринта се свързах с един доставчик на стрителни материали обаче той ми каза че дори и да намеря тия жаби , те ща са на цена не по ниска от поръчването на специализирани клампи. някой можели да ме светне кой е най-евтиният търговец и всносител на продукти стагг ? гледам че техните клампи са 1 към 1 с тези на гибралтар.

 

 

при всяко положение дори да си поръчам клампи, пак ще ми излезе по евтино от покупката на нов рак, дори стаг ... тръбите за трикрилен рак ще ми излязат под 100лв. абе за момента ще оставя проекта на заден план понеже ми изкочиха разходи по GTI-ката,но ще си отварям очите за нещо изгодно.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Аз не бих гласувал доверие на метали правени в Китай-имам неприятен опит с едно супер готино, на външен вид, барабанче на Басикс, чиито натягащи болтове бяха с почти заличена резба,а беше чисто ново.По-евтин вариант от Гибралтар, си остават клампите на Диксън, обаче не съм сигурен тези къде ги правят. Иначе ако разгледаш различните немски сайтове за муз. инструменти,ще видиш,че има и по-евтини ракове от Диксън, включително при Нивелян в София има чисто нов фронт-рак за 250лв.Обаче Драго /Пантомайнд/ ме предупреди,че тея били по-кекави дори от Диксън.Мислех вариант за клампи от скелета,обаче те не пасват на тръбите за рак и трябва да си търсиш тръби от скеле,което пък ще ти утежни целия хардуер.Въобще...получава се един омагьосан кръг.Затова ,закупуването на такова нещо ,според мен, е най-доброто решение.

А това което имах предвид за Стаг,а може би и този рак който се продава при Нивелян е, че просто можеш да прецакаш много лесно резбите на болтовете,все пак цялата конструкция трябва да е здраво стегната.А останалото е алуминии,предполагам точно той няма как да се прецака.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

  • 1 month later...

Да благодаря първо на Гошето за "жапките" :hysterical::rocker: които купих от него. Аз завърших моя рак преди известно време... остава само да ... го ... лъсна :thumbs_up:) ... всички тръби са ми от хром никел. Нямам търпение да закъртя с него на сцена. За сега съм свирил на него колото да го пробвам... Ще покажа снимки веднага щом направя такива :thumbs_up:) Лично аз много му се кефя и не съжалявам нито за стотинка която съм дал за него... така, че който реши да си прави такова нещо да не му мисли... ;)

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Да те питам,ако ще го никелираш,разпитвал ли си каква е цената???Защото и аз искам да си обновя покритието на моите тръби,а може и някой обръч на барабан :)

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Да те питам,ако ще го никелираш,разпитвал ли си каква е цената???Защото и аз искам да си обновя покритието на моите тръби,а може и някой обръч на барабан :)

Sorry, vihro, мен ли питаш за никилирането?? Ами те самите тръби са никелови. За 3 метра съм дал около 130 лв. или нещо такова беше. Но трябва да се лъскат със 100 щкурки и 7 пъти без ръце да останеш :). Иначе за никилирането е адски скъпо. Смятат го на см2. На всичкото отгоре трябва да си изчистиш всичките железарии до блясък иначе никъв никел няма видиш :greenangel: . И изобщо къде ще го направиш това не знам. Брат ми е в час на тези неща и ми е казвал къде във Варна може да се направи това. Мен ако питаш направо не си струва. А като виждам, че на магазина има обръчи, болтове и т.н. не мисля, че си струва. Все ми е мечта да си видя Тамичката блеснала ама....

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Мерси за инфото.Жалко,че излиза така скъпо.А за обръчите-ДА, намира се такъв тип хардуер,НО на Стаг и подобните му.Качествен не съм виждал от години-само чрез внос,а това излиза солено.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Отговорете в темата...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Предишното ви съдържание бе възстановено.   Свободно редактиране

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Създай нов...

Важна информация!

Поставихме "бисквитки" на вашето устройство, за да направим този сайт по-добър. Можете да коригирате настройките си за "бисквитките" , в противен случай ще предположим, че сте съгласни с тяхното използване.