Jump to content
Българският форум за музиканти

Усилвател и колона


Recommended Posts

Хм, начи тука с един жичкаждия обсъждаме направата на усилвател за китара и колона.

Голяма ли е играчката? Колко струват материалите горе-долу? Перфектно качество не търся, ест., важното е да е тънкаж и все пак да става за домашно свирене.

Къде могат да се купят материалите? Какви са тънкостите? Някакви специфични проблеми?

Я дайте и някоя схемичка, че все пак не смятаме да откриваме топлата вода за н-ти път...

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Един съвет от мене.

Ако искаш евтин практис амп- купи си такъв втора ръка ,намират се добри оферти.

Каквото и да правиш по скъпо ще ти излезе и няма да е красиво и функционално.

 

Задължително ти трябва китарен говорител иначе става гадна работа.

 

При ламповите глави нещата стоят по друг начин.

Понеже струват адски много тях предпочитам да си ги сглобявам сам,тука вече има смисал от DIY !!!

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Освен ако вече нямаш нещо, с което да започнеш (читав говорител/и, кутия, усилател), те съветвам да вземеш нещо 2-ра ръка. Предимства:

1. Ще можеш да го чуеш и да разбереш дали ти харесва, което при правеняка ще е след като си дал парите и си чакал няколко седмици/месеца

2. Ако решиш да го продаваш и да вземеш нещо по-добро, което рано или късно ще стане, ще можеш да си върнеш инвестицията обратно.

 

Ако ти правят усилвател ще дадеш (относително) повече пари, но пък ще можеш да си го преработваш докато ти хареса или полудееш, а като страничен ефект ще научиш много за усилвателите и техниката като цяло - полезно е, но дали това е целта?

 

Ако все пак искаш да ти правят усилвател кажи за какво става дума - предпочитан музикален стил, за у вас/ за репетиции/ и двете и т.н.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Отговорено (Редактирано)

Едниствените пари, които ще давам, са за материали.

В такъв случай има ли смисъл?

Двама души ще го сглобяваме (ако изобщо се решим).

Пари за такъв на старо даже не давам, не, защото не искам, а защото тези пари ми трябват за други, по-належащи неща.

 

Малко не ми се вярва ако си правя сам усилвателя да ми излезе по-скъпо :think: Няма да го облицовам с алуминиеви плоскости, баси, искам нещо дето да работи, ако ще в кутия от обувки да е :ph34r:

Въпроса с китарния говорител вече е нещо друго :think:

Всъщност каква е разликата между китарен говорител и обикновен такъв?

 

Усилвателя е едниствено и само за у нас, стилове... На него смятам да свиря от рок до траш...

Пипкава работа ще е, ама що да не пробвам, само да не е мн скъпо.

Редактирано от JoiNT_NaTuRe
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Скъпо ще е, щото ще си купуваш всички части на дребно - нови. А цената на старото едно че е около 2 пъти по ниска от пазарната, друго че в завода са купили частите наедро. Забрави за кутията за обувки - трябва си дървена кутия, която да е съобразена със законите на акустиката (има си формули), за да звучи прилично.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

За дървената кутия образно говорих.

А някой ще ми даде ли някакви приблизителни цифри в крайна сметка, или да търся схеми и ценови листи и да изчислявам?

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Ами ако трябва да си говорим в цифри, нека почнем от:

трансформатор - в зависимост от мощността, която търсиш, би струвал между 15 лева за 30-40 ватов, до 40-50 лева за около 100 ватов. 100 ватов усилвател не означава 100 вата звукова мощност на изхода. Това в гпляма степен зависи от усилвателя. Той също може да варира в огромни граници, от някаква STK интеграла, примерно 15-20 вата, такава, каквато има в почти всички домашни уредби, независимо от марката, който заедно с всички останали елементи не би струвал овече от 20-30 лева. Преминавайки през транзисторни еквиваленти, които биха стрували горе долу същите пари, с малко по-добро качесво (при добра изработка) и доста повече работа по сглобяването. За нещо по.по.по може някой транзисторен клас А усилвател, който обаче е свързан с нуждата от много мощен трансформатор (няколко пъти по-голям от желаната изходна мощност), както и огромни радиатори, които за един 100 вата изходна мощност усилвател биха ти стрували над 100 лева при саморъчна изработка (все пак аломина е скъп, осве ако не си го чокнеш от някъде ;) ). За лампи въобще няма да споменавам, там нещата се доближават по консумация до клас А усилвателите. Иначе има и доста ефтинки и свестни лампички. В последствие обаче ще ти се наложи периодично да ги подменяш. За кутията, тя зависи мноого от говорителя, който ще си намериш. Размерите и ще трябва да са примерно 20-40 литра, което означава, че ще ти трябва примерно един лист талашит (в по-лошия случай), който може да се намери на цена около 10 лева, както и няколко видии, малко лепило, зеги за да го нарежеш (може и дърводелец, още 5-6 лева). За по качествени материали (разбирай с по-висока плътност) може да дадеш от 20-30 лева до стотина. Самото смятане на кутията не е чак такъв проблем, из нета има наистина много материали, а и програмки и методики за изчисляване. За целта обаче ще е необходимо да знаеш параметрите на говорителя, който ще ползваш, като резонансна мощност, обем и т.н.

Колкото до цена на говорителите, уси представа си нямам. Ако някой от колегите знае горе долу колко струват, да каже. Може да ползваш някакъв широколентов, примерно ниски и среди, ама доколко ще е качествено незная. По скоро няма да е. А и този тип говорители не са от най-ефтините. поне 30 лева ще те глобят, за мощност към 50-60 вата.

 

Аз едно време мислех да си правя, гледах, смятах, та измислих, че е по-добре да си зема няккъф втора ръка, пък после ко трябва да му енхансна малко схемичката и говорителчето. Ама и тва още несъм правил. ;)

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

за кутиите няма да се принесняваш - продават готови и то много добре изглеждащи (прибавяш и малко вата за уплътнение и си готов) ;)

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

За китарна колона не ти трябва вата, нито параметри на говорителя. За китарни колони виж препоръките на Celestion, които съм пуснал в тази рубрика, темата се казва "озвучителни тела за китара и бас".

 

След като имаш под ръка човек, който разбира от ток и жици си вземи нещо 2-ра ръка и като имаш мерак си поиграй с преработката му.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

от личен опит мога да кажа, че е по- трудно да сглобиш нещо от колкото да го преправиш.

Ако си правиш отделно колона и кутия, имай предвид, че ти трябват към 100-150 лева за кутия и пак към 100-150 за 12" говорител, в зависимост от говорителя (говоря за нещо прилично без да се изхвърляш)

трябва ти и кутия за усилвател, траф и голям радиатор (това е едно 70% от цената на 1 стъпало)

 

 

И... в крайна сметка, ако го направиш, ще си доволен и ще се гордееш че е твое творение, и ако някой му се изкефи с гордост ще кажеш "аз съм го правил това" :godbless::greenball:

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

И аз се бях навил да си правя сам усилвател, даже си накупих някои от частите. В крайна сметка успях да сглобя предусилвателя (първия път не проработи, така че го разпоих и запоих отново и се оправи :metalist: ) Почовърках го, вдигнах му гейна, той си има и диодно ограничаване на изхода и сега го ползвам като дисторшън (само дето има повече контроли) - вади що-годе приличен звук. Отказах се да правя крайното стъпало и си взех едно евтино кубе, което да върши тая работа. Общо взето кутията, говорителя и трансформатора са най-скъпите неща, както ти казаха и другите, но като почнеш да го правиш се появяват и други дреболии, за които трябват още пари.

 

схемата взех оттук

ESP Project 27

 

Разликите в говорителите са, че нормалните hi-fi говорители имат за цел да възпроизвеждат точно честотите и без изкривявания, докато китарните ограничават звука до около 4000-5000 Hz и го "доукрасяват". Освен това, китарните говорители имат по-здрава мембрана, и бобините им може да излизат от магнитното поле, докато при hi-fi говорителите това е нежелателно. Издържат на по-голямо натоварване. Също не трябва да се ползват говорители с алуминиеви капачки на бобината, защото развалят звука - вкарват високи честоти. Евентуално мможе да се ползват басови говорители за кола - те са най-подобни на инструменталните и имат здраво окачване.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

:happy: Чел си статиите на Род Елиът (май така се казваше?) до полуда. :curse:

Има доста легендарни китарни усилватели с метални "капачки" на говорителите при които на никой това не му пречи. Аз съм слушал доста време един Fender Twin Reverb '64 г. (разбирай класика в жанра) и бих казал че е убиец.

 

Басовите говорители за кола биха свършили работа в китарна колона само ако са с достатъчно широка честотна лента и се търси мн. специфичен тон (повечето китарни говорители имат пик във възпроизвеждането около средните честоти) и освен това са с много ниска ефективност. Аз не бих рискувал с такъв, въпреки че експеримента може да се окаже и успешен и да успееш да си докараш неповторим звук, които ти харесва. <_>

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Пссст, като каза дисторжен и се сетих, има ли далавера поне дист сам да си направя?

Аз имам един, даже май е самоделка.

Ако го модифицирам? Че вади шуми и бражди (че е дист, дист е, ама не такоа браждене имам предвид <_< ) кат джуган 12-так на 3-та...

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Пссст, като каза дисторжен и се сетих, има ли далавера поне дист сам да си направя?

Аз имам един, даже май е самоделка.

Ако го модифицирам? Че вади шуми и бражди (че е дист, дист е, ама не такоа браждене имам предвид :happy: ) кат джуган 12-так на 3-та...

Голяма краста са тези дистери. Аз на времето си бях направил един и го пъхнах в кутийка на руски хорус (който изкара 3 дни след като го купих и почна да шуми като море в рапан). Лошото е, че след няколко месеца свирене дистера почна да прави някакви мизерии и да пука самоволно. Като резултат собственика на репетиционната където свирихме ме предупреди повече да не се мяркам там с този д-ефект и аз изкрънках пари от нашите и щастливо се сдобих с бос метал зон <_>

 

Та тва в същност е без значение...

 

Важното е, че повечето истории имат щастлив край - т.е. рано или късно се сдобиваш с истинска техника.

 

Ако ти е кеф да човъркаш или да си сглобиш нещо, ето ти един първоначален тласък:

 

usilvatel.jpg

 

Имай обаче в предвид, че такова начинание излиза доста скъпичко. Уж всичко е евтино, но като посъбереш цифрите и накрая излиза че за тея пари можеш да си купиш втора употреба маркова техника, но пък си е забавление от друга страна. Ти си решаваш :curse:

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Отговорете в темата...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Предишното ви съдържание бе възстановено.   Свободно редактиране

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Създай нов...

Важна информация!

Поставихме "бисквитки" на вашето устройство, за да направим този сайт по-добър. Можете да коригирате настройките си за "бисквитките" , в противен случай ще предположим, че сте съгласни с тяхното използване.