Flanker Публикувано Април 3, 2008 Публикувано Април 3, 2008 Чудя се дали някой е слагал допълнителен потенциометър за силата на звука ("VOLUME") на китара HSH.Четох за синглите,че понеже имали по-малко аутпут от хъмовете се препоръчвало 250к потенциометър.Обикновено такива китари имат 500к.Дали има някаква разлика?Също пишеше,че с подобен по-слаб потенциометър по-лесно се контролира "изчистването" на звука,когато се свири с оувърдрайв. Цитирай
Evtim Djerekarov Отговорено Април 3, 2008 Отговорено Април 3, 2008 (Редактирано) Няма слаб и силен потенциометър. Има потенциометър с малко, и потенциометър с голямо съпротивление. Слагането на 250К потенциометър няма да увеличи силата на сигнала от единичния адаптер - по-скоро ще стане по-слаб звука, както и изходния ток от китарата ще намалее още повече. Иначе 250/500К е повече въпрос на вкус. Китарите със сингли често са с 250К, докато китарите с хъмбъкери - със 500К. Начини на свързване има много - вземи си потенциометри за по левче и пробвай. Ако ти хареса, можеш да сложиш и китарни потенциометри. Редактирано Април 3, 2008 от Evtim Djerekarov Цитирай
RichieSambora Отговорено Април 3, 2008 Отговорено Април 3, 2008 Няма слаб и силен потенциометър. Има потенциометър с малко, и потенциометър с голямо съпротивление.Слагането на 250К потенциометър няма да увеличи силата на сигнала от единичния адаптер - по-скоро ще стане по-слаб звука, както и изходния ток от китарата ще намалее още повече. Иначе 250/500К е повече въпрос на вкус. Китарите със сингли често са с 250К, докато китарите с хъмбъкери - със 500К. Начини на свързване има много - вземи си потенциометри за по левче и пробвай. Ако ти хареса, можеш да сложиш и китарни потенциометри. Каква е разликата от обикновенните потенциометри със "китарните"? Цитирай
liquid_death Отговорено Април 3, 2008 Отговорено Април 3, 2008 (Редактирано) Това мисля е обсъждано вече, но... Китарните са логаритмични - демек кривата на потенциоетъра при въртене се изменя логаритмично и се бележат с А(идва от аудио). Китарните би трябвало да са по-издръжливи на употреба от обикновенните логаритмични.До колкото знам има и китарни с различна крива на намаляне.... Линейните се бележат с В и тяхната крива е линейна. Ако не ползваш много много пот а на китарата ти може да караш и с линейни - аз съм така и н еми пречи, но свиря винаги с волумето на мах Редактирано Април 3, 2008 от liquid_death Цитирай
Overdrive Отговорено Април 3, 2008 Отговорено Април 3, 2008 250к прави доста по-глух звука на синглите и намаля много високите аз харесам 500к и със сингли, пък ако ми идват твърде много високите намалям тон пота - ако съм с 250к ми се струва напълно безполезен този потенциометър Цитирай
RockoBG Отговорено Април 3, 2008 Отговорено Април 3, 2008 тяхната крива е линейна. тва не го разбрах, ама наистина без да се е..вам Цитирай
bratmito Отговорено Април 4, 2008 Отговорено Април 4, 2008 (Редактирано) Такова животно "китарен потенциометър" няма.Има качествени потенциометри и гадни потенциометри.Има и линейни и аудио(логаритмични) потенциометри.На хубавите китари са качествени,логаритмични потенциометри, които обаче както и да ме обеждавате според мен са неоправдано скъпи. Аудио потенциометрите са логаритмични.Това се налага поради факта,че човешкото ухо възприема звука по логаритмичен закон и ако позлваш линеен потенциометър като усилиш съвсем малко над нулата има голяма разлика в изходното ниво(звуково) и след това от половината до края и да въртиш разликата е минимална.С логаритмичен потенциометър усилването в звука е равномерно,защото съпротивлението се изменя така,че да компенсира човешкото възприятие. На конфигурация HSH според мен е по-добре 500К потенциометър,като можеш да му сложиш един резистор 150К и паралелно на него един кондензатор 1нФ между входа и плъзгача,при намаляне на потенциометъра да не заглъхва. П.П Така ми се спи,че утре като прочета тоя пост сам няма да разбера какво съм искал да кажа. Редактирано Април 4, 2008 от bratmito Цитирай
Flanker Отговорено Април 4, 2008 Автор Отговорено Април 4, 2008 Мерси за отговорите. Чудех се дали да сложа един допълнителен потенциометър 250 за сингъла специално,обаче явно няма никакъв смисъл. Цитирай
Overdrive Отговорено Април 4, 2008 Отговорено Април 4, 2008 пробвай както ти е така запоена закачи някъде към жака или където можеш резистор 470к (купи си за 1-2 стотинки) и тъй като волум пота ти е 500 ще стане все едно е около 250 и ще чуеш разликата и ще си предцениш Цитирай
Nikifena Отговорено Април 4, 2008 Отговорено Април 4, 2008 Още едно нещо можете да направите. Припомням една леко позабравена, но много съществена тема: http://forum.muzikant.org/index.php?showtopic=14793 Обаче... Има още доста фактори, които съществено влияят на звука на китарата, а рядко им се обръща внимание... При това не се налагат сериозни и скъпо струващи модификации на инструмента! Пробвали ли сте да смените "Волюм" потенциометъра на Страт-стайл китара с 500 килоомов? Ще останете страхотно приятно изненадани от по-ясно дефинирания и определено по-мощен звук! А за да работи потенциометъра съвсем "мазно" просто свържете един резистор 330 килоома между средния и активния извод на пот-а! Цитирай
Recommended Posts